Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
MJP
Věk: 34

Re: Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Příspěvek od MJP »

Zdravím, viděl jste tyhle nabídky v sekci bazar? Třeba to bude ono.
viewtopic.php?t=38516
viewtopic.php?t=38851
pedrosanchez
Věk: 45

Příspěvek od pedrosanchez »

Ahoj, díky, mrknu na to, jednu jsem už viděl a zvažoval, i ten druhý kryt bych vydržel, jen je to z ruky.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
LaH

Příspěvek od LaH »

Astrobouda a koleje po nějaké době.
Koleje s vozíkem - žádný drnový problém - všechno je přesně tak, jak jsem si představoval. A to se moc často nestává!
Astrobouda - tím, že se Hvězdostroj přestěhoval z altánu, nastal jediný problém. V boudě je sucho a ve vzpěrách Dřeváku vyschly na koncích zatlučené dřevěné špalíky, ve kterých jsou závitové tyče pro našroubování koncových koulí. Měl jsem špalíky jištěné navíc příčnými šrouby, ale stejně se tam objevily vůle. S těžkou kamerou se špalíky vysunovaly a zasunovaly o cca 1mm a nedržela kolimace. Tuhle příčinu jsem hledal dlouho a zazdil pěkných pár nocí a pár fotek. Po odhalení příčiny byla oprava snadná - špalíky jsem brutálně vlepil zpátky a znovu zajistil příčným šroubem a také pořádně utaženou maticí na závitové tyči zevnitř - už to nepůjde jednoduše štelovat, ale stejně už není co, délka vzpěr je jak má být.
PXL_20260615_151222089[1].jpg
PXL_20260615_151222089[1].jpg (1 MiB) Zobrazeno 1923 x
SW 450P (Vobluda), Poncetka, přestavěný Meade LB 12'' (Dřevák) ve SplitRingu (Hvězdostroj), G3-16200, C1-3000, ED100 na SkyTee II, Panoptic 24, Ethos 13, Nagler Zoom 3-6mm, TV Barlow 2x+3x, Meostar B1 10x42 HD
Ondra_z_hor

Příspěvek od Ondra_z_hor »

Po letech pročítání vlákna můžu přidat svůj skromný příspěvek. Zde na fóru jsem zakoupil použitou astro budku, kterou jsem doma složil. Po veřejsku už stojí, čeká mě na ní ještě dost práce. Udělat betonovou patku, na patku navrtat sloup, ke sloupu nechat přivařit dva díly, z nichž jeden si musím nejdříve nechat vyříznout. Do budky natáhnout elektřinu. Budka je jen položená na zemi, původně jsem chtěl betonovat i patky pro budku, ale zatím jsem z toho ustoupil. Střecha je na kolejnicích, dá se odšoupnout bez použití síly jednou rukou. Je to konstrukce 70mm trámů kolem které je vyskládaná "bedna" z 20mm palubek, které jsou do sebe zacvaklé čepy.
Přílohy
signal-2026-07-20-10-14-57-321.jpg
signal-2026-07-20-10-14-57-321.jpg (271.26 KiB) Zobrazeno 942 x
signal-2026-07-20-10-14-57-321-1.jpg
signal-2026-07-20-10-14-57-321-1.jpg (274.7 KiB) Zobrazeno 942 x
signal-2026-07-20-10-14-57-321-2.jpg
signal-2026-07-20-10-14-57-321-2.jpg (200.11 KiB) Zobrazeno 942 x
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

Ondřeji, dovolte mi několik poznámek a dojmů. Předně gratuluji k nové hvězdárničce, nebo alespoň k její nemalé části. Mě osobně se sice tyto domečky nelíbí- konstrukce a provedení slouží jedině jako doklad úpadku řemesla, vzhled také nenadchne (snad alespoň neurazí), ale to je věcí vkusu a názoru. Také chápu, že poměr cena/výkon může hovořit pro. (Navíc v kontextu patrném z fotografií to nejspíš bude vcelku adekvátní.)

Že bouda nemá betonové základy v zemi by mohlo vadit jedině při silném větru, jinak to problém nebude. (Zvažte, jak u Vás fouká.) Ovšem osobně bych ji rozhodně posadil výše, kvůli vlhkosti u země. Výška jednoho "zatravňováku" mi přijde málo. Též bych nejspíš nejdříve betonoval základ pro pilíř, a pak stavěl stěny, ale ono to půjde i takto...

Půdorys vypadá docela malý, působí to stísněně, myslím, že nebudu jediný, kdo ocení, napíšete-li sem časem Vaše zkušenosti z provozem observatoře- jaké tam máte přístrojové vybavení a jak je to s tím místem uvnitř. Také se mi zdá, že dalekohled bude dost utopený. Věřím, že jste celou záležitost dosti promýšlel a proměřoval, však často až praxe ukáže některé problémy.

Ještě bych měl dotaz, zdali alespoň střecha se dá nějak zajistit proti případnému větru? Na jedné z fotek vidím jakousi petlici, ta k tomu slouží? Moc důvěry ve mě nevzbuzuje, ale v případě, že celá stavba není ukotvena k zemi, to asi bude stačit. (Navíc já mám tak trochu obsesi v dimenzování všeho minimálně na odolnost proti tornádu...)

Každopádně přeji, ať se dílo daří a doufám, že o další pokroky, případně i ty provozní zkušenosti se s námi zde časem podělíte!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Stanislavxyz píše: 20. 07. 2026, 11:24 konstrukce a provedení slouží jedině jako doklad úpadku řemesla
K této větě jen to, že se nejedná a řemeslo, ale o vrchol kutilského amatérismu a naprostého nepochopení funkce a použití jednotlivých prvků.
Jinak, určitě se s tím dá žít, po vhodných úpravách to určitě může dobře sloužit. Na foto učitě, na vizuál to asi bude trochu omezovat. Tak hlavně vytrvat a ať to slouží ke svému účelu a radosti z astronomického pozorování !!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ondra_z_hor

Diky za poznatky. Budku jsem volil skutecne hlavne z duvodu nizke ceny (dohledatelny prispevek na bazaru). Vnitrni rozmery boudy jsou cca 150x150x160 (s h v) Sloup bude ve finale o dost vys, pocitam ze betonovou patku budu delat na 2x, nejdriv samotnou patku v zemi, nasledne z toho betonovy sloup, ktery bude az nad uroven podlahy. Aktualne je ocelovy sloup jen polozeny na zemi. Take jsem chtel nejdrive betonovat a az pak stavet, ale tim ze se k tomu dostanu nejspis az prelom leto/podzim, boudu jsem postavil, aby nechatrala slozena na hromade, kde po desti drevo spatne vysycha. Nejsem manualne moc zrucny, prace se drevem je pro me spis utrpeni nez zabava a kopule jsou pro me, s dvema malymi detmi a zenou na rodicovske, financne nedostupne. Tudiz varianta, kdy muzu koupit hotove reseni a jen si ho sam slozit za cenu nizsi nez by pro me byl samotny material, je pro me vitana. Strecha je na dve petlice a pokud by byl zajem, poslu i detalnejsi fotky pojezdu, strechy z vnitrni strany atd. Budka bude slouzit na foceni a rad se po zprovozneni a zajeti provozu podelim o zkusenosti.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Myslím, že to je model Budka 1.0.0 a za nějaký čas bude nutně následovat Budka 2.0.0 a tahle skončí jako palivové dřevo. Potíž je v deklarované manuální nezručnosti, to je potom každá rada drahá.
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Ale pánové, každý se zařizuje dle svých možností a schopností.
Kolik ze zdejších kritiků si už něco takového (nebo lepšího, když na to mají) doma postavili? :lol:
Stanislavxyz

Příspěvek od Stanislavxyz »

MilANe, já jsem to myslel spíše obecněji, totiž už ten "polotovar" (tedy prefabrikovaný zahradní domek a jemu podobné) je podle mě aušus nevalného řemeslného umu a pochybné estetické kvality. Kutilská konverze na hvězdárničku tomu samozřejmě neprospěla, to máte pravdu.

Ondřeji, naprosto Vám rozumím a myslím, že nejen já jsem vyjádřil naději a přání, že by to mohlo nějak přijatelně fungovat. Alespoň třeba po nějaký čas, jak naznačuje Homer.

Že bude sloup výše je snad jasné každému, i tak by možná nějaká varianta odklápěcí části stěny mohla zlepšit výhled... Ale jak kdysi říkával kolega Koukal: "když ti k životu stačí zenit..." (nebo tak nějak, měl hvězdárnu v nížině, skoro v dolíku a kolem stromy a domy...)

No, jak jsem psal, přeji Vám, ať se dílo daří!

Homere, proč hned na otop? Já bych to viděl: Sekce bazar > prodám > nabízím levně menší "astrodomeček", anebo větší kadibudku s odsuvnou střechou, aneb není nad dokonalé větrání!

ok1ine, to máte pravdu a myslím, že nikdo z nás své komentáře nemínil zle (pokud tak snad moje vyzněly, pak se omlouvám). Já myslím, že to kolegovi Ondrovi může alespoň nějakou dobu uspokojivě fungovat a též mu to i přeji.

Však druhá Vaše poznámka není zrovna korektní. Je to něco jako s tím hudebním kritikem, který by měl asi umět nejen komponovat, dirigovat, ale i virtuózně hrát na každý nástroj v orchestru, aby mohl psát recenze na hudbu... To je přece nesmysl!
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Homer

Příspěvek od Homer »

ok1in:
Smajlík evokuje předpoklad, že se zde ozývají jacísi teoretici. Věřte, že leckterý z nás si už "něco lepšího" skutečně pořídil. Tím nic a nikoho nehaním, neb každý staví dle své hlavy a možností.
Zároveň odpovídám i kolegovi Stanislavu xyz, že konec této boudičky jako otop předvídám z celkové konstrukce a provedení. Nějaký rok jistě nějak poslouží, potom se, odhaduji, odporoučí. No a nezbyde než řešit Boudu 2.0.0. Ta už bude po nabytých zkušenostech pokročilejšího typu.
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Jasan, bylo to samosebou psáno s jistou nadsázkou - BTW, známe se z Jičína, z Martinova semináře o PixInsight, kde sme i na tot téma vedli řeči. Já to nakonec vyřešil nevyužitým příhradovým stožárem na antény co mám na balkoně - uříznutý do rozumné délky slouží jako velmi dobrý základ pro Lunta... :lol:
Homer

Příspěvek od Homer »

OK - vysvětleno. Na jičínský PI seminář si pamatuji dobře, byl jsem v té době v této oblasti dokonalým greenhornem. Ohledně účastníků už moje paměť selhává, to se velmi omlouvám. Pamatuji jen na Martina Gembece, protože ten seděl vedle mne a na Midarse.
Ale vzpomínání není tématem tohoto vlákna :-). Když se zde objeví nějaká zajímavá stavba, šikovné řešení, moc rád se vždy podívám.
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Ondra_z_hor píše: 20. 07. 2026, 12:22 Diky za poznatky. Budku jsem volil skutecne hlavne z duvodu nizke ceny (dohledatelny prispevek na bazaru). Vnitrni rozmery boudy jsou cca 150x150x160 (s h v)
Vypadá to docela chatrně. Nechtěl bych si tam skoro ani kýchnout. Kolik to stálo?

Napadlo mě, jestli by nebylo levnější a efektivnější stavět to už normálně z pražců. Rozměry jsou super – standardní délka dřevěného pražce (2,6 m) je naprosto ideální. Nemusel byste téměř nic zkracovat, pouze byste je skládal jako kostky na sebe.

Na výšku stěny cca 2 metry byste potřeboval přibližně 10 až 13 řad pražců nad sebou na každou stěnu. To už by přežilo i malou apokalypsu. Jen vizuální pozorování teleskopem ve dne v horku by asi muselo být v masce kvůli smradu. Časem by ale šlo pořešit i toto - teď mě hned nenapadá jak.

Vizualizace jen pro nějakou představu. Nebrat vážně - generováno AI
Přílohy
hvezdarna.jpg
hvezdarna.jpg (711.37 KiB) Zobrazeno 498 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Ondra_z_hor

jestli uvazujes o tom ze si budes davat na zahradu prazce napusteny dehtovym kreosotem, tak to ti gratuluju.
Odpovědět