Nové pokovení
Re: Nové pokovení
Obávám se, že ti tohle nikdo neudělá. Staré pokovení se musí sundat, a na ploše menisku jsou i AR vrstvy, které je potřeba neponičit.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Obávám se, že pokud je "děravý" sekundár na menisku, pak nebudou v úplném počádku ani AR vrstvy. Což je problém, protože vytvořit kvalitní AR vrstvy je docela alchymie - správné poměry (a hlavně tloušťky) oxidů křemíku, titanu, železa, lantanoidů, a různých fluoridů, tak, aby byla odrazivost od plochy skla co nejmenší je kumšt.
RC 254/2000 na CGE on step, SCT 8"/2000, refra 100/1400 , refra 80/320 ED, Lunt 50, ASI 2600 MC pro
Rád bych nechal obnovit pokovení meho dvacetiletého 150mm newtona Meade. Poradíte mi, prosím, kam se obrátit? VOD, Turnex, ATC? Díky.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
- Stanislavxyz
Já Vám Miloši neporadím, ale také by mě to zajímalo, zejména pak cena. Jelikož vzhledem k (nízkým) cenám nové optiky těchto průměrů to možná nebude rentabilní... Ovšem už jsem v životě nechal plavat několik zajímavých nabídek historických reflektorů, právě z obavy před nutností řešit pokovení, a při oživování nějakého takového kusu by se vyšší cena snad dala akceptovat.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
Takže první nabídka je z Turnexu:
Zrcadla pokovujeme 2x vrstvou hliníku s ochrannou vrstvou SiO do velkosti 350mm. Pokovení 2x je důležité, protože při prvním pokovení jsou v pokovení malé „dírky“ po prachových částicích, které si na zrcadlo sednou během procesu ve vakuu. Jsou to částice, které volně poletují v ovzduší, ty zavřeme do vakuového stroje společně se zrcadlem a při čerpání si dosednou na sklo. Po prvním pokovení zrcadlo ofoukáme a druhý pokov vše zakryje.
Pokud máte jakékoliv škráby nebo jiné mechanické vady, pokov vše ukáže.
Během procesu nanášení je trochu riziko „odkápnutí“ roztaveného hliníku na zrcadlo. V tom místě je povrch zrcadla poškozen, žhavý hliník se „zažere“ do povrchu. To je nevýhoda nanášení shora dolů. Stává se to velmi zřídka, ale nedokážeme tomu zcela zabránit.
Cena za 2x Al + SiO pokovení je 2.400,00 Kč/1kus. Odstranění starého pokovení je 500,00 Kč. Celkem 2.900,00 Kč + 21% DPH = 3.509,00 Kč
Zrcadlo si můžete přivézt, nebo poslat dobře zabalené, můžeme Vám ho i poslat zpět za 400,00 Kč manipulační poplatek. Nebo můžete zrcadlo poslat a pro hotové si přijet. Jak byste chtěl.
Celkem s dopravou by to bylo 2.900,00 + 400,00 = 3.300,00 + 21% DPH = 3.993,00 Kč
Trochu mě zarazilo, že na webu mají napsáno pokovení do 1060mm, ale v odpovědi mě píše p. Kořínek jen do 350mm.
Poptám ještě ATC, ale bude to asi dost podobné. Vzhledem k tomu, že nový stojí v Supře 6500,-, to skoro nemá smysl.
Zrcadla pokovujeme 2x vrstvou hliníku s ochrannou vrstvou SiO do velkosti 350mm. Pokovení 2x je důležité, protože při prvním pokovení jsou v pokovení malé „dírky“ po prachových částicích, které si na zrcadlo sednou během procesu ve vakuu. Jsou to částice, které volně poletují v ovzduší, ty zavřeme do vakuového stroje společně se zrcadlem a při čerpání si dosednou na sklo. Po prvním pokovení zrcadlo ofoukáme a druhý pokov vše zakryje.
Pokud máte jakékoliv škráby nebo jiné mechanické vady, pokov vše ukáže.
Během procesu nanášení je trochu riziko „odkápnutí“ roztaveného hliníku na zrcadlo. V tom místě je povrch zrcadla poškozen, žhavý hliník se „zažere“ do povrchu. To je nevýhoda nanášení shora dolů. Stává se to velmi zřídka, ale nedokážeme tomu zcela zabránit.
Cena za 2x Al + SiO pokovení je 2.400,00 Kč/1kus. Odstranění starého pokovení je 500,00 Kč. Celkem 2.900,00 Kč + 21% DPH = 3.509,00 Kč
Zrcadlo si můžete přivézt, nebo poslat dobře zabalené, můžeme Vám ho i poslat zpět za 400,00 Kč manipulační poplatek. Nebo můžete zrcadlo poslat a pro hotové si přijet. Jak byste chtěl.
Celkem s dopravou by to bylo 2.900,00 + 400,00 = 3.300,00 + 21% DPH = 3.993,00 Kč
Trochu mě zarazilo, že na webu mají napsáno pokovení do 1060mm, ale v odpovědi mě píše p. Kořínek jen do 350mm.
Poptám ještě ATC, ale bude to asi dost podobné. Vzhledem k tomu, že nový stojí v Supře 6500,-, to skoro nemá smysl.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke