ChatGPT
Re: ChatGPT
Tak ještě jednou - díky -https://chatgpt.com/share/6a9011d9-e994 ... df53ba893a
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ano, dokonce to funguje i se špatným popisem místa a dalekohledu. AI ale o tobě ví už spoustu věcí, tak to neřeší 
https://chatgpt.com/share/6a901514-c3c4 ... dc927734f7
https://chatgpt.com/share/6a901514-c3c4 ... dc927734f7
Tři dny jsem teď s placenou verzí ChatGPT vytvářel plugin do Pi.NS na kolimaci teleskopů pomocí TriBahtinky a musím říct, že základem úspěchu je přesně vědět, jak co má fungovat, nic nenechat na její fantasii, přesně definovat každý krok a předem vyloučit, co nechci a pak je tato AI schopná generovat použitelné výstupy. Když pominu její tendence posílat mi neustále ten stejný soubor s tvrzením, že je opravený, tak už se s tím dá něco slušného udělat. Takže AI je použitelná jako generátor kódu, translátor z jednoho programovacího jazyka do jiného, ale analytické schopnosti špalku dřeva. Vysvětlit jí, že když hledáme středy průsečíků svazků difrakčních paprsků pro stanovení odchylky od kolimace, tak nemůže paprsky definovat od středu, ale pouze a jen od krajů, je na hodinu. Pojem kauzalita jí evidentně moc neříká. Je to o tom, pochopit, jak ona "myslí" , jaké má omezení a hlavně že nemá skutečnou inteligenci. Jakmile na tohle člověk zapomene, zadělá si na problém. Taky všechno zálohovat, protože ona není schopná se rozumně vracet k předchozím verzím kódu. První den byl v podstatě tréning komunikace, pak dva dny skutečné práce a výsledek velmi potěšující. TBM 350 a 400mm už poskyne dost přesná data ke kolimaci. Kolimace na hvězdu je boj se seeingem, kdežto TBM poskytne stabilní difrakční obrazec s vysokou mírou opakovatelnosti.
Pokud máš "Plus", tak zkus Codex, ušetříš si spoustu času. Web rozhraní pro programováíní je dnes doba kamenná.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak Visual Studio Code + Codex je úplně jinde, to je jako když se bavíš se zkušeným programátorem, který je asi 1000x rychlejší než člověk.
Já už si šetřím oči, takže do programování se moc nehrnu. Tohle byla výjimka, protože jsem objevil SW SkyCal na kolimaci pomocí TBM, jenže ten grabuje obrazovku a přesnost nic moc. Tak jsem přemýšlel, na co to naroubovat, aby to fungovalo na PRi4-5 a Pi.NS je ideální. Je to fork NINA pro RPi a pro moje potřeby ideální, protože má pluginy. Koupil jsem si jen tu základní verzi za 200 Kč, protože jsem to bral jako jednorázovku a taky jako test. Alespoň vidím, že i v době kamenné se dá něco slušně naprogramovat.
Když chci kolimovat, přehodím v RPi5 SD kartu a místo Asiair spustím Pi.NS. Zkolimuju a zase vrátím SD s Asiair. Jednoduché a fukční. Ta přesnost je vynikající. Používám na RC16 ten holografický kruhový kolimátor a tohle je ještě o řád přesnější. SkyCal je tak na kontrolu. Z něj jsem výrazně lepší přesnost nedostal. Tady zpracovávám reálný snímek v plném rozlišení kamery, takže je to o něčem jiném.
Když chci kolimovat, přehodím v RPi5 SD kartu a místo Asiair spustím Pi.NS. Zkolimuju a zase vrátím SD s Asiair. Jednoduché a fukční. Ta přesnost je vynikající. Používám na RC16 ten holografický kruhový kolimátor a tohle je ještě o řád přesnější. SkyCal je tak na kontrolu. Z něj jsem výrazně lepší přesnost nedostal. Tady zpracovávám reálný snímek v plném rozlišení kamery, takže je to o něčem jiném.