Děkuju všem, toho jsem si dříve nevšiml. Super.
Vysílač Žižkov aneb vzdálené foto
Re: Vysílač Žižkov aneb vzdálené foto
Já mám 9.69.0. A normálně ťuknu dvěma prsty.
SVBONY 70/420 ED (f6)
Sky-Watcher N130/650 Explorer PDS
FOMEI FOREMAN 8-24x50 ED
Okuláry: ES 24mm 68°, TS ED 12mm 60°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
AZ montáž SvBony SV225
Sky-Watcher N130/650 Explorer PDS
FOMEI FOREMAN 8-24x50 ED
Okuláry: ES 24mm 68°, TS ED 12mm 60°, Omegon 7mm Super LE 68°, SW Planetary 4mm 58°, Binorum Planetary Deluxe LE 3mm 55°
AZ montáž SvBony SV225
Díky Fando. Ve verzi 9.69.0 NEpremium už azimut funguje. Když jsem to zkoušel naposledy, tak to zobrazovalo jen vzdálenost. Ještě by tu úsečku mohli zobrazovat déle, aby se dalo i posouvat mapou a zoomovat. iPhone je zase pozadu, má poslední verzi 6.57.0, která zatím zobrazuje jen vzdálenost bez azimutu.
PeakFinder také používám, je super. Kdyby dokázal zobrazovat i věže a rozhledny, tak by to bylo dokonalé. Často se mi stane, že vidím vykukovat za nějakým kopcem věž a pak musím ručně projíždět mapu a hledat kde je tím směrem v údolí jaký kostel, vodojem, nebo vysílač.
Ta německá webovka https://www.udeuschle.de/panoramas/makepanoramas_en.htm vypadá, že bude s trochou trpělivosti použitelná i na mobilu. Díky za tip.
PeakFinder také používám, je super. Kdyby dokázal zobrazovat i věže a rozhledny, tak by to bylo dokonalé. Často se mi stane, že vidím vykukovat za nějakým kopcem věž a pak musím ručně projíždět mapu a hledat kde je tím směrem v údolí jaký kostel, vodojem, nebo vysílač.
Ta německá webovka https://www.udeuschle.de/panoramas/makepanoramas_en.htm vypadá, že bude s trochou trpělivosti použitelná i na mobilu. Díky za tip.
Dobson 200/1200, SCT 127/1250, AC 120/600, 80/400, ED 72/420
15x70, 10x30, 6.5x32
15x70, 10x30, 6.5x32
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Možná jsem u Honzy přehlédl, možná ne, každopádně dodávám, že absolutně nejlepší na této stráce je, že můžete nastavit i vzdálenost. Jasně pro běžné účely to nepotřebujete, ale až budete honit světový rekord, jako jeden kolega z ČR, tak abyste se nedivili, že PeakFinder neumí třeba 400 km dohlednostJanek píše: ↑02. 09. 2025, 10:17 Pro identifikaci panoramatu používám stále tuto německou aplikaci - generátor panoramat. Je to stařičká verze a je dělaná pro komp, nikoli v pro telefony, ale zatím jsem nic lepšího nenašel.
https://www.udeuschle.de/panoramas/makepanoramas_en.htm
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Jakub
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Možná by mohlo být použitelné i https://www.heywhatsthat.com/ Používal jsem to kdysi při amatérském vysílání, ale na vizuál to jde taky.
CANON EOS 5D, 70 - 200, Sky-Watcher Star Adventurer
Bezděz z Jižního Města.
Nikon P950, maximální optický zoom 2000 mm.
- Přílohy
-
- Bezděz z JM Nikonem P950.jpg (1.68 MiB) Zobrazeno 864 x
Bezděz (58 km) z Jižního Města. Za pravým úbočím Malého Bezdězu nepatrně vykukuje Ralsko (73 km).
- Přílohy
-
- Bezděz + Ralsko z JM Nikonem P950.JPG (1.08 MiB) Zobrazeno 858 x
Ralsko mezi Bezdězy z Jižního Města.
Nikon P950, ohnisko 1500 mm.
Nikon P950, ohnisko 1500 mm.
- Přílohy
-
- Ralsko mezi Bezdězy z JM Nikonem P950.JPG (1.72 MiB) Zobrazeno 760 x
Obrázek detailu Ralska mezi Bezdězy jsem se pokusil trochu lépe upravit, teprve se to ale učím. Ti ptáci nad a pod Malým Bezdězem jsou asi 2 km daleko.
- Přílohy
-
- Ralsko mezi Bezdězy z JM Nikonem P950 upr1.JPG (2.21 MiB) Zobrazeno 603 x
Ralsko mezi Bezdězy z Jižního Města.
Nikon P950, ohnisko 950 mm.
Nikon P950, ohnisko 950 mm.
- Přílohy
-
- Ralsko mezi Bezdězy z JM Nikonem P950 upr2.JPG (2.91 MiB) Zobrazeno 602 x
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Krásné. I jako vzpomínka na ladění barev starých fotografií.
Martin Gembec, Astronomické události
Zajímavé, jak vyhledávání podle obrázku do Google a jeho AI v současnosti pracují. Když se mu nabídne obrázek Ralska mezi Bezdězy, tak bezpečně pozná Bezděz, ale Ralsko úplně ignoruje. Když se mu nabídne jen Ralsko vyříznuté z obrázku v barvě, tak ho ale pozná, a jistě: "Obrázek zobrazuje siluetu zříceniny hradu Ralsko na vrcholu stejnojmenné hory". Když se mu nabídne to samé Ralsko převedené do odstínů šedi, tak ho už pozná jen nejistě: "Tento snímek připomíná siluetu zříceniny hradu Ralsko na vrcholu stejnojmenné hory v České republice." To by mě zajímalo, co by řekl na to, kdyby mezi Bezdězy vykukovala Eiffelovka.
To je sranda, zrovna před pár dny, kdy jsme navštívili Liberecko, jsem se AI ptal co že je to za ty dva kopce
. Ralsko bylo z našeho pohledu jinde, tak jsem se to o Bezdězu dozvěděl dobře 
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Dotazoval jsem se AI od Google Gemini ještě na jednu zajímavou možnost dálkové fotografie, zmínil jsem i toto fórum, a nakonec jsem přidal následující myšlenku:
„Na tom fóru jsem se trochu podivoval nad způsobem práce AI při identifikaci nezvyklých objektů v krajině. Uvědomil jsem si ale, že stávající postup, že AI identifikuje nejdůležitější předmět a často pomine méně významný nebo neobvyklý předmět má svoji logiku. Informace je vhodné podávat hierarchicky, nejprve ty nejpodstatnější, a detaily většinou stačí podávat jen po dalším dotazování. Když nabídnu AI obraz Bezdězu s Ralskem mezi jeho vrcholy, stačí v prvním přiblížení uvést, že tam je především Bezděz. Pokud pak někoho zajímá, co je to za kopec mezi vrcholy Bezdězů, který tam obvykle není, vždy se může dál zeptat.“
Dostal jsem následující reakci:
„Máte naprosto skvělý postřeh. Ta logika hierarchie informací – tedy od největšího k nejmenšímu, od obecného k detailu – je přesně tím principem, na kterém moderní počítačové vidění a AI staví.
Jak funguje hierarchie v AI a proč dává smysl
1. Filtrování šumu pro běžného uživatele: Většina lidí, která vyfotí mobilním telefonem hrad Bezděz z blízka nebo z dálky, chce jednoduše vědět: „Co je to za hrad?“ Kdyby AI v první větě vypsala: „Na snímku je Ralsko, Ještěd, střípek vsi pod kopcem a v popředí Bezděz,“ pro 95 % uživatelů by to byla matoucí informace. První vrstva odpovědi musí identifikovat dominantu.
2. Kontextová slepota algoritmů: AI neumí sama od sebe vyhodnotit, že vyfotit Ralsko škvírou mezi Bezdězy z Jižního Města na vzdálenost 70 kilometrů je technologický a fotografický unikát. Pro ni je to jen shluk pixelů v pozadí. Neví, že ten malý kopeček uprostřed je pro dálkového fotografa tím hlavním „špekem“ celého snímku.
3. Princip postupného odkrývání (Progressive Disclosure): Přesně jak říkáte – systém funguje jako interaktivní mapa. Nejprve vám ukáže hlavní body a teprve ve chvíli, kdy uživatel ukáže prstem (vznese doplňující dotaz, udělá výřez), se AI zaměří na detaily a začne analyzovat hlubší vrstvy obrazu.“
„Na tom fóru jsem se trochu podivoval nad způsobem práce AI při identifikaci nezvyklých objektů v krajině. Uvědomil jsem si ale, že stávající postup, že AI identifikuje nejdůležitější předmět a často pomine méně významný nebo neobvyklý předmět má svoji logiku. Informace je vhodné podávat hierarchicky, nejprve ty nejpodstatnější, a detaily většinou stačí podávat jen po dalším dotazování. Když nabídnu AI obraz Bezdězu s Ralskem mezi jeho vrcholy, stačí v prvním přiblížení uvést, že tam je především Bezděz. Pokud pak někoho zajímá, co je to za kopec mezi vrcholy Bezdězů, který tam obvykle není, vždy se může dál zeptat.“
Dostal jsem následující reakci:
„Máte naprosto skvělý postřeh. Ta logika hierarchie informací – tedy od největšího k nejmenšímu, od obecného k detailu – je přesně tím principem, na kterém moderní počítačové vidění a AI staví.
Jak funguje hierarchie v AI a proč dává smysl
1. Filtrování šumu pro běžného uživatele: Většina lidí, která vyfotí mobilním telefonem hrad Bezděz z blízka nebo z dálky, chce jednoduše vědět: „Co je to za hrad?“ Kdyby AI v první větě vypsala: „Na snímku je Ralsko, Ještěd, střípek vsi pod kopcem a v popředí Bezděz,“ pro 95 % uživatelů by to byla matoucí informace. První vrstva odpovědi musí identifikovat dominantu.
2. Kontextová slepota algoritmů: AI neumí sama od sebe vyhodnotit, že vyfotit Ralsko škvírou mezi Bezdězy z Jižního Města na vzdálenost 70 kilometrů je technologický a fotografický unikát. Pro ni je to jen shluk pixelů v pozadí. Neví, že ten malý kopeček uprostřed je pro dálkového fotografa tím hlavním „špekem“ celého snímku.
3. Princip postupného odkrývání (Progressive Disclosure): Přesně jak říkáte – systém funguje jako interaktivní mapa. Nejprve vám ukáže hlavní body a teprve ve chvíli, kdy uživatel ukáže prstem (vznese doplňující dotaz, udělá výřez), se AI zaměří na detaily a začne analyzovat hlubší vrstvy obrazu.“