Končím s pozorováním planet u Berouna !

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Je přeci známé, že ideální podmínky na pozorování planet nastávají v místech s přízemní mlhou nebo slabým zákalem To jsou podmínky, kdy nedochází k turbulenci a ni nefouká vítr. To jsou podmínky, které vznikají spíše v dolíku, údolí, okolí vody než na větrném kopci. Jiskřící hvězdná obloha není zrovna dobré znamení pro dobré podmínky na pozorování planet. Takže proč nepozorovat planety v Praze ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
GaN

Příspěvek od GaN »

V červnovém Sky & telescope je popsán zajímavý přípravek "PADC" (planetary atmospheric dispersion corrector). Je primárně určen pro foto a do výšky 45° k potlačení barevné vady dané průchodem atmosférou.
Autor článků T. A. Dobbins doporučuje i pro vizuální pozorování. Vhodnost pro málo světelné přístroje. Cena 130$.
Nejlepší při použití dvou párů. Na základě článků vyhledáno:
http://www.astrovid.com/technical_docum ... rector.pdf
http://www.licha.de/astro_article_dispe ... ection.php
http://www.starlightxpress-usa.net/home ... ection.jpg
VK

Příspěvek od VK »

Kami napsal:

Prosím tě Psione popiš nám přesně podmínky pozorování.Jak byl vysoko Mars,celkový seing jak přímého okolí,tak i oblohy,nějaké rušení světel až po světelné znečištění.Co zvětšení,bylo stejné i stejné okuláry?Pozoroval jsi pokaždé mezi domy,nebo i někde na trávníku?Na kopci,v dolíku.
 Z pár věcí nelze usuzovat ,že se v Praze na planety kouká líp.Chce to místa ozkoušet doslova naráz během několika desítek minut.Podmínky se můžou v čase dosti měnit.
 Je dobré mít u sebe i jiný přístroj a testovat podmínky současně. Obvzlášť je ve výhodě ten,kdo má montáž s pohonem.Neutíkává vám to během pár sekund ze zorného pole jako mě.
Dokud budou existovat pozorovatelé, kteřínebudou považovat za nutné uvádět u zveřejňovaných pozorování náležité údaje, do té doby to NEBUDE DOBRÉ.

V. K.

(hlavně že jsem za své připomínky dostal vynadáno a bylo mi vyhrožováno mazáním příspěvků!)
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Vždycky se najde někdo, kdo nebude nebo nechce (záměrně) zveřejňovat údaje o pozorování - to je jeho právo. Náležité údaje je poměrně široký pojem a údajů stejně není v určitých případech nikdy dost. Hodnocení seeingu a světelných podmínek je hodně subjektivní a neměřitelné běžnými prostředky. Uznávám, že základní informace o pozorování jsou dobrá věc, nicméně psát si deník stylem, co zde ukazoval Pavuk, je opravdu pro řadu lidí nadlidský úkol.

Nechci se nechat zatahovat do již prošlých diskuzí o tomto tématu, proto zdůrazňuji, že toto je můj první a zároveň POSLEDNÍ příspěvek na téma "psaní či nepsaní údajů o pozorování" - moje doporučení zní psát základní údaje o pozorování pokud je to možné.
VK

Příspěvek od VK »

To Psion:

Pane Ladro, já proti Vám nic nemám, naopak, vážím si toho, co děláte nebo jste udělal např. v rámci pracovní skupiny Elektro-Metal. Jen mě na jednu stranu irituje a na druhou je mi líto, že inteligentní člověk, který něco pozoroval a zjistil tím nějakou informaci, neuvedl základní věc, a to je čas pozorování - tím jste vyvolal dotaz Kamiho.

Měl jsem zato, že každý ví (dokáže vždy správně posoudit), které údaje jsou nezbytné. Asi to řada lidí neví ... (psát deník stylem, jaký použil Pavuk není potřeba)

V každém případě jsme všichni dospělí lidé a co si kdo vezme z toho, co píšu, záleží na každém jednotlivci.

Vladimír Kocour

P. S.: jinak souhlasím s tím, že seeing je obtížně kvantifikovatelná veličina, sám s ním zápasím při každém pozorování. Také je pravda (co píše např. MilAN), že velmi klidný vzduch může být i uprostřed města, také jsem udělal (za těch 16 let) pár pozorování, při kterých byly podmínky "nevysvětlitelně dobré".
Odpovědět