Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jednoduchá otázka - jednoduchá odpověď
Ten test byl vždy jen s jednou kamerou 294.
Tady je test kdy všechny 3 běží se .SER Mono16 docela v pohodě Záloha bude SeeStar S30 Pro
Tady je test kdy všechny 3 běží se .SER Mono16 docela v pohodě Záloha bude SeeStar S30 Pro
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
- decmen
- Věk: 64
- Kontaktovat uživatele:
Edit:
zpřístupnil jsem prezentaci o focení slunečního zatmění, co jsem měl na Brněnské hvězdárně.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... ac1_0_157
Martine, díky za to. Po několikerém přečtení té prezentace stále více nabývám přesvědčení, že s sebou vezmu jen Dwarf3 a brýle a pojedeme se prostě "jen podívat". Případná fotka bude jako bonus na památku.
zpřístupnil jsem prezentaci o focení slunečního zatmění, co jsem měl na Brněnské hvězdárně.
https://docs.google.com/presentation/d/ ... ac1_0_157
Martine, díky za to. Po několikerém přečtení té prezentace stále více nabývám přesvědčení, že s sebou vezmu jen Dwarf3 a brýle a pojedeme se prostě "jen podívat". Případná fotka bude jako bonus na památku.
KOWA YF 8x30 II , ES AR 152/988, WO AP 71/418 Zenithstar, Neq-6 Pro, Canon 6D mod.
https://astrofotky.cz/~decmen
https://allsky-olesnice.cz
https://astrofotky.cz/~decmen
https://allsky-olesnice.cz
Presne ako píše MMys v prezentácii: zobrať trieder a dívať sa! Takto som poňal zatmenie v 2017. Z vlastného úsudku a po skúsenostiach, z augusta 1999 a marca 2006, keď som to fotil a zamestnalo ma to natoľko, až som bol na konci prekvapený, že už je po všetkom.
Doplním len: trieder s rýchlo odnímateľnými filtrami z Astrosolar fólie. Pohľad na diamantový prsteň bol fantastický i keď krátky, potom miznúce Baileyho perly a pár minút koróny... To vám fotka nenahradí.
Doplním len: trieder s rýchlo odnímateľnými filtrami z Astrosolar fólie. Pohľad na diamantový prsteň bol fantastický i keď krátky, potom miznúce Baileyho perly a pár minút koróny... To vám fotka nenahradí.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Přesně!
A k tomu sluneční brýle a dobrou židličku…
A k tomu sluneční brýle a dobrou židličku…
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
Zdravím. Prosím o radu jak nejpřesněji nasměrovat poncetku na sever. Samozřejmě mám na spodní plošině přidělaný kompas, ale jak srovnat jižní stranu?
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical,Reflektor. 130/650 homemade. Reflektor 200/1000 homemade.
Poncetka je spočítaná a udělaná pro nějaký sklon /zeměpisnou šířku, Pro ni by měla být základna ve směru S/J vodorovná. Takže vodováhou. Pro jiný sklon se dá vodováha o nějaký úhel vypodložit /naklonit nebo použít místo vodováhy sklonoměr.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Díky za odpověď. Ta vodováha je mi jasná úhel k polárce 50 stupňů také, výška těžiště a vzdálenost od jižního čepu také. Ale i když mi severní část poncetky bude pořád ukazovat na polárku tak s jižním čepem mohu hýbat do stran a kompas bude pořád ukazovat na sever. Jinak když se údaje např. pro vyříznutí segmentů zadají Al zažijte dva dny omluv a oprav, velmi zábavné. 
Bresser Messier AR 127/1200, EQ5 s poh. Ra osy, triedr rusák 20x60 Tento, triedr 8x40 Delta Optical,Reflektor. 130/650 homemade. Reflektor 200/1000 homemade.
,
To snad nemyslíš ani vážně, ne ?. Pokud je kompas pevně svázaný se základnou, tak její jakýkoliv pohyb rozhodí koincidenci.
Asi se blbě vyjadřuji, samozřejmě nemyslím jižní čep jako takový ale nepatrný pohyb jižní části poncetky doleva či doprava asi zkrátí čas objektu v okuláru.
Pokud je vše dobře spočítáno a uděláno, tak křížení os Dobsona leží na polární ose a zůstává na ní i při pohybu,To je přeci princip fungování Poncetovy plošiny.
Uděláno i spočítá je vše správně, pozoroval jsem přes poncetku naposledy někdy v květnu a právě osa jih sever se mi projevovala která byla srovnání kompasem (asi ne úplně přesně) různou dobou než začal objekt pomalu ujíždět z okuláru. Někdy stačilo vyváženou poncetku posunout na jižní straně o cca 2mm a doba pozorování se prodloužila, někdy až na 45minut, záleželo na zvětšení.
- KpS
- Věk: 80
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych jen připomenout, že kompas míří na magnetický pól a ten se ve Vlašimi od zeměpisného pólu odchyluje o 5,2°, což je hodně.
Karel