Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Homer
Věk: 71

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od Homer »

Ahoj Karle, gratuluji k dokončení díla!!!
juh

Příspěvek od juh »

Pripájam sa ku gratuláciám.

Len mi hlavou vŕta jedna vec:
Na kolik to celé vyšlo? Bez vybavení.
... zcela určitě celkové náklady přesáhnou sedmimístnou částku. ...
Skutočne viac ako 10M CZK? To by bolo v prepočte viac ako 400k € a za to sa už dá postaviť veľmi slušný rodinný dom.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Sedm míst (cifer) má milon :)
juh

Příspěvek od juh »

Áno, ale aj 9999999 a ak to prekročí tento počet (7 číslic), musí to byť minimálne 10000000.
Homer

Příspěvek od Homer »

Pravda, taky mne to na chvilku zarazilo, ale náklady se dají docela dobře odhadnout a je zřejmé, jak to bylo myšleno. Stavba je malá, víceúčelová, náklady se tak rozpouští mezi koníčka a doplnění využití bydlení.
V případě svépomoci s jedním párem rukou by to možná trvalo ještě trochu déle a vyšlo by to levněji - ale ne všude a vždy to jde, to se dá pochopit.
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Ježkovy oči. Omlouvám se za nepřesné vyjádření, na druhou stranu by mě ale nikdy nenapadlo, že si někdo při pohledu na stavbu bude myslet, že stála víc než 10 mio (400 tis. Eur) Prosím, hlavně o tom už nediskutujte. A děkuji za slova uznání.
Homer

Příspěvek od Homer »

Karell: Koncept stavby mi je nějak povědomý :-).
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Tak to je divný, to je stavěné podle návrhu nějakého Andreje. Mudraye. :D Už jsem to tady psal, samozřejmě moc děkujeme. A Martinovi Mysiivcovi jakbysmet. A ještě Honzovi. Bez vás tří bychom to dávali do kupy mnohem složitěji a s více chybami
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Karell píše: 02. 09. 2026, 20:48 Tak to je divný, to je stavěné podle návrhu nějakého Andreje. Mudraye. :D Už jsem to tady psal, samozřejmě moc děkujeme. A Martinovi Mysiivcovi jakbysmet. A ještě Honzovi. Bez vás tří bychom to dávali do kupy mnohem složitěji a s více chybami
Ať slouží nejen vám ale i dalšímu pokolenímu, Karle.
Máte to hezký.

Koukám, že tam máte ještě mnoho práce, ale těšit se můžete už teď.

Jen rada:
Obsypejte tu stavbu ještě kolem dokola kačírkem nebo podobnými kamínky (bohatě stačí 30 cm široký pás). Nejde o estetiku, ale o to, aby se vám kapající voda, která se odraží od špinavé země, nerozstřikovala na spodek fasády. Už se to tam děje a do budoucna na ten špinavý spodek nebude hezký pohled.

Ten okap máte také zatím provizorní, takže ten nebudu zmiňovat.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Pro Karla – druhé foto - dodělané detaily. (dražší varianta)

A nebo levnější varianta z černé, ručně štípané břidlice z Jeseníků, protože vím, že jste asi finančně vyčerpaný. Lepené do stavebního stěrkového lepidla.

Ta první fotka je moje foto, jak jsem si hrál v mém starém bytě v Čechách s břidlicí z Jeseníků. Jedné staré paní jsem kdysi dal 1000 Kč a odvezl jsem si z její zahrady 2 tuny břidlicových tašek.

V Jeseníkách se to válí úplně všude a hezky se to dá štípat i kleštěmi.

Samozřejmě spáry bych nedělal bílé a udělal bych je úzké, ale určitě bych s nimi obložil i ty rohy hvězdárny – vypadá to fakt skvěle, nic to nestojí a je to věčné.
Na závěr se břidlice ještě naleští olejem - pak to nemá chybu. Na první fotce jde i vidět, že některé kameny jsou už naleštěné a některé ještě ne.
Přílohy
P1070072.JPG
P1070072.JPG (540.51 KiB) Zobrazeno 144 x
Karel hvězdárna.png
Karel hvězdárna.png (2.28 MiB) Zobrazeno 144 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Karell
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Karell »

Děkuji za projevený zájem a snahu pomoci, ale k tomu znečištění omítky došlo skutečně v době, kdy kolem ploché střechy u kupole chyběl okap. Teď už tam je a nikoliv provizorní. Pouze syn se snachou si nejsou úplně jistí, kde chtějí mít svod. Takže zatím toto řešení. A obavy o mojí peněženku taky nejsou na místě, nejsem typ člověka, který by se do podobných věcí pouštěl s vědomím, že ho finančně nějak zatíží. :D Další vámi navrhované úpravy vycházejí z vašeho vkusu, nijak je nekritizuji, já bych takové nechtěl. A mít v jedné místnosti dvoje tak rozdílné dveře, tak to bych neusnul.... :D :D
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Jasně, rozumím. Já holt preferuji masivní přírodní materiál. A jak píšete - je v tom i můj vkus, hlavně však ale nespokojenost s životností a nekvalitou moderních stavebních materiálů.

Dvoje dveře – tomu nějak nerozumím.
Na fotce jsou jedny dveře, to druhé (uprostřed) je provizorní závěs, než jsem tam dal šoupačky. Byt byl rozdělaný a v rekonstrukci. Ty jediné staré dveře na fotce pak letěly.

A to uplně vpravo to třetí je provizorní víko nad akváriem (to jsou zase zazděné dveře).
Homer

Příspěvek od Homer »

Zůstaňme prosím u hvězdáren...
Odpovědět