8 Schmidt-Newton LXD-75 VS C-8S GT ADVANCED

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
voko

Příspěvek od voko »

GaN napsal: http://astro.nightsky.at/Art/SN8/

Ano, o tomto odkazu vím, už jsme to tu před časem diskutovali s Psionem a je zbytečné tu diskuzi opakovat. U každého typu dalekohledu (skoro) se dají najít negativní ohlasy, toto je jeden z negativních, pro mě není moc směrodatný (je to o tom jeho jednom konkrétním dalekohledu), protože ze statistického hlediska je více těch kladných - vždyť si stačí jenom projít CloudyNights nebo tu spoustu fotek (a hezkých) v různých galeriích požízených přes SN8"!
Nechtěl bych, aby to vypadalo, že jsem nějak podjatý v zájmu SN8", u nás není (resp. na tomto fóru se zatím neozvalo) moc držitelů, ale co tak pročítám zahraniční fóra, je to přístroj dost rozšířený a používaný a ta používanost není určitě jen výsledkem nějaké promyšlené marketingové akce Meade.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MP

Příspěvek od MP »

Nikdo netvrdi, ze se pres SN neda slusne fotit. Jde o to, co je v nasich podminkach vyhodnejsi. Nekde muze byt vhodny uzavreny tubus, aby nebylo zrcadlo zavate piskem. U nas je vhodnejsi otevreny tubus, aby nebylo nutne 5x za noc fenovat korekcni desku.

Nekomu se nelibi difrakcni paprsky od drzaku sekundaru a chce mit vpredu sklo. Jinemu ty paprsky nevadi, nekomu se naopak libi.

Nekdo se kvuli stabilite snazi usetrit na vaze dalekohledu kazdy gram, obzvlaste dal od DEC osy. Nekdo ma masivni montaz a takovymi detaily se nezabyva.

SN ma lepsi kresbu mimo osu, nez Newton bez korektoru. Ovsem bezny 2cockovy korektor zvladne vady zrcadla lepe, nez jednoducha korekcni deska. Takze jde opravdu hlavne o volbu otevreny / uzavreny tubus. Tedy o system, nikoliv o kvalitu zobrazeni.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Myslím, že MP dal vyčerpávající odpověď a já jenom dodám, že u nás je v průměru seeing velmi mizerný (a i jiné podmínky pro pozorování) a fotografie přes SN8" mohou vypadat u nás naprosto jinak, než v oblastech s mnohem lepšími podmínkami. Zatím jsem vždy zjistil, že skleněná deska na vstupu dalekohledu přináší víc problémů než užitku a to u různých optických systémů.
Odpovědět