Baader AstroSolar na triedr?
Baader AstroSolar na triedr?
Ahoj všem. Koupil jsem folii Baader AstroSolar ND 5.0 a udělal filtry na Celestron Skymaster 15x70. Překvapilo mě, že Slunce při pohledu do dalekohledu poměrně výrazně oslňuje. Se stejnou folií na 25cm dobsonu s využitím filtru o průměru otvoru 20cm a zvětšení 37,5x Slunce neoslňuje vůbec. Máte někdo stejnou zkušenost?
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Re: Baader AstroSolar na triedr?
Já mám z té stejné fólie filtry na svůj Kowa 8x33 a je to úplně v pohodě…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Skuste pred ten binokular dat filter z dobsona ci oslnuje rovnako. Ak nie, tak tie filtre nie su indeticke a mozno je to ten fotograficky ND3.8. V pripade ze ste oba filte spravili z tej istej folie, tak tento pokus samozrejme nema zmysel ...
Porovnával jsem je s ND 3.8 co mám na objektiv 400/5.6 a obraz je proti němu tmavší. Ještě jsem neporovnával s tím filtrem z dobsonu. Zkusím a uvidím. 
Mám z té fólie udělané filtry na 25x100 triedr a je to ok.
Těsní ti filtry po stranách, nedostává se dovnitř nějaké zbytkové světlo?
Je fólie lehce pomačkaná?
Výslovně v návodu k použití zmiňují, že nesmí být napnutá - možná právě kvůli správné odrazivosti...
Těsní ti filtry po stranách, nedostává se dovnitř nějaké zbytkové světlo?
Je fólie lehce pomačkaná?
Výslovně v návodu k použití zmiňují, že nesmí být napnutá - možná právě kvůli správné odrazivosti...
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
No poměr oslňování vůči dobsonu bude v poměru zvětšení. V triedru bude jasnější. Ale asi půjde jen o zvyk, nebezpečné to není.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Takový pokus, který vždy u neznámého solárního filtru dělám. Podržím déle hřbet dlaně za okulárem a když to nehřeje, je to bezpečné.
Nikdy by mne nenapadlo použít solární filtr, u kterého neznám původ a vlastnosti…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Filtry mají drobnou vůli, cca 1 mm. Jsou zajištěny třemi šroubky. Mají dlouhý límec, tam by problém být neměl. Nicméně mi uniklo, že by folie měla být volná, nenapnutá. Mám ji dost napnutou, jsou tam jen dvě tři vlnky na kraji.
Edit: Jeden filtr je rovný skoro jak zrcadlo.
Folie je koupená nová u p. Zahajského. Filtry jsem tiskl a dělal já
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Rozhodně ji uvolni, pár vlnek na kraji mi přijde málo, raději ať i trošku vlaje uvnitř než aby byla napnutá. Jestli ani to nepomůže, tak už nevím. Dneska jestli nezapomenu se na to odpoledne mrknu, došlo mi, že máme v práci 20 cm fólii a zrovna i triedr 15x70
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Ale no tak, uvažujte. Napnutí/nenapnutí folie přeci nemá vliv na propustnost. To se řeší kvůli optické kvalitě a poškození vlnoplochy.
Folie je z výroby velmi dobře planparalelní, a planparalelní prvek nepoškodí vlnoplochu pod žádným úhlem, takže jeho zvlnění nevadí. Oproti tomu, když ji napneš, dojde k deformaci folie a někde začne být tenčí a někde silnější. Tím pádem už planparalelní není, a začne obraz degradovat. Jenomže tenhle efekt je vidět pouze na velkých dalekohledech když pozorujeme detaily skvrn ve vysokém rozlišení. Rozhodně ne při malých zvětšeních, kdy se pozoruje celý disk, a už tuplem ne na triedru.
Tedy závěr:
- na triedru je fuk, jestli je folie zvlněná neno napnutá. Fakt, nepředělávej to, nic to nezmění.
- jasnost obrazu v triedru proti N250 je daná jeho menším zvětšení. Obě soustavy jsou zhruba f/5, ale zvětšení u triedru máš poloviční, tak disk musí být 2x jasnější. S tím neuděláš nic.
Folie je z výroby velmi dobře planparalelní, a planparalelní prvek nepoškodí vlnoplochu pod žádným úhlem, takže jeho zvlnění nevadí. Oproti tomu, když ji napneš, dojde k deformaci folie a někde začne být tenčí a někde silnější. Tím pádem už planparalelní není, a začne obraz degradovat. Jenomže tenhle efekt je vidět pouze na velkých dalekohledech když pozorujeme detaily skvrn ve vysokém rozlišení. Rozhodně ne při malých zvětšeních, kdy se pozoruje celý disk, a už tuplem ne na triedru.
Tedy závěr:
- na triedru je fuk, jestli je folie zvlněná neno napnutá. Fakt, nepředělávej to, nic to nezmění.
- jasnost obrazu v triedru proti N250 je daná jeho menším zvětšení. Obě soustavy jsou zhruba f/5, ale zvětšení u triedru máš poloviční, tak disk musí být 2x jasnější. S tím neuděláš nic.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Můžeš dát na objektivy clony o průměru 50 mm a budeš na stejných světelných poměrech.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Vyzkoušel jsem všechny filtry. Z leva ND 5 na dobsona, ND 5 na 15x70, ND 3.8 na 400/5.6. Foceno mobilem na manuál včetně vyvážení bílé. 1/4000s, iso 50, zaostřeno na nekonečno. Je vidět, že ta folie ND5 co jsem z ní dělal filtry na triedr je lehce propustnější.