Hvězdárna ve vozíku

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Mirec Poprad-Tatry

Re: Hvězdárna ve vozíku

Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Kolesa z vozíka by sa mi dávať dole nechcelo, to by som radšej "mestkáčom " šlohol papuču. :)
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Jen několik komentářů k fotkám výše:
- převoz jakékoliv techniky ve vozíku není nic neobvyklého, ale nedá se to úplně nazvat pojízdnou observatoří - je to pořád jen převoz nákladu, v prvním případě dobsona maxi rozměrů. Tady bych měl možná obavy o jeho stav po přepravě. ;)
- foto pojízdné observatoře Trailer Domes. Ta doména neexistuje - asi to nebyl moc úspěšný projekt.
- foto Tiny observatorium, tady jde o projekt univiverzity Oldenburg za peníze EU - tedy nic pro normálního smrtelníka.

Takže ano, použití vozíku pro přepravu čehokoliv z bodu "A" do bodu "B" je logická cesta pro majitele malých aut. Možnost spartánského přespání u zařízení je vítaným bonusem. Do vozíku o délce 2m se člověk "standardních rozměrů" pohodlně vejde s matrací na spaní a malým stolkem na zařízení okolo. BTW, podobně to provozuju při našem amatérském vysílání, kdy je závod přes noc - je to velmi podobná situace. "Sprchu" občas řeším vodou ve velkém kanystru s malým čepadlem na 12V - nenadchne, ale na základní opláchnutí vystačí. :lol:
Takže i tady účel světí prostředky, pokud to pro daný účel splní základní požadavky, proč ne...
Seestar S50, Lunt LS50/B600, Omegon 90/500, Bresser 127/1200
ZWO AsiAir Mini, EWF, ASI178,174, 294
SW GoTo - AllView SynScan, HEQ5 Pro SynScan
Petr, https://www.qrz.com/db/OK1IN
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Já na pojízdné hvězdárně nevidím nic světoborného, ani že by to nemohl mít normální smrtelník, kdy každá babička na vesnici je dnes milionářka (cena domu). Prodává se celá řada přívěsů, která by se dala použít i po malé úpravě. Je otázka, zda by chtěl astronom sedět uvnitř a nebo to mít jako technickou místnost a dalekohled vyndat ven.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Nic světoborného na ní možná nebude, avšak viděl někdo na vlastní oči někdy někde nějakou (dlouhodobě) fungující? Obrázků z internetu najdu jistě dosti.

Babička na vesnici sice (možná) je milionářka, ale hvězdárnu si nepostaví, jelikož žije od důchodu k důchodu a nemá na to peníze. Barák s cenou milionů je v takovém případě celkem k ničemu. Nebo, že by ho prodala a za stržené peníze si jako postavila pojízdnou observatoř? Bavme se trochu normálně.

O tom, jak se "celá řada" přívěsů "snadno" přestaví na pojízdnou observatoř se zde popsalo již mnoho stránek. Pokud by snad měl být dalekohled uvnitř, nebude to snadno, ani úplně levně! Na tom trvám, protože už jsem ledacos postavil a vyrobil. I mladý, zřejmě pracující a manuálně snad zručný kolega to raději vzdal. A já ho naprosto chápu a myslím, že řešení ke kterému se dobral není vůbec špatné.

Jestli budu dalekohled vytahovat ven, není to pojízdná hvězdárna, nýbrž (obytný) přívěs a to je něco jiného.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ani se nedivím že to někde nevyrábí sériově, ten trh bude velmi malý. Podle mě výroba nebude až takový problém je ten otázka peněz, běžný karavan stojí kolem 2 milionů, hvězdárna vyjde tak na půl milionu, to dnes už nejsou žádné peníze. Podle mě výrobce těch pevných vozíků by udělal 80% práce, zbytek by si člověk udělal sám. Pro mě by nebyl problém si něco takového nechat udělat, a k čemu by mi to bylo? Radši pojedu karavanem a vyndám si dalekohled ven.
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Stanislavxyz píše: 18. 08. 2026, 07:19 Nevím jak v Německu, ale u nás se platí povinné ručení i když vozík stojí v garáži. Není to mnoho, ale platí se. Též STK není zdarma. Jsou to malé náklady, ale "chleba to žere".

Možná jsem "slečinka", ale ve čtyřech lidech bych v tom spal jedině, kdyby zbývající tři osoby byly mladé holky!

Pro mě to moc smysl zatím nemá- lehnout si můžu na korbu své dodávky (a občas to i dělám), má 2 m a s matračkou je to pohodlné spaní. Takže vozík tahat nepotřebuji. Jediné, co bych dosti uvítal by byla sprcha, ale tu ani vozík (asi?) nenabídne.
Ne, v Německu se na rozdíl od Čech povinné ručení neplatí, když vůz–vozík stojí v garáži – musíte mít na něm ale sezonní SPZ.

https://www.adac.de/rund-ums-fahrzeug/a ... nnzeichen/

Já to tak ale neřeším, používám ho celoročně jako obyčejný vozík nebo ve verzi karavanu a občas ho i půjčuji za peníze, takže nejen že chleba nežere, on ještě na chleba vydělává.

4 dospělé osoby nespí ve vozíku. 2 dospělé osoby spí ve Volvu, které má uvnitř úctyhodné rozměry, a 2 osoby pak ve vozíku. Místa na spaní tedy jako doma.

Na korbě dodávky by se mi asi špatně usínalo v intenzivním dešti, silném mrazu a vichřici. Já potřebuji něco do každého počasí. Se ženou máme rádi to teplo z bufíku a ten jeho zvuk.

Sprchu pro 4 osoby ten vozík má – zmiňuji to výše. Vyrobil jsem 2 kusy z postřikovačů na stromky pro zahrádkáře, kam jsem přidělal hadice větších průměrů a na jejich konec přidělal multifunkční sprchovací hlavice, kde lze nastavit proud od malého čůrku až po pořádný gejzír. Je to pumpovací – na jedné fotce výše je jeden kus vidět. Každý má 6 litrů, takže 12 litrů celkem.
Vysunu na bok vozíku zástěnu a vznikne mi venkovní sprchovací kout - jde se čistě teoreticky osprchovat třeba i na dálničním odpočívadle. - někdy hodím nějaké fotky jak to funguje.

Cena těchto sprch byla 20–30 eur. Už je mám dlouho a různě je modifikuji a předělávám. Sprchování je pohodlné skoro jako doma.

Ty tlakové nádoby jsem hodil do černé barvy a jsou pořád na vozíku vystavené slunci i za jízdy, takže v létě to funguje jako solární ohřívání, a pokud nesvítí slunce a je chladněji, tak je voda také teplá, protože žena si prostě uvaří vodu na vařiči a tu horkou si do nádoby zase doleje a sprchuje se v krásně teplé vodě.

Jednodušší už to být nemůže.
Mám v hlavě ještě hromadu nápadů jak to celé za pár centů ještě více zlepšit a zdokonalit.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 18. 08. 2026, 11:08, celkem upraveno 2 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Stanislavxyz

A já vůl jsem vždy půjčoval vozíky zadarmo! Musím se nad svým počínáním zamyslet...

Rozumím, nic proti tomu. Já celý život spával při výletech často venku, i v dešti, mrazu, či vichřici, takže plechová střecha kterou neteče a ani moc nefouká je pro mě luxus. Topení nepoužívám ani doma (přes zimu máme reálně v obytných místnostech 11 - 12°C), tedy v autě/obytném přívěsu ho také nepotřebuji. Ale jak říkám- každý jak mu to vyhovuje.

Ta sprcha z těch postřikovačů nezní zle, já jsem občas používal takový ten kempovací bazmek- černý vak s hadicí. Z nejhoršího se tím umýt dá, ale žádná hitparáda to není. Když si chci třeba ještě i umýt vlasy.
Ono se to dá dělat i bez zástěny, prostě se člověk sprchuje v plavkách/trenkách. Pak to jde i na odpočívadle a nikdo mě nemůže nařknout z exhibicionismu, nebo veřejného pohoršování. Tak to dělají ledaskteří novodobí nomádi. I já jsem to párkrát praktikoval- bez problémů.
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Ty ponorné čerpadla jsou běžně k mání v obchodech pro karavany nebo lodě. Já používám lodní bilge pumpu, páč když nejsu na lodi, tak tam není potřeba (ještě mi do ní neteče) a hlavně dává slušný průtok. Stačí za pár stovek, netřeba nějaké dělo. :-)
Seestar S50, Lunt LS50/B600, Omegon 90/500, Bresser 127/1200
ZWO AsiAir Mini, EWF, ASI178,174, 294
SW GoTo - AllView SynScan, HEQ5 Pro SynScan
Petr, https://www.qrz.com/db/OK1IN
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Stanislavxyz píše: 18. 08. 2026, 11:02 A já vůl jsem vždy půjčoval vozíky zadarmo! Musím se nad svým počínáním zamyslet...
Omyl, výše ho přece nabízím zdarma k půjčení i členům AF, když budou chtít na levný výlet do temného Duryňského lesa za oblohou. Tato nabídka – ZADARMO – platí i pro vás, Vladislave.

Vozík půjčuji skoro vždy zdarma, mám ale spoustu Poláků – kamarádů za sousedy – a ti mi vždy něco vnutí, od žubrovky, polských potravin až po peníze, protože jsou prostě vděční, že můžou vyjet kempovat za pár šupů. :roll:

Tady to prostě funguje úplně jinak než v Čechách a nemá smysl to popisovat.

Mám i jiné koníčky. Jsem horolezec (spíše už horochodec) a speleolog a věřte, že dobře vím, co je bivakovat na skalních stěnách i hluboko v jeskyních. Na kole jsem jako mladý objel střední Evropu, vydán napospas počasí.

Můžu vyprávět celé hodiny o utrpení při spaní na divoko.

Toto ale nejde vždy dělat se ženami. Ženy jsou křehčí nádoby, jak praví Písmo, a jsou více náchylné k prochladnutí než muži.

Až nafotím ty sprchy, tak to sem pak dám. Třeba to někdo bude chtít sestrojit. Sprcha je už půl obytování.

Řídím se celý život tímto heslem:

NEKUPUJI VĚCI, KTERÉ NEPOTŘEBUJI, ZA PENÍZE, KTERÉ NEMÁM, JEN PROTO, ABYCH UDĚLAL DOJEM NA LIDI, NA KTERÝCH MI VE SKUTEČNOSTI NEZÁLEŽÍ.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Můžu poprosit administrátory o změnu názvu tohoto vlákna?

Současný název trochu mate a opakují se zde komentáře ve smyslu, že toto není „hvězdárna ve vozíku“. Ano, není — ani to již není účelem tohoto vlákna.

Navrhoval bych proto název například „Využití přívěsného vozíku pro astro účely“, nebo ještě lépe ,,astro přívěsný vozík", co by lépe a obecněji vystihovalo celé téma.
Stanislavxyz

Už jsem to chtěl také navrhnout. Nebo - možná - ještě lépe rozdělit. V tématu "hvězdárna ve vozíku" by se případně mohlo debatovat o tom, zdali se vejde dalekohled s obsluhou do bedny na přívěsu, a ve vlákně "astro přívěs" by se řešilo to, o čem se bavíme nyní.
Odpovědět