Stačilo by, aby tam bolo škrkátko "náplánuj, sprav v poradí, ako je zadané" a vybavené...
INDI, KStars a Ekos
- mirkovacik
- Věk: 54
Re: INDI, KStars a Ekos
Ja to nechápem, prečo sa to snaží stále schedulovať.
Stačilo by, aby tam bolo škrkátko "náplánuj, sprav v poradí, ako je zadané" a vybavené...
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
>... obmedzenim na vysku nad obzorom.
A neni zakopany pes tady ?
A neni zakopany pes tady ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to chtěl zkusit také na Linuxu. Doposud jsem jel N.I,N.A., PlateSolve2, PHD2 na Windows.
Mám na to:
Acer Aspire ES1-132
Intel(R) Celeron(R) CPU N3350 @ 1.10GHz (2 jádra trvale jedoucí na 2.4 GHz)
6GB RAM a SSD
Na Windowsech to s daným softem jelo dost na hraně, ale PHD2 0.5s pointaci stíhalo i když se zrovna vyčítala hlavní kamera.
Ale jelikož to byl můj jediný počítač s Windows, chtěl jsem jej jako poslední také předělat na Linux. A také jsem si sliboval, že bude víc výkonové rezervy.
Dal jsem tam můj oblíbený Arch, KDE prostředí, KStars/Ekos. Po velké dřině, jsem rozchodil INDI, Funguje QHY 163M, ASI 120, QHY filtrové kolo, DeepSkyDad AF3 autofokuser, EQMOD EQ6-R. Tak jsem to vytáhl ven a zkusil to použít. Platesloving na jedničku. Jaké bylo moje překvapení, když pointace s nastavením expozice na 1s a delay na 0s pointavala každých 6s. Jako by nestíhala. (cpu i do 70%) Myslel jsem na úzké hrdlo od KRdp, které si na tom stroji někdy bere i 20% CPU (proti RDP Windows, které bere maximálně 2%), ale i když jsem ho vypnul tak se četnost pointace nijak nezrychlila.
Mám něco blbě, nebo Ekos prostě takhle brutálně žere? Zkoušel jsem měnit počet hvězd na které se pointovalo, ale taky bez velkého efektu.
Mám na to:
Acer Aspire ES1-132
Intel(R) Celeron(R) CPU N3350 @ 1.10GHz (2 jádra trvale jedoucí na 2.4 GHz)
6GB RAM a SSD
Na Windowsech to s daným softem jelo dost na hraně, ale PHD2 0.5s pointaci stíhalo i když se zrovna vyčítala hlavní kamera.
Ale jelikož to byl můj jediný počítač s Windows, chtěl jsem jej jako poslední také předělat na Linux. A také jsem si sliboval, že bude víc výkonové rezervy.
Dal jsem tam můj oblíbený Arch, KDE prostředí, KStars/Ekos. Po velké dřině, jsem rozchodil INDI, Funguje QHY 163M, ASI 120, QHY filtrové kolo, DeepSkyDad AF3 autofokuser, EQMOD EQ6-R. Tak jsem to vytáhl ven a zkusil to použít. Platesloving na jedničku. Jaké bylo moje překvapení, když pointace s nastavením expozice na 1s a delay na 0s pointavala každých 6s. Jako by nestíhala. (cpu i do 70%) Myslel jsem na úzké hrdlo od KRdp, které si na tom stroji někdy bere i 20% CPU (proti RDP Windows, které bere maximálně 2%), ale i když jsem ho vypnul tak se četnost pointace nijak nezrychlila.
Mám něco blbě, nebo Ekos prostě takhle brutálně žere? Zkoušel jsem měnit počet hvězd na které se pointovalo, ale taky bez velkého efektu.
To bolo pointované cez PHD2? Skúsil by som ešte interný guider v Ekos. Ako INDI s Ekos stale dokážu bežať na RPi4 ktoré je určite slabšie než ten Celeron.
Naposledy upravil(a) nou dne 18. 09. 2026, 16:55, celkem upraveno 1 x.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Nene, právě že jen přes Ekos. (PHD2 jsem měl na Winech) - Přesně! Právě s tím jsem počítal, že když to běží na R-Pi, tak to musí běžet levou zadní na tom celeru.
Tak by som ešte skúsil v Guide záložke dať LOOP to by malo len exponovať kameru bez guidingu. Že aký oneskorenie bude tam.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, jestli je to volba stream - tu jsem zkoušel a bylo to jen malinko lepší, pořád ale kolem 6s. Obnovím zálohu toho Linuxu (teď tam mám zas Windows, abych mohl fotit) a zkusím to najít.
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Ten Intel(R) Celeron(R) CPU N3350 bude pomalejší než raspberry 4, ale rychlejší než raspberry 3. A na obou jsem provozoval nebo provozuji kstars ekos s externím PHD2. Výkonově ani na raspberry 3 žádné problémy.
Bude to to něco co by člověk nečekal. Kalibrační snímky na ten guider bych nechal udělat. Jinak oni ty algoritmy pro výpočty centroidů hvězd to bez nich mohou mít obtížnější.
Bude to to něco co by člověk nečekal. Kalibrační snímky na ten guider bych nechal udělat. Jinak oni ty algoritmy pro výpočty centroidů hvězd to bez nich mohou mít obtížnější.
SW 100ED APO, ATR2600C
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Aha, to je dobrá rada! To vyzkouším. Kalibrační snímky jsem zatím fakt neměl.
Já bych zkusil jiné distro, třeba Ubuntu
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Na takúto vykopávku by som asi radšej dal niečo ľahké ako Ubuntu MATE.
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Ten Arch je to nejlehčí, co existuje. V tom problém není. Mám tam v podstatě jen jádro, jen existující hw, síť, kde a KRdp. Nic víc. V tom problém není.
(Večer vyzkouším, zda pomůže kalibrace a když ne, zkusím PHD2)
- to co je v Ekos není dobré, že jsi používal PHD2?
- PHD2 na Winech stíhal 9 hvězd s 0.5s opakováním. To přece musí jít. A bin2 je nepřijatelný, ohnisko pointeru mám 240mm a pointuju s tím dalekohled s metrovým ohniskem a 3.7 um pixely kamery. V bin2 by to nedalo.
(Večer vyzkouším, zda pomůže kalibrace a když ne, zkusím PHD2)
- stmare
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nerad bych se pouštěl do diskuse, jestli je interní guider v Ekos dostatečně dobrý, to bych musel mít dobře ověřené. Důvod pro PHD2 je, že jsem s tím začínal a guiding mi připadal dobrý a když jsem začal používat víc Ekos, tak jsem to nechtěl měnit. Chvilkama jsem tam měl i interní a výsledky nebyly dobré, ale tento poznatek bych ignoroval (a hýbal jsem s vícero věcma najednou) moc jsem to tehdy neuměl. Prostě nechci obětovat jasnou noc na benchmarky, ale spíš chci fotit.
SW 100ED APO, ATR2600C
- Howking
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem v případě neúspěchu uvažoval o s alternativě k KStars / Ekos jako Cartes du Ciel / CCD Ciel, ale to snad až ten Ekos fakt nezkrotím.