Transportní vozík na větší teleskopy
Transportní vozík na větší teleskopy
Konečně jsem na zahradě našel místo, odkud se dostanu na M16 a další objekty blízko horizontu, jenže je přesně na opačném konci zahrady a tahat tam ty velké teleskopy mě už zmáhá. Při výletu na kolech jsem v příkopu objevil krásná kolečka od nějakého kočárku a ve sběrňáku zase rudlík bez koleček. To už bylo boží znamení, tak jsem upravil kolečka na rudlík, připevnil držák na teleskop a astro vozík je na světě. Těch 25 metrů po trávníku je už hračka, navíc poslouží i jako stojan, kdy N300 zabere mnohem méně místa, než když ho skladuji naležato. Všechno poskládáno z věcí, které se mi povalují v dílně roky, takže náklady nula. Třeba to pro někoho bude inspirace k vyřešení podobného problému. Stárneme všichni. 
- Přílohy
-
- a3.jpeg (421.11 KiB) Zobrazeno 1685 x
-
- a2.jpeg (470.57 KiB) Zobrazeno 1685 x
-
- a1.jpeg (443.41 KiB) Zobrazeno 1685 x
Re: Transportní vozík na větší teleskopy
V pohodě přepraví i RASA11.
- Přílohy
-
- a4.jpeg (346.58 KiB) Zobrazeno 1677 x
Jó, rudl je dobrý pomocník. Před více než 20 lety, jsem takto vozil kukátka od pana Drbohlava
.
- Přílohy
-
- rudl.jpg (220.77 KiB) Zobrazeno 1467 x
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Řeším teď spíš odvoz celé sestavy pod střechu na terase, ženě jsem slíbil, že v létě budu mít dalekohled přes den tam. Máte někdo zkušenosti s nějakým funkčním návrhem spíše přes osobní zkušenost? Jinak samozřejmě těch scope Buggy a podobných návrhů je spousta.
Lectorem iustus...
To záleží na tom, co ta sestava obnáší. Váha a rozměry budou definovat technické řešení.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Je docela těžká, cq350 a newton 12". Nicméně si nemyslím, že by to byl takový problém.
Lectorem iustus...
Tak něco podobného vozí kolega na vozíku z OBI. Na tom na stavebniny. Nechci se ptát, jak k němu přišel, ani tě motivovat ke krádeži, ale funguje mu to dobře. 
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Tak to se na to podívám, mám sice člověka v PRO Doma ale počítám, že má své sítě
Uvidíme.
Uvidíme.
Lectorem iustus...
Ahoj.
Když jsem vlastnil 300-ku dobson, koupil jsem si obyčejný rudl, zkrátil jsem ve předu tu jeho ložnou plechovou plochu, oblepil ji z obou stran silným filcem, rudlem zespodu pod dobsonovou bedýnkou celý dalekohled nabral, zvrchu jsem ho za tubus jistil druhou rukou a tak jsem ho 3 roky vozil do kopce a z kopce ven z domu na zahradu. Když jsem přešel na 350-ku, už to takto nešlo. Byla větší, těžší a vrchní část nebyla pevně spojena se spodní podstavou. Tak jsem si vytvořil to, co je na fotkách, používal jsem to úspěšně další 3 roky, než jsem 350-ku vyměnil za 400-ku. Tam je princip stejný, jenom jsem musel rozšířit zadní část která je ze dřeva a prodloužit rukojetě rudlu.
Dřevěná zadní část za kterou se dalekohled na rudl natáhne je ze silných prken, ta jsou vystlaná silným filcem. Na bocích jsou přidělané kvalitní kožené
řemeny. Rudl má filc i na bocích a nahoře je molitan na opření dalekohledu.
1)Dalekohled se natočí tak, aby jeho spodní noha byla vzadu uprostřed a další 2 vepředu (to kvůli tomu, aby pod něj šlo zajet rudlem.)
2)Zezadu se nastrčí pod spodní část dalekohledu dřevěný přípravek, řemeny se pověsí za šrouby vepředu nahoře.
3)Rudl se musí "podseknout" jak je vidět na fotce - jeho spodní hranu si opřu o botu aby se filc nezašpinil o zem.
Na prodloužené rukojetě navléknu řemeny a pak rudl zasunu pod podstavu dalekohledu.
4)Dalekohled zvednu, (řemeny zároveň brání sesunutí dalekohledu do boku) a odjíždím.....
Petr
Když jsem vlastnil 300-ku dobson, koupil jsem si obyčejný rudl, zkrátil jsem ve předu tu jeho ložnou plechovou plochu, oblepil ji z obou stran silným filcem, rudlem zespodu pod dobsonovou bedýnkou celý dalekohled nabral, zvrchu jsem ho za tubus jistil druhou rukou a tak jsem ho 3 roky vozil do kopce a z kopce ven z domu na zahradu. Když jsem přešel na 350-ku, už to takto nešlo. Byla větší, těžší a vrchní část nebyla pevně spojena se spodní podstavou. Tak jsem si vytvořil to, co je na fotkách, používal jsem to úspěšně další 3 roky, než jsem 350-ku vyměnil za 400-ku. Tam je princip stejný, jenom jsem musel rozšířit zadní část která je ze dřeva a prodloužit rukojetě rudlu.
Dřevěná zadní část za kterou se dalekohled na rudl natáhne je ze silných prken, ta jsou vystlaná silným filcem. Na bocích jsou přidělané kvalitní kožené
řemeny. Rudl má filc i na bocích a nahoře je molitan na opření dalekohledu.
1)Dalekohled se natočí tak, aby jeho spodní noha byla vzadu uprostřed a další 2 vepředu (to kvůli tomu, aby pod něj šlo zajet rudlem.)
2)Zezadu se nastrčí pod spodní část dalekohledu dřevěný přípravek, řemeny se pověsí za šrouby vepředu nahoře.
3)Rudl se musí "podseknout" jak je vidět na fotce - jeho spodní hranu si opřu o botu aby se filc nezašpinil o zem.
Na prodloužené rukojetě navléknu řemeny a pak rudl zasunu pod podstavu dalekohledu.
4)Dalekohled zvednu, (řemeny zároveň brání sesunutí dalekohledu do boku) a odjíždím.....
Petr
- Přílohy
-
- jak vozit velký dobson.jpg (180.92 KiB) Zobrazeno 874 x
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.