Ovlivňuje CO2 klima?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Stanislavxyz

Re: Ovlivňuje CO2 klima?

Příspěvek od Stanislavxyz »

Já vím proč vznikl, materiálů ke studiu této problematiky mám více než dost. Ale proto i vím, že k tomu nevedlo "šílené zbrojení na Ukrajině".

Ale už s tímto "offtopikováním končím".
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
ladin

Příspěvek od ladin »

Seestar: tající permafrost nad tzv. sibiřským chocholem, to máš z konspiračních teoriíí, co šíří organizace Creative Society / ALLATRA ? Nebo jsi tím myslel zbytek chocholu, který se teď projevuje jako anomálie v Kazachstánu ?
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
seestar

Příspěvek od seestar »

Stanislavxyz píše: 13. 07. 2026, 13:42 Já vím proč vznikl, materiálů ke studiu této problematiky mám více než dost. Ale proto i vím, že k tomu nevedlo "šílené zbrojení na Ukrajině".

Ale už s tímto "offtopikováním končím".
Tak to s tebou souhlasím. Zbrojení na UA k tomu opravdu nevedlo a přeji ti, abys své zbraně nemusel nikdy použít proti člověku. Můj syn má bohužel doma taky celý arzenál a přesto vím, že kdyby je musel někdy použít, tak by to asi nedal.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Seestar:
Ještě dlužíte ohledně sibiřského chocholu odpověď Ladinovi.
Na Sibiři žádný tzv. chochol není aktivní, odborná veřejnost jej považuje za zcela vyhaslý a neaktivní. To jste se vrátil 250 mil. let v historii zpět, kdy tento geologický jev zřejmě zapříčinil na rozhraní permu a triasu obrovské vymírání.
Takže tento argument je zcestný a dobrý tak leda pro konspirátory.
Ergo-kladívko, metan uvolňovaný z permafrostu je nikoliv příčinou, ale následkem oteplování shora a nikoliv zdola. No a jsme tak obloukem opět na začátku - co je příčinou současně pozorovaného oteplování, jak se na tom podílí CO2 a kde je příčina nárůstu jeho obsahu v atmosféře.
Znova připomínám, že ještě kolem roku 1750 bylo CO2 asi 300 ppm, což má daleko k nynějším 425 ppm.
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Mmm.
https://www.lyrebirddreaming.com/post/t ... -page-news
Obrázek
Nejde o prognózu, ani o předpověď, ani o výsledek nějakého modelu.
Jsou to naměřené hodnoty, je to to, co se právě děje.
Právě teď.
peto

Příspěvek od peto »

Zaujal ma jeden komentar pod clankom...: ...V tomto bode by ste mali trochu vysvetliť výraznú odchýlku v spodnej časti grafu. Konkrétne, prečo ten nezvyčajne chladný rok nie je taký problém ako ten súčasný horúci?...

...tiez by ma to zaujimalo, ako aj ktory rok konkretne to bol....
peto

Příspěvek od peto »

Jedna sa o tuto cast Ticheho oceanu https://climatereanalyzer.org/clim/sst_ ... id=nino3.4

Ine grafy - inych oblasti nevyzeraju tak hrozivo...
Chemik1

Příspěvek od Chemik1 »

Chemik1 píše: ↑ned 12. črc 2026 21:21:06
Myslím, že sama tato debata zda CO2 způsobuje oteplování či nikoli, je důkazem, že hypotéza o člověkem způsobeném oteplování má s vědou velmi málo společného. O Avogadrově či Henryho zákonech (například) se nikde podobná debata nevede.

Yarkho píše: "To, že sa Vám niekto ešte stále snaží vysvetliť, na čom stojí výskum globálneho otepľovania, predsa nejde vziať ako argument, že to nie je veda. Láskavo prosím nerelativizujte i dobrú vôľu tých, ktorí to ešte nevzdali."

Vaši reakci vůbec nechápu. Moje poznámka nemá s dobrou či špatnou vůlí nic společného. Chtěl jsem jen poukázat na to, že se o platnosti hypotézy o člověkem způsobeném oteplování (CO2) -AGW- vede spor. A to nejen tady ve vlákně. Existuje velká řada přírodovědců, kteří ji též odmítají.
Považuji za rozumné prozkoumat argumentaci obou stran.
Jsa chemik, vím proč dvouatomové molekuly nemají absorbční čáry v IR oblasti "otisku palce " (OP), t.j. 6 700 - 20 000 nm. OP je to úzká oblast z celého IR ( 800 - 500 000 nm) a částečně spadá do oblasti "atmosférického okna", kde je atmosféra propustná pro IR ( 8 500 - 12 000 nm) a je významná pro tepelnou bilanci Země. Troj- a víceatomové molekuly abs. čáry v oblasti OP mají a lze je podle
nich identifikovat kvalitativně i kvantitivně a je to široce využíváno ve všech možných detektorech. Existují celé atlasy těchto spekter.
Základní prvek hypotézy - O2 a N2 neabsorbují v OP, ale CO2, H2O, O3, CH4 ... atd. ano - je tedy reálný. Pokud tedy je hypotéza pravdivá, jsme možná ve velkém průšvihu. Tolik na vysvětlenou, proč jsem to začal zkoumat a studovat - už před 20 lety.
Hlavní zdroj hypotézy AGW je IPCC. Poslední zpráva je z roku 2021. To lze dohledat zde - Climate Change 2021: The Physical Science Basis"
IPCC. Vědci, kteří ji rozporují nemají žádnou jednotnou organizaci, Ale dobrý zdroj je například
https://wattsupwiththat.com/ ale i spousta dalších zde například česky :klima
Pročetl jsem obojí a dospěl k názoru, který zde prezentuji, tak jako řada ostatních. To se snad ještě může. A nevzdám to.
Refraktor TEC 160 FL (160/1120), SCT C14 (356/3910)
Odpovědět