podařilo se mi na bazaru sehnat starší TAL 150K za dost málo peněz, tak jsem mu chtěl dát šanci. Astro mě fascinuje už delší dobu a říkal jsem si, že je ideální čas s ním začít, přestože možná zrovna Klevtsov není nejlepší kousek pro začátečníka. Tomu rozumím a jsem kdyžtak připravený na koupi nějakého běžně dostupného.
Sehnal jsem si k němu potřebné příslušenství a nově i EQ-5 s tím, že ta by mohla zatím stačit na něj i případnou budoucí náhradu.
Na to, že primární zrcadlo a sekundární sestava by nejspíš zasloužili opláchnout a že byl zjevně otevřen jedním z jeho předchozích majitelů, tak mi přijde, že kontrast je rozumně dobrý, dokáže jasně rozlišit nějaké známé dvojhvězdy, na kterých jsem ho testoval, atd. Na rozdělení Epsilon Lyrae s 9mm okulárem nestačil, limitem ale zřejmě nebylo přiblížení. Rozhodně cítím, že tady mi k reálnému zhodnocení stavu chybí intuice zkušeného pozorovatele.
Dokážu zatím říct, že kolimace není perfektní, mezikruží kolem rozostřené hvězdy není zcela symetrické, což asi i lze čekat, ale nedokážu říct, do jaké míry to lze spravit primárním zrcadlem. O sekundáru nemluvím, tam se bojím sáhnout, ale se šrouby, které drží sekundární sestavu, někdo přede mnou pohyboval, což nejspíš není dobrý znamení.
Zaostřená hvězda je relativně ostrá, ale ta asymetrie se tam možná maličko propisuje. Fakt nevím co čekat... je to můj první scope.
Kdyby byl někdo z vás ochotný mi poradit, co teď dělat, co zkusit, atd., byl bych moc vděčný.
Díky!
Marek