Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027
Re: Úplné zatmění Slunce v severní Africe 2. 8. 2027
Ja to pozerám tu https://www.timeanddate.com/eclipse/map/2027-august-2
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Kostky jsou vrženy - Tunisko First Minute Djerba trvání zatmění letadlem z Ostravy jako rodinný výlet 30.7.-6.8..
Hlavní riziko - počasí dle timeanddate.com: letos Burgos 15% vs. Djerba 8-25% ( u hotelu 25%) vs Luxor 0% vs Marsa Alam 4%.
Na Martinův zájezd si netroufám.
Hlavní riziko - počasí dle timeanddate.com: letos Burgos 15% vs. Djerba 8-25% ( u hotelu 25%) vs Luxor 0% vs Marsa Alam 4%.
Na Martinův zájezd si netroufám.
Naposledy upravil(a) midars dne 19. 08. 2026, 08:59, celkem upraveno 1 x.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Tunisko není jen Džerba – vím a chápu, že to tu opět nikdo netvrdí, ale raději to znovu připomenu!
Džerbou se jednak připravíte o minutu a půl totality, plus je tam větší pravděpodobnost oblačnosti a také nemožnost rychlého přesunu. Ten most z Džerby je past která vás odvede jihovýchodním směrem.
Na Džerbě nic není, je to jen vyprahlá naplavenina s pár muzei tradičního ,,umění", narvaná k prasknutí jednorázovými turisty s nedostatkem aut k rychlému zapůjčení.
V Tunisku jsou mnohem lepší místa s pouhými 2 % oblačnosti a délkou totality 5:43. Na Džerbě máte jen 4:16 uprostřed ostrova (30 metrů nad mořem) a 9 % oblačnost.
To už je sakra rozdíl, když hledám lokaci pro životní zatmění.
Ale chápu, že pokud někdo chce jet na Džerbu jako na dovolenou a neupřednostňuje tolik to samotné zatmění, tak prosím – jak je libo.
Ale jako lokalita primárně pro zatmění je to mizerná volba.
EDIT: Toto nepíšu jako kritiku pro kolegu midars, aby nedošlo k nedorozumění, ale spíše jako varování ostatním kteří nad Džerbou uvažují.
Džerbou se jednak připravíte o minutu a půl totality, plus je tam větší pravděpodobnost oblačnosti a také nemožnost rychlého přesunu. Ten most z Džerby je past která vás odvede jihovýchodním směrem.
Na Džerbě nic není, je to jen vyprahlá naplavenina s pár muzei tradičního ,,umění", narvaná k prasknutí jednorázovými turisty s nedostatkem aut k rychlému zapůjčení.
V Tunisku jsou mnohem lepší místa s pouhými 2 % oblačnosti a délkou totality 5:43. Na Džerbě máte jen 4:16 uprostřed ostrova (30 metrů nad mořem) a 9 % oblačnost.
To už je sakra rozdíl, když hledám lokaci pro životní zatmění.
Ale chápu, že pokud někdo chce jet na Džerbu jako na dovolenou a neupřednostňuje tolik to samotné zatmění, tak prosím – jak je libo.
Ale jako lokalita primárně pro zatmění je to mizerná volba.
EDIT: Toto nepíšu jako kritiku pro kolegu midars, aby nedošlo k nedorozumění, ale spíše jako varování ostatním kteří nad Džerbou uvažují.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
- vicky79
- Věk: 46
- Kontaktovat uživatele:
Třeba to někomu pomůže.
Tohle jsem pro vás našel u českých cestovek:
https://www.deltareisen.cz/tunisko/vnit ... fax/4218ad
Je třeba tam ale cinknout a zamluvit to – šance je velká, protože každý jede na Džerbu.
Ještě ušetříte peníze.
Žena se může koupat a pro vás je tam zatmění dlouhé 5:42 a oblačnost je tam jen 1 %.
EDIT: Teď jsem do té cestovky volal a paní, se kterou jsem mluvil, mi přislíbila, že udělá nabídku šitou přímo na míru našim požadavkům pro toto zatmění ve městě Sfax. Až nabídku od této cestovky dostanu, hodím ji sem.
Děkuji tímto Midarsovi, že mě vlastně inspiroval něco vymyslet a o něco se pokusit.
Tohle jsem pro vás našel u českých cestovek:
https://www.deltareisen.cz/tunisko/vnit ... fax/4218ad
Je třeba tam ale cinknout a zamluvit to – šance je velká, protože každý jede na Džerbu.
Ještě ušetříte peníze.
Žena se může koupat a pro vás je tam zatmění dlouhé 5:42 a oblačnost je tam jen 1 %.
EDIT: Teď jsem do té cestovky volal a paní, se kterou jsem mluvil, mi přislíbila, že udělá nabídku šitou přímo na míru našim požadavkům pro toto zatmění ve městě Sfax. Až nabídku od této cestovky dostanu, hodím ji sem.
Děkuji tímto Midarsovi, že mě vlastně inspiroval něco vymyslet a o něco se pokusit.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 19. 08. 2026, 12:52, celkem upraveno 3 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
My to vidime na Luxor. Rikam si jak slozity by bylo si fakt to povoleni od egyptskyho ministerstva vyhadat....
"Dar Covidu": SW Newton 200/1000, EQ5, BAADER Hyperiony 5 - 24mm, Roboostření Sesto Senso 2, Filtry Binorum Moon a UHC, BAADER suplik, QHY 5 III a QHY 183c
Sluneční radioteleskop 110cm na EQ3
[under construction]: astrobox
Sluneční radioteleskop 110cm na EQ3
[under construction]: astrobox
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Ten Čedok Zatmění slunce v zemi faraonů mě lákal, ale vzhledem k těm teplotám ( Luxor ve stínu 41°C) jsem to vzdal.
Kontaktoval jsem Čedok a nemají zajištěné žádné extra výjimky na dalekohledy. Prý ale kdysi někomu vyřizovali individuální výjimku na "velký teleobjektiv".
Kontaktoval jsem Čedok a nemají zajištěné žádné extra výjimky na dalekohledy. Prý ale kdysi někomu vyřizovali individuální výjimku na "velký teleobjektiv".
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Já uvažuju nad tou SA. Buď Jeddah a nebo Akba Abha. 5 nocí jsem tam našel v rozpětí 7-12000 s celkem slušným hodnocením.
Naposledy upravil(a) Míra Pech dne 19. 08. 2026, 16:21, celkem upraveno 1 x.
- Honza Ebr (honza42)
Zajímavý teda je, že ty vaše zdroje maj úplně jinou oblačnost. To by mě zajímalo odkud to kdo tahá, že se to tak liší.
Každopádně v Abha bude nejspíš hnusně
Každopádně v Abha bude nejspíš hnusně
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Prošel jsem si cca 14 srpnových dní na EUMETVIEW a ano po 11. hodině a odpoledne je tam té oblačnosti v oblasti mezi Jeddah a Abha opravdu hodně. Stačí ale dát si snímky z rána (já dal 9AM) a mraků je teda výrazně méně.
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Tam kam jede Mirek, tak určitě nejedu, tam je to ložený
sorry
Po zohlednění časového pásma
(dám si příště větší pozor) jeví se mi rovněž oblast SA jako velmi riskantní.