Poklad jižní hemisféry - Eta Carinae

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
DaveOne
Věk: 49

Re: Poklad jižní hemisféry - Eta Carina

Příspěvek od DaveOne »

Ahoj Martine,

tady je to opravdu skoro ,,starless,, snímek a to říkám já, který v poslední době taky úplně ty hvězdy nevzvýrazňuje :P Mlhovina je celkem pěkná - řekl bych výrazně lepší než Draci , opět se zvýrazněním modré barvy což je jak jsem pochopil tvoje preference tj. nemá smysl to nějak kritizovat. Možná časem zkus i HOO s RGB hvězdami, bude to určitě pěkné. A sem do SHO také zkus nějaké ty hvězdy ještě dodat...jak jsem psal jinde..vyzkoušel Arcsinh streč + dále jen ručně rovnoměrně křivky v RGB a nebo falešné RGB přes ten Pixi skript a stejný typ streče..pak jich bude méně a dosáhneš skoro stejně pěkného zvýraznění mlhovin jako u tvého ,,skoro starless snímku,,

David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

"Vy nás ale zásobujete pane Karfík" :-)

Jo, tohle je hezčí než draci, Carina je jasná, takže úloha se stává celkově jednodušší. Ale přisypal bych zpátky ty zredukované hvězdy.
A moc by se mi líbila i HOO - Bicolour verze v pravých barvách, normálně modro-červená.

Intenzita pozadí vs. mlhovina je tu OK, předmět zájmu je jasně viditelný, pozadí tak akorát. Možná jsi to nemusel až tak moc žehlit, troška šumu je vždy ku prospěchu.

Jo, a vyzkoušej nový MultiscaleAdaptiveStretch. U některých snímků mi sedne víc než Než ArscSinhStretch nebo GeneralizedHyperbolicStretch.

Já vždycky vyzkouším všecky tři, a pak si prohlédnu výsledky a něco si vyberu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MartinT

Příspěvek od MartinT »

Díky kluci za tipy.. Chtěl jsem těch hvězd víc, ale hnusně se mi pak nafoukne ta Eta uprostřed.. nějak nevím jak to strečnout aby Eta zůstal takhle a vyskočily ty slabší hvězdy.. Stejný problém mám s Antaresem u RHO. Zkoušel jsem křivky se stažením vysokých jasů, ale moc mi to nešlo..

BI-RGB je v přípravě..

A zásobovat ještě budu Martine, fotil jsem 10 nocí na 2 kamery, průměrně 6h každou noc (120h).. Nejvíc času jsem dal Coroně Australis a Blue Horse. Bohužel hodně foukalo, tak mám velký odpad.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
peto

Re: Poklad jižní hemisféry - Eta Carinae

Příspěvek od peto »

Aby sa mi nenafukli jasne hviezdy, a vytiahli aj tie slabsie, sa mi osvedcil takyto setup na separovane a este linearne hviezdy po SPCC:
Screenshot_20260824_221353.png
Screenshot_20260824_221353.png (41.34 KiB) Zobrazeno 33 x
S Target background a Dynamic range compression sa treba trosku pohrat, podla toho ake su data - je tam live view, takze to ide rychle...
Color Saturation tiez podla dat, uvedene hodnoty su default.

Cize zaklad je, nezmensovat uz nafuknute hviezdy, ale od zaciatku s citom stretchovat, potom netreba nic zmensovat a ani ziadna hviezda nebude chybat.
MartinT

Re: Poklad jižní hemisféry - Eta Carinae

Příspěvek od MartinT »

Díky moc, zkusím.
N300, Vixen R200SS, Takahashi FSQ86 a FC60, FMA180, EQ-HD-II a III, ASI294M, ASI2600M, ASI120MM, 2x AsiAir
Odpovědět