Děkuji za doporučení, hned jak si nebudu vědět rady, ozvu se!
Hvězdárna ve vozíku
- Stanislavxyz
Re: Hvězdárna ve vozíku
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
-
Mirec Poprad-Tatry
Vicky 79. Musím alebo skôr, chcem ťa pochváliť . Ako projekt DIY dobré ,škoda že si nepoužil okná s karavánu. Sú bežne dostupné za dobré ceny . Vyklápacie so sieťkou proti hmyzu a roletkou-jednoduchá montáž a dobre to vyzerá plus vetranie! Ja som si ich montoval do VW T5,ktorú som si prerobil na camper. Miesto tých paliet na spodku, si mohol mať tunel a dať vysúvaciu podlahu na profilovom ráme napr. Jokl 40-40-2 s priečníkmi a 10-12mm fínskou preglejkou s rozmerom plochy, čo vozík umožnuje. V plošine piebežný otvor ,ktorý by ti nezasahoval do montáže a kde by si fixoval montáž až po zem. Samozrejme, na konci vyklápacie nohy. Tým by si mal plošinu na pozorovanie, na štyroch bodoch s jednou centrálnou fixáciou o zem, ktorá by sa nedotýkala plošiny.Nutné by bolo vyrobiť aj nový ,k tomu účelu prispôsobený statív .Mal by si to v jednej rovine s podlahou vozíka. Nad blatom ,snehom a nerovnosťou.Možno zbytočné, ale mal by si tú vytúženú pojazdnú hvezdáreň aj s ubytovaním ! 
Ta vysúvacia plošina by mohla byť dvojitá . Keď máš vozík 1 na 2 metre na dvojmetrovú stranu by si zazváral masívne pánty a vzniklo by ti pozorovacie stanovište 2 krát 2 metre.
Ta vysúvacia plošina by mohla byť dvojitá . Keď máš vozík 1 na 2 metre na dvojmetrovú stranu by si zazváral masívne pánty a vzniklo by ti pozorovacie stanovište 2 krát 2 metre.
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne 03. 08. 2026, 10:25, celkem upraveno 1 x.
Asi jsem to nepochopil, mě to přijde jako jakýkoli přívěs, kde lze přespat a jinou funkci tam nevidím. Takže proč hvězdárna ve vozíku? Něco mi uniklo?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
-
Mirec Poprad-Tatry
Ak by tam dal tú vysúvaciu plošinu, mal by to aj ako hvezdáreň.Navyše s tou myšlienkou(pojazdná hvezdáreň) sa pohrával už pri založení vlákna.A ako aj písal, nakoniec sa to tak nezrealizovalo. Samozrejme s tými profi verziami ,čo tu boli zverejnené sa to porovnať nedá. Ale treba si uvedomiť jeho možnosti! A ja zasa oceňujem že sa do toho pustil . Každý koncept aj keď nie je dokonalý, dáva priestor na vylepšenie alebo na zavrhnutie. A to je tiež prínosom! Možno keby som na ten príspevok zareagoval skôr , niečo s toho by uplatnil. A miesto kritizovania, keby nápad - myšlienku dali aj iní ,možno by sme spoločne vytvorili celkom dobrú pomôcku pre pozorovateľov.
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne 03. 08. 2026, 11:59, celkem upraveno 2 x.
Asi vam unikol nazov vlakna a prvy prispevok...vla píše:Asi jsem to nepochopil, mě to přijde jako jakýkoli přívěs, kde lze přespat a jinou funkci tam nevidím. Takže proč hvězdárna ve vozíku? Něco mi uniklo?
Já vozím harampádív naskládané v kombíku, někdo ve vozíku. Jen tomu neříkáme hvězdárna
( bez ohledu na název vlákna).Skladišti nábytku ve sklepě také neříkám obývák
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
-
Mirec Poprad-Tatry
Keď ale nazývate astro príslušenstvo "harampádim" tak je jasné, že kombík nebude pojazdná hvezdáreň! Na druhej strane kopec ľudí ma obývák čo vyzerá ako sklep. Tak si vyber!
Jen nevím, proč bych měl auto/přívěs nazývat pojízdnou hbvězdárnou, když tam mám stejně vše narovnáno v bednách /kufrech.
V tom případě máme všichni pojízdnou hvězdárnu
P.S. Ve Formanu jsem vezl k Jadranu 400 Dobson, horské kolo, vše k moři a 4člennou posádku.
V tom případě máme všichni pojízdnou hvězdárnu
P.S. Ve Formanu jsem vezl k Jadranu 400 Dobson, horské kolo, vše k moři a 4člennou posádku.
- Stanislavxyz
Je to tím horkem, nebo přebytkem volného času?!
Téma se jmenuje tak jak se jmenuje proto, že se v něm řešila konverze přívěsného vozíku na pojízdnou observatoř. Po dlouhé odmlce prokládané sporadickými dotazy na vývoj projektu od lidí, kteří možná sami o něčem podobném uvažovali, ale měli obavy z proveditelnosti (podpořené značnou skepsí některých diskutujících, přičemž tyto názory se nakonec ukázaly jako opodstatněné), se ozval iniciátor celé rozpravy, aby nás informoval, jak projekt dopadl. Ukázalo se že poměrně ambiciózní plány se naplnit nepodařilo, naopak vlastně došlo na slova některých kritiků (bivakovat v "obytňáku" a pozorovat venku). Nicméně přesun k debatě o obytném vozíku je vcelku logický, není na něm nic divného a pro mě téma uzavírá. (Alespoň dokud se neobjeví nový, ještě ambicióznější stavitel).
Chtěl bych při této příležitosti ale ocenit "přiznání" kolegy vicky79, protože mohl čekat, že se někdo z těch, které prve (byť nepřímo) označoval za hlupáky a kteří měly nakonec pravdu ozve a neodpustí si jízlivou poznámku (třeba já). Ovšem pro potenciální následovníky je to užitečná informace a vztyčený prst, že tak snadné to s hvězdárnou ve vozíku nebude.
Takže těm, co není jasné jak jsme se dostali o obytnému přívěsu (a jeho autor ho hvězdárnou nenazývá!), radím- zohledněte kontext! Pak to celé dává smysl.
Téma se jmenuje tak jak se jmenuje proto, že se v něm řešila konverze přívěsného vozíku na pojízdnou observatoř. Po dlouhé odmlce prokládané sporadickými dotazy na vývoj projektu od lidí, kteří možná sami o něčem podobném uvažovali, ale měli obavy z proveditelnosti (podpořené značnou skepsí některých diskutujících, přičemž tyto názory se nakonec ukázaly jako opodstatněné), se ozval iniciátor celé rozpravy, aby nás informoval, jak projekt dopadl. Ukázalo se že poměrně ambiciózní plány se naplnit nepodařilo, naopak vlastně došlo na slova některých kritiků (bivakovat v "obytňáku" a pozorovat venku). Nicméně přesun k debatě o obytném vozíku je vcelku logický, není na něm nic divného a pro mě téma uzavírá. (Alespoň dokud se neobjeví nový, ještě ambicióznější stavitel).
Chtěl bych při této příležitosti ale ocenit "přiznání" kolegy vicky79, protože mohl čekat, že se někdo z těch, které prve (byť nepřímo) označoval za hlupáky a kteří měly nakonec pravdu ozve a neodpustí si jízlivou poznámku (třeba já). Ovšem pro potenciální následovníky je to užitečná informace a vztyčený prst, že tak snadné to s hvězdárnou ve vozíku nebude.
Takže těm, co není jasné jak jsme se dostali o obytnému přívěsu (a jeho autor ho hvězdárnou nenazývá!), radím- zohledněte kontext! Pak to celé dává smysl.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
-
Mirec Poprad-Tatry
Ono by sa to na vozíku dalo urobiť. Ak by sa použil vozík väčší 140-300cm (zaplachtovaný), tak v tej časti za nápravou, by tam mohol byť výrez a na ňom ďalekohľad. Tá časť by bola pevná pri prevoze a spustila by sa na zem ( mechanicky ,hydrauli., atď..) na 10 cm nohy ktoré by boli súčasťou platformy. Tá výška ktorú by trebalo spustiť by bola asi 25 cm čo je zhruba výška nadstavovacieho stľpika . A v podstate by to šlo urobiť aj na malom vozíku. Celá finta je v tom že podlaha vozíka nesmie byť spojená so základňou ďalekohľadu! Ale či to má zmysel ? Pre mňa osobne nie. Ale pritom veľkom vozíku, kde si vieš urobiť aj bivak, to môže byť pre vášnivého pozorovateľa( partiu kámošov), celkom dobrý projekt a investícia. Nakoniec vozík sa vždy kolo domu zíde,asi tak!
Naposledy upravil(a) Mirec Poprad-Tatry dne 03. 08. 2026, 18:31, celkem upraveno 1 x.
A kde by ses pohyboval při pozorování? Na to potřebuješ šířku vozíku přes 160 cm a k tomu
zábradlí, aby neskončil po prvním pozorování v nemocnici
zábradlí, aby neskončil po prvním pozorování v nemocnici
-
Mirec Poprad-Tatry
No ,to je ako s tým 400 Dobsonem, keď ste cestovali do Chorvátska aj s horským bicyklom, rodinou a kopu veci ve Formanu. Keď sa chce- tak sa dá!
Nemec s Hymerom by nad tým tiež neveriacky krútil hlavou. S tým všetkým čo ste napísal sa musí počítať, ale podľa mňa je to prevediteľné ,nakoniec ako takmer všetko. Za všetkým hľadaj zmysel ,za a proti!.....a ešte sponzorov!