Filtry pro pozorování slunce
-
Mirec Poprad-Tatry
Re: Filtry pro pozorování slunce..
juh- perfektná odpoveď, ďakujem!. Ten ventilátor už mám ,tak si ho zabudujem do šiltovky. 
- Stanislavxyz
Otevřený tubus je něco takového. https://www.cloudynights.com/forums/top ... refractor/ Ono nejde o bezpečnost, ta je OK, jak píše kolega juh- Wattů není mnoho, jde o možnost nějakých turbulencí teplého vzduchu v tubusu. To by mohlo nastat i při malém ohřátí a obraz by to mohlo poškodit. Ovšem jak jsem psal- o existenci tohoto jevu a jeho případných vlivech se vedou spory, přičemž já sám se nekloním na žádnou stranu.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Ale přes 95% záření projde z Hershelova hranolu ven z tubusu zadním koncem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Stanislavxyz
No vždyť jo, to je snad jasné všem. Jde o ten vzduch v tubusu před hranolem, který se může zahřívat od procházejících paprsků.
Ale já znovu opakuji, že netvrdím, že tento jev reálně probíhá a má pozorovatelný vliv na obraz. Jenom to ani neumím stoprocentně vyvrátit. Myslím, že se při pozorování Slunce dost obtížně rozliší, co způsobuje (teplý) vzduch před objektivem a co případné míchání vzduchu v tubusu. Za mě jediná průkazná metoda by byly dvě stejné sestavy vedle sebe v jeden čas, přičemž jeden teleskop by měl tubus plný/uzavřený, druhý by byl otevřený (příhrada a pod.), pak by se mohlo porovnávat.
Ale já znovu opakuji, že netvrdím, že tento jev reálně probíhá a má pozorovatelný vliv na obraz. Jenom to ani neumím stoprocentně vyvrátit. Myslím, že se při pozorování Slunce dost obtížně rozliší, co způsobuje (teplý) vzduch před objektivem a co případné míchání vzduchu v tubusu. Za mě jediná průkazná metoda by byly dvě stejné sestavy vedle sebe v jeden čas, přičemž jeden teleskop by měl tubus plný/uzavřený, druhý by byl otevřený (příhrada a pod.), pak by se mohlo porovnávat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
-
Mirec Poprad-Tatry
Re: Filtry pro pozorování slunce
OK, je jasné že každý s tým má vlastnú skúsenosť. Nechám to hodinu vypekať optikou nasmerovanou na slniečko a uvidím čo to narobí.Celé je to o tom, aby tie decká neboli sklamané ak sa to prehreje a seeing v tubuse narobí neplechu. Ja pri tom nebudem ,tak len nejaká inštruktáž pre dozorujúceho pedagóga. Ak by som to chcel len pre seba, tak by som to neriešil. Ďakujem všetkým za užitočné rady. ...xyz - áno, tiež si myslím že jedine dva vedľa seba a čudujem sa že to ešte nik nespravil. (možno nie je dôvod)
Decká budú buď nadšené že vidia Slnko so škvrnami alebo ich to proste baviť nebude. Seeing v tubuse riešime my, perfekciionisti. Žiadne vyhrievanie hodinu pred pozorovaním nie je treba, Ja to napr nerobím, proste pozorujem. No a seeing samotnej atmosféry je i tak väčší a ten neovplyvní nikto. Naň sa však treba pripraviť a pedagóga poučiť, že sa to stáva.
A keďže to má byť pre deti, tak žiaden Solar Continuum - ten by vyžadoval ďalšie zbytočné vysveľovanie zeleného Slnka. Ale trebárs žltý filter bude dobrý, potlačí farebnú vadu achromátu, čím zvýši ostrosť detailov a farba bude taká prirodzená.
A keďže to má byť pre deti, tak žiaden Solar Continuum - ten by vyžadoval ďalšie zbytočné vysveľovanie zeleného Slnka. Ale trebárs žltý filter bude dobrý, potlačí farebnú vadu achromátu, čím zvýši ostrosť detailov a farba bude taká prirodzená.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Dovolil bych si nesouhlasit, už jsem měl dvě fólie s dirkami a nedalo se do toho už koukat, ale černá elektrikářská izolepa to vyřešila
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Já netvrdím, že se tam dá něco rozumně vidět, ale pokud je plocha dírek v součtu menší než plocha zornice tak energie je menší než při pohledu na Slunce pouhým okem. Tedy riziko je nula, jen tě to donutí vyměnit, zalepit. A plocha těch dírek je určitě menší, pokud to jsou dírky obvyklé na této folii, a ne díra od šroubováku 
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Já ho tam mám vždy a dětem to nevadí, nevidím v tom problém. Stačí jim říct, že je tam zelené sklíčko nebo filtr (záleží na věku). U achromátu Solar Continuum pomůže hodně.
Navíc pokud je použit Herschelův hranol s Brewsterovým úhlem (hranoly od Lacerty), který má jiné lomení, tak tam s polarizákem na okuláru můžete jeho otáčením obraz Slunce zesvětlovat nebo ztmavovat o sto šest. Narážím na to, že Solar Continuum obraz ztmaví, o něco světlejší je C2 Swan Band, který je pro veřejnost vhodnější. C2 Swan Band je parádní filtr, plnohodnotný ekvivalent Solar Continuum.
-
Mirec Poprad-Tatry
C2 Swan Band to farebné spektrum nemení oproti Solar Continuum? Aj tá možnosť ktorú navrhol armichael s tým žltým filtrom sa mi pozdáva. Mať to slniečko zelené je pre tie detváky trochu neprirodzené. Aj keď všetko sa dá vysvetliť a deti sú vďačné obecenstvo ale ak by som sa tomu vedel vyhnúť.
Swan band filtr mění barvu Slunce obdobně. jako Solar continuum, jen trochu v jiné šiřce a vlnové délce
- Swan Band : 514 nm , pološířka 15 nm
- Solar Continuum : 540 nm, pološířka 7,5 nm, starší verze 10nm, Double Stacked 8nm . Je tedy více do zelena a "tmavší"
- Swan Band : 514 nm , pološířka 15 nm
- Solar Continuum : 540 nm, pološířka 7,5 nm, starší verze 10nm, Double Stacked 8nm . Je tedy více do zelena a "tmavší"
lepší rada žádná než špatná
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Je třeba brát v úvahu, že laik, co nepozoruje, nikdy neví, co má vidět, a "vše" je pro něj krásné. Netuší, jak v dalekohledu vypadá Slunce. Takže ať ukážete "cokoliv", bude návštěvník vděčný. Ano, zelené Slunce by nikdo nehádal, ale dá se to vysvětlit jednou větou.
Světelný achromát (f 5, 6) jen s fólií nebude mít obraz příliš pěkný, je takový měkký, "rozpitý". A pokud je neostrý, to už se návštěvníci občas ozvou (to musím vysvětlovat u mlhovin). Výše uvedené filtry u světelného achromátu obraz hodně vylepší, je ostřejší… Přijde mi to i pro veřejnost lepší, když vidí lépe detaily skvrn.
...
Na hvězdárně ukazujeme Slunce bílé, žluté, zelené a někdy i v CaK (fialové). Dá se o tom víc povídat, navázat o rozkladu světla, použít hranol (duha), ukázat míchání barev (máme na to pomůcku) apod.
Světelný achromát (f 5, 6) jen s fólií nebude mít obraz příliš pěkný, je takový měkký, "rozpitý". A pokud je neostrý, to už se návštěvníci občas ozvou (to musím vysvětlovat u mlhovin). Výše uvedené filtry u světelného achromátu obraz hodně vylepší, je ostřejší… Přijde mi to i pro veřejnost lepší, když vidí lépe detaily skvrn.
...
Na hvězdárně ukazujeme Slunce bílé, žluté, zelené a někdy i v CaK (fialové). Dá se o tom víc povídat, navázat o rozkladu světla, použít hranol (duha), ukázat míchání barev (máme na to pomůcku) apod.
-
Mirec Poprad-Tatry
Môžeme pracovať len s tým čo máme , chvála aj za to. A aj za užitočné rady!