Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
decmen
Věk: 64
Kontaktovat uživatele:

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od decmen »

Ondro, přeju ti, ať ten domek dlouho dobře slouží. Kdybych finančně nekrvácel kvůli cestě do Španělska, tak jsem na ten inzerát reagoval taky...
KOWA YF 8x30 II , ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
https://allsky-olesnice.cz
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Ten komerční domeček je opravdu "ošukávka", já bych tedy o něm neuvažoval ani vteřinu - omluva Decmenovi.
Taky bych ale nestavěl ze starých železničních pražců. Smrdí to, je to jedovaté a stářím i všelijak zdeformované a popraskané.
Ale obrázek předestřený Vicky79 je přeci jen inspirativní. Taková srubová stavbička je festovní a nevypadá špatně. Úplně nerozumím té střeše, ale to není v tuto chvíli podstatné.
Betonová deska zvednutá nad terén ( pokud jsou pískovcové haklíky tak z nic, nebo KB bloky atd. ), izolaci, na ně trámky v rozích přeplátované...Zde bych uvažoval o zhotovení podélných drážek, do kterých by se vkládaly pera zhotovená třeba z pásků vodovzdorné překližky. V rozích svrtávat k sobě konstrukčními vruty a vrstvy mezi trámy ještě spojit dubovými kolíky.
Trámky bych nechal v hranici proschnout, potom protahat na míru a montovat. Už vidím, jak bych si vyhrál :-).
vla

Příspěvek od vla »

Účel to zřejmě splní, soused má na podobném základě zahradní chatku cca 10 let, loni natíral lazurou a dělali jsme střechu, protože tu zmastil už při stavbě ( na sklon o-o-nic dal bitumenový šindel), tak to pak zakryl plachtou. Každopádně i po této době domeček stojí, nerozpadá se okno i dveře fungují, takže se ani nijak nezkřížil. Takže proč ne, minimálně těch 10 let snad vydrží a za to dobu bůh ví co bude aktuální.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Ondra_z_hor píše: 22. 07. 2026, 08:31 jestli uvazujes o tom ze si budes davat na zahradu prazce napusteny dehtovym kreosotem, tak to ti gratuluju.
Ne, to byl návrh pro vás, ne pro mě. Mluvil jsem v 5. pádě jednotného čísla. Upřednostňoval jsem peníze podle vašeho komentáře. Nebylo z něj jasné, jaký typ pozemku tam máte. (dům jsem tedy viděl)

Na zahradu se to ale fakt nehodí. Na ,,stavební" nebo spíše manipulační pozemek někde mimo, kde se už neplánuje nic dalšího (studna už vůbec ne) a kde to bude např. nejnižší stavba na parcele, se může někomu tento „sebevražedný“ návrh třeba hodit.

Pokud je ale libo jiný materiál na stavbu, který bude opět skoro zadarmo, tak palety.

Jedna stěna – dvě palety podélně a třetí řadu uříznout tak, abyste se dostal na výšku 2 metry. Celkem cca 12 palet na hrubou stavbu. Ze zbytkových prken z dalších palet pobít stěny. Všude kolem nás se povaluje spousta vyhozeného odpadního stavebního materiálu. Jen v mém okolí, v okruhu zhruba 15 km, leží přibližně 6 tun vyhozených vaznic a krokví ze starých půd. Celá taková hvězdárna jde postavit prakticky téměř zadarmo. Zbytek je už stejný,
Viz další paletová vizualizace někomu třeba pro inspiraci.
Přílohy
Palety.png
Palety.png (2.8 MiB) Zobrazeno 361 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vla

Příspěvek od vla »

A nebude přes díry v paletách zatékat?
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

vla píše: 22. 07. 2026, 18:21 A nebude přes díry v paletách zatékat?
Nebude, píšu: „Ze zbytkových prken z dalších palet pobít stěny.“

Vizualizace AI ukazuje ještě polotovar. Záleží, jak budete pokračovat s tou hrubou stavbou. Já jsem stavěl s kamarádem z palet garáž. Doma máme manželskou postel z palet – jediná postel, která vydrží fakt úplně všechno, a jinou ani nechci.

Hvězdárna z palet? Brnkačka na pár dní.

Je po kůrovcové kalamitě a všude jsou vyschlé stromy. Už nemůže být příhodnější doba na kulatiny „zdarma“. A to i legálně.

Někdo z palet staví i fakt velké věci. Někde na YouTube jsem viděl i patrové domky.

„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vla

Příspěvek od vla »

Mě ta tvoje řešení přijdou horší, než co kolega postavil. Řemeslo opravdu pláče.
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

vla píše: 22. 07. 2026, 21:53 Mě ta tvoje řešení přijdou horší, než co kolega postavil. Řemeslo opravdu pláče.
Bavíme se tedy ještě o levných a bytelných stavbách, nebo už o kvalitních řemeslných hvězdárnách za půl mega? Já že bych to tedy rozdělil. ;)

Když budu mluvit o kvalitních a dražších stavbách, napíšete něco v tom smyslu, že je to drahé a že to jde postavit levněji. Mám pravdu?

Představte tedy svůj levný a kvalitní řemeslný projekt. Budu se těšit a rád si počtu.

Kolega nic nepostavil – kolega jen přidělal chatrné palubkové prkénka na hubené trámky. To není kritika ale stavební fakt.

Ale, není problém bavit se tu jen o tom, jak smontovat drahý bazmek z Ikey a tvářit se, že jsme postavili hvězdárnu.
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 22. 07. 2026, 23:53, celkem upraveno 3 x.
Homer

Příspěvek od Homer »

Čas levného kůrovcového dřeva je pryč. Teď se sází nové stromy a dřevo podražilo. V ČR stále platí ustanovení, že zdarma si člověk může z lesa vzít klacek do průměru 7cm, za vše silnější se platí.
Vloni jsem u zdejšího známého revírníka poptal palivové dřevo. Ukázal mi několik hromad u cesty prorostlých kopřivami. Když jsem to nakrátil, odvozil malotraktorem domů, zastavil se, podíval na uloženou kulatinu ve dřevníku a zkasíroval 1150,-Kč/m3. Zdarma to věru není.
Palety jsou zálohované, nevidím nikde, že by se povalovaly zapomenuté kolem staveb. Navíc jsou často zralé ke spravování a výměně některých částí. Pravda, daly by se sehnat tak á 300,-Kč/ks.

Boudička, co prezentoval kolega, není výsledkem stavění, ale montáže prefabrikované skládačky, vyrobené s maximalizací zisku. Já raději stavím bytelně, ale každý to má nějak a dělá pro sebe podle sebe.
vicky79
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Homer píše: 22. 07. 2026, 23:10 Čas levného kůrovcového dřeva je pryč.
Palety jsou zálohované, nevidím nikde, že by se povalovaly zapomenuté kolem staveb. Navíc jsou často zralé ke spravování a výměně některých částí. Pravda, daly by se sehnat tak á 300,-Kč/ks.
Díky, Homer, za info z českého prostředí. Už jsem trochu zapomněl, jak to tam chodí, a časy se pořád mění. Tady je to trochu jiné. Tohle je bývalé východní Německo a dost lidí odsud odešlo v 90. letech dál na západ, takže po celém Durynském lese zůstalo dost opuštěných a chátrajících domů bez majitele. Domy v dobrém stavu jsou tu navíc velmi levné.

Euro palety tady stojí cca 5–8 eur a ty, které nejsou euro, jsou i zadarmo. Já se k eurovkám dostanu zdarma. Dovezou materiál a palety zpět nechtějí, protože všichni přecházejí na plastové palety. Nedávno jsem eurovky dokonce rozdával zdarma, abych se jich zbavil.

S kulatinou fakt nevím, to jsem nezkoušel. Ale asi záleží i na tom, kde člověk přesně bydlí a jaké má známosti.

Všude je to jiné.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Zkusme se na takovou nějakou boudičku podívat, jaké budou reálné náklady na materiál - pokud to má být dřevostavba s odsuvnou střechou.
Pro jednoduchost :
rozměry 2x2x2m, konstrukce hranoly 80x80, podlaha tl. 32 , obojí smrk
+ opláštění :
--- palubky smrk, tl.18 - materiál celkem ... 18.000
--- OSB, tl. 15 - materiál celkem... 15.000
--- překližka 8...materiál celkem ... 20.000
--- překližka 18 -ošetřená proti vlhkosti materiál celkem... 24.000

Při návrhu celkových rozměrů je vhodné zohlednit, v jakých rozměrech je matariál vyráběn/dodáván, a dále to, jestli je nutná výška
2m nebo stačí výrazněn nižší. No, a nekupovat v OBI
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

vicky79 píše: 21. 07. 2026, 23:14 (...) Napadlo mě, jestli by nebylo levnější a efektivnější stavět to už normálně z pražců. (...)
Mám pocit, že jste už delší dobu neměl pražec v ruce. Já naposledy včera a stavět bych z toho - z různých důvodů - nechtěl nic. Ke všemu nevím jak v "rajchu", ale u nás je to nebezpečný odpad a jediná legální možnost likvidace je platit za ni specializované firmě. Takového materiálu se většina lidí spíše zbavuje, než aby si ho tahala na svůj pozemek- proto jsou tak levné...
Homer píše: 22. 07. 2026, 14:36 (...) Trámky bych nechal v hranici proschnout, potom protahat na míru a montovat. Už vidím, jak bych si vyhrál :-).
Ale kolego, sruby (a roubenky) se staví z mokrého! V rozích tzv. sedlový zámek, u roubenek rybinový spoj. Fungovat to může i bez izolace- holt se na chalupě jednou za pár desítek let spodní trám, či dva, vyměnily. Ano, roubené stavby jsou mechanicky velmi odolné, však není třeba nic vymýšlet, vedle nás - na Valašsku - se tak staví stovky let a vše je do detailu vychytané (i ta výměna spodních trámů). (Leč jistě byste to mohl pojmout po svém, ve Vašem případě věřím, že by to i tak vypadalo k světu! Vážně.)
vicky79 píše: 22. 07. 2026, 15:49 (...) Viz další paletová vizualizace někomu třeba pro inspiraci.
Ano, palety už jsou lepší než pražce. Sám jsem z palet nějaké projekty realizoval. Ovšem chce to zdroj palet (nejlépe zadarmo, což - jak již zmínil kolega Homer - není u nás zdaleka samozřejmost), chce to vymyslet koncept (aby to nějak fungoval o taky vypadalo), nehodí se to úplně všude, a pokud to nemá připomínat dětský "bunkr", či sídlo bezdomovců, tak to vyžaduje i nějakou zručnost. (Jen na okraj- Váš "výpočet" spotřeby palet je jemně řečeno značně optimistický, pokud bych měl "Ze zbytkových prken z dalších palet pobít stěny", budu potřebovat vyšší desítky dalších kusů. Navíc, rozebírat palety je "opruz", stavby z palet je třeba koncipovat tak, aby se nerozebíralo nic, nebo co nejméně! Také je většinou třeba i jiný materiál- hranoly, nebo mnoho dalších palet...)

Ke kulatině zdarma jen tolik, že jsem takovou v životě neviděl (a to jsem už viděl hodně kulatiny...)
vla píše: 22. 07. 2026, 18:21 A nebude přes díry v paletách zatékat?
Copak zatékání by nemuselo vadit- pouze se tomu musí přizpůsobit koncepce, aby mohla voda odtékat a konstrukce vysychat. Horší je u hvězdárny zafoukávání jemného sněhu v zimně a především prach celoročně! Ale řešit se to dá i jinak (levněji, méně pracněji), než tím pobíjením deskami z vnitřní strany (např. vhodným textilem).

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ale vedeme tu akademickou debatu na téma coby kdyby. Kolega Ondřej hvězdárnu už má a z důvodů, které nám naznačil, nehodlá momentálně realizovat nic jiného. Já ho chápu, a navíc si myslím, že mu to může docela dobře fungovat (zejména s nějakými menšími úpravami). Tu životnost bych neviděl tak tragicky, deset let celkem v klidu, při vylepšení (ochranný nátěr dřeva, dostatečná výška od zemně) i déle. Ani se myslím nechtěl chlubit svými budovatelskými schopnostmi, spíš ukázat alternativu. Poslední cena byla 13 000,-, možná uhádal ještě nižší a za ty peníze těžko kdo něco opatří. (Leda ve východním Německu, kde je zřejmě vše zdarma k rozebrání- musím se tam někdy zajet podívat s dodávkou a vozíkem :D .)

Tím neříkám, že nemůžeme teoretizovat o tom, z čeho všeho se dá stavět, ale přinejmenším Ondrovi to příliš nepomůže.

Co třeba stavby ze slámy- znáte? Mám s tím vlastní zkušenost a není to úplně marná věc, balíky sice (v tuzemsku) nejsou zadarmo, ale když vlastníte traktor a "balíkovačku" (nebo máte dobrého kamaráda, který Vám je levně zapůjčí - jako mě), a umíte ten traktor řídit a ovládat lis (jako já), nejsou ani drahé! (Tento poslední odstavec myslím smrtelně vážně.)
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

K tomu materiálu na výrobu domku se ještě musí napočítat práce. Ve středočeském kraji chce běžný živnostník 1000 Kč/hod., takže to chce nechat udělat jinde. Já to před mnoha lety nechal dělat ve Znojmě za 300 Kč/hod a výroba domku 3x4 m s odsuvnou střechou obnášela 100 hodin práce.
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

To máte Psione pravdu, tady se ale celou dobu uvažuje o stavění svépomocí. V případě realizování záměru někým jiným většinou také padají alternativní způsoby výstavby, jelikož málokterý řemeslník se bude chtít babrat s pražci, paletami, nebo balíky slámy... Zedník bude chtít Ytong a PUR pěnu, truhlář/tesař standardní řezivo (kterýžto materiál si nejraději opatří sami, jelikož si tak na něm budou moci přirazit).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

Stanislavxyz:
S klasickými srubovými stavbami máte samozřejmě pravdu - staví se z mnoha důvodů ze syrového dřeva.
Uvažovaný domeček ale není tento případ a důvody, proč se u roubených staveb používá mokré řezivo zde nejsou - alespoň já je nevidím. Jedná se o malou, subtilní stavbou, kterou s roubeným domem nelze srovnávat.
A proto nevím, co by bránilo si nechat na pile nařezat trámky řekněme 130x130mm, rok je nechat proložené na vzduch proschnout, protahat na 120x120mm a stavět jak jsem popsal.
Odpovědět