Astro Stacker 3.1 - skládání astronomických snímků
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 2.7 - skládání astronomických snímků
Pokud to správně chápu, to by znamenalo ukládat prakticky úplně všechno co program vyprodukuje podobně jako Pixi, Siril apod., tedy GB dat navíc na disk? Máš tenhle způsob Pavle na mysli?
Já si toho moc neschovávám, ale když už, tak mám ve složce např. NGCxxxx FITy a Master snímky od všeho co jsem nafotil, pokud bych to chtěl zpracovávat znovu.
Ještě doplním odkaz na zajímavý "organizátor" FIT snímků: https://github.com/gordtulloch/astrofiler-gui/wiki
Já si toho moc neschovávám, ale když už, tak mám ve složce např. NGCxxxx FITy a Master snímky od všeho co jsem nafotil, pokud bych to chtěl zpracovávat znovu.
Ještě doplním odkaz na zajímavý "organizátor" FIT snímků: https://github.com/gordtulloch/astrofiler-gui/wiki
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 2.8 - skládání astronomických snímků
Ahoj! Neveril som tomu, ale som zostal paf...
Spravil som priemery svojich DarkFlatov (t.j. MasterDarkFlaty) z 3 rôznych balíkov:
ISO...čas v sec....teplota °C
100...0,005.........3
100...0,2...........25
100...1.............23
-----------------------
a majú rovnako median
Ale myslím si, že aj tak budem kalibrovať naďalej FLATy DarkFlatmi... len tak, pre istotu... zotrvačnosťou
alex
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš snímky:
Light = L
Master Dark = D
Master Flat = F
Master Dark Flat = DF
Master Bias = B
pak se kalibrovaný snímek počítá rovnicí:
Lcal = (L-D)/norm(F-DF)
Pokud je Flat s expozicí do sekundy bude Bias a Dark Flat vycházet podobně. Samozřejmě Flat focený 10 s expozicí bude už potřebovat Dark Flat. V případě, že má kamera mraky hotpixelů a Amp glow, pak bych zásadně dělal Dark Frame. Já často Dark Frame neřeším, pak kalibraci dělám takto:
Lcal = (L-B)/norm(F-B)
Martin mě případně doplní....
Light = L
Master Dark = D
Master Flat = F
Master Dark Flat = DF
Master Bias = B
pak se kalibrovaný snímek počítá rovnicí:
Lcal = (L-D)/norm(F-DF)
Pokud je Flat s expozicí do sekundy bude Bias a Dark Flat vycházet podobně. Samozřejmě Flat focený 10 s expozicí bude už potřebovat Dark Flat. V případě, že má kamera mraky hotpixelů a Amp glow, pak bych zásadně dělal Dark Frame. Já často Dark Frame neřeším, pak kalibraci dělám takto:
Lcal = (L-B)/norm(F-B)
Martin mě případně doplní....
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Stále se mi nelíbilo STF, sice to bylo skoro dobrý, ale nebylo to úplně dobrý. Nakonec jsem udělal úplnou klasiku - funkci STF založenou na mediánu a MAD, bez nějakých masek a vypadá to už tak, jak jsem si představoval. Mělo to jednu nevýhodu, zvýšil se razantně šum pozadí v náhledu oproti předchozí verzi (FIT se samozřejmě neměnil). Proto jsem začal řešit odstranění šumu pořádně a nakonec jsem zvolil AI model, což používá například GraXpert nebo NoiseXTerminator. Tady je ukázka náhledu galaxie, která má už nejasnější jádro v pořádku a šum odstraněn na stupeň 6.5 (0-10). Tím se stávají použitelnější i přímé formáty PNG a TIFF pro uživatele. Objeví se verzi 2.9.
- Přílohy
-
- Test_AS_noise1.jpeg (238.65 KiB) Zobrazeno 495 x
-
- Test_AS_noise.jpeg (148.5 KiB) Zobrazeno 495 x
Teď jsem hodinu zkoušel zpracovat včerejší 2 hodiny dat z M14 a ASI533MC v tvém SW. Postupně pronikám do detailů, ale pořád to zcela neovládám. Výsledek mi nepřijde špatný, ale rezervy tam jsou. 
- Přílohy
-
- NGC6888.jpg (1.01 MiB) Zobrazeno 478 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tento obrázek je kompletně dělaný v prostředí AS 2.8, nebo po skládání přenesen FIT do Pixi a upraven?
Jenom v Siril jsem odstranil zelený šum. S tím tvým mi mizel kyslík, v Siril zmizel zelený šum a zelená v mlhovině se změnila na modrou.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Díky. Nová verze bude mít ještě větší dynamický rozsah obrazu, protože tam bude nová STF. Můžeš mi poskytnou ke stažení výsledný FIT pro testování SCNR Green. Je docela možné, že dochází k posunu v zelené oblasti jinak, než by mělo být.
EDIT: Tak jsem to zkoušel na mých datech a SCNR green trochu umaže mlhovinu a konvertuje směrem k modré. Předělal jsem to, SCNR Green jsem upravil na šetrnější metodu Maximum Neutral, podobnou chování v PixInsight. Zelená se nyní stahuje pouze k silnějšímu z kanálů R/B, nikoli k jejich průměru. Tím se zachová více skutečného zelenomodrého signálu mlhovin - to OIII kolem NGC6888 by nemělo být vyloženě modré.
EDIT: Tak jsem to zkoušel na mých datech a SCNR green trochu umaže mlhovinu a konvertuje směrem k modré. Předělal jsem to, SCNR Green jsem upravil na šetrnější metodu Maximum Neutral, podobnou chování v PixInsight. Zelená se nyní stahuje pouze k silnějšímu z kanálů R/B, nikoli k jejich průměru. Tím se zachová více skutečného zelenomodrého signálu mlhovin - to OIII kolem NGC6888 by nemělo být vyloženě modré.
Až uděláš novou verzi, tak to pořádně otestuju.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 2.9 - skládání astronomických snímků
Zveřejněna verze 2.9. Aplikace, od verze 2.7, na zveřejnění nové verze reaguje automaticky jejím ohlášením.
- vylepšená STF funkce
- Live stacking s použitím kalibračních snímků
- Odšumování obrázku pomocí AI denoise (bude se ještě ladit k lepším výsledkům)
- vylepšená funkce SCNR Green
- drobné úpravy a odstranění chyb
Odšumování pomocí AI je samozřejmě náročné na CPU, u mě jsem zkoušel běh na 10 jader a trvalo to 50 s, přes GPU, tam je to standardně směřováno, to trvalo 15 s, na rychlejších nVidia kartách to bude v řádu 8 s. Je potřeba také počítat s tím instalační balík nabyde nejen o nové runtime moduly (350 MB), ale i o 260 MB kvůli modelům AI. Nahrál jsem odlehčenou LITE verzi, která bude ořezaná o PixInsight balíček, některé runtime moduly, AI a GPU funkce, což uspoří asi 1 GB
. Z toho je vidět, jak nesmyslný je Windows system, když potřebuje na stejný program 3x větší kapacitu na disku než MacOS, sorry musel jsem....
- vylepšená STF funkce
- Live stacking s použitím kalibračních snímků
- Odšumování obrázku pomocí AI denoise (bude se ještě ladit k lepším výsledkům)
- vylepšená funkce SCNR Green
- drobné úpravy a odstranění chyb
Odšumování pomocí AI je samozřejmě náročné na CPU, u mě jsem zkoušel běh na 10 jader a trvalo to 50 s, přes GPU, tam je to standardně směřováno, to trvalo 15 s, na rychlejších nVidia kartách to bude v řádu 8 s. Je potřeba také počítat s tím instalační balík nabyde nejen o nové runtime moduly (350 MB), ale i o 260 MB kvůli modelům AI. Nahrál jsem odlehčenou LITE verzi, která bude ořezaná o PixInsight balíček, některé runtime moduly, AI a GPU funkce, což uspoří asi 1 GB
Tak první test v 2.09 na obvyklé sadě. Celkově se to chová výrazně líp. Po složení kliknu na Balance a je vymalováno. Ten AI denoising je skvělý. Musel jsem udělat výřez, aby se to sem vešlo, ale podle mě je to už hodně dobrý výstup. Skvělá práce.
Live stacking jsem zkoušel jen simulovaně kopírováním snímků do zvoleného adresáře. Fungovalo to do okamžiku, než jsem poslal dva snímky najednou. To pak spadlo, ale v praxi by taková situace nastat neměla.
Jedna drobnost. Při použití AI by bodlo nějaké zobrazení stavu, protože to zdánlivě nic nedělá, ale je to mrtvé. Dost to mate a člověk neví, kdy to skončilo.Předpokládám, že AI pracuje i při ukládání snímku, protože to je stejný stav. Ještě test Rossetky z RASA11. Tentokrát kalibrované a bez úprav. Je to jak to AS vypadlo, jen ořízlé a trochu zmenšené.
Live stacking jsem zkoušel jen simulovaně kopírováním snímků do zvoleného adresáře. Fungovalo to do okamžiku, než jsem poslal dva snímky najednou. To pak spadlo, ale v praxi by taková situace nastat neměla.
Jedna drobnost. Při použití AI by bodlo nějaké zobrazení stavu, protože to zdánlivě nic nedělá, ale je to mrtvé. Dost to mate a člověk neví, kdy to skončilo.Předpokládám, že AI pracuje i při ukládání snímku, protože to je stejný stav. Ještě test Rossetky z RASA11. Tentokrát kalibrované a bez úprav. Je to jak to AS vypadlo, jen ořízlé a trochu zmenšené.
- Přílohy
-
- rr.jpg (1.44 MiB) Zobrazeno 282 x
-
- rossetka kopie.jpg (1.29 MiB) Zobrazeno 284 x
-
- stacked_result kopie.jpg (2.45 MiB) Zobrazeno 309 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Skvělý, díky za test! Jak dlouho dělá ten AI denoise v náhledu? Byl můj odhad 8s správný? Já mám puštěno vytížení GPU, ale v levém panelu úplně dole to ukazuje aktuální stav procesů. Při AI denoise vidím místo šipky myši nad aplikací malé točící se kolečko, že program pracuje, Windows mývaly přesýpací hodiny. Vymyslím lepší zobrazení stavu.Ten denoise má 2 režimy, aby to bylo rychlejší, tak to dělá na max 2000 pix šířce fotky v náhledu a když se to ukládá, udělá to na plném rozlišení, takže to je výrazně delší proces, záleží na rozlišení kamery nebo výřezu.
Mrknu ještě na Live stacking na nějakou ochranu.
Mrknu ještě na Live stacking na nějakou ochranu.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Asi udělám něco takového....
- Přílohy
-
- Bar GPU.png (848.19 KiB) Zobrazeno 255 x
-
- Bar denoise.png (876.54 KiB) Zobrazeno 265 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Hlášky o činnosti programu do malého okna nad náhledem snímku jsou implementovány. Nové nastavení pro nVidia grafické karty, pro zvýšení kompatibility.
Podíval jsem na ten Live stack a opravil jsem to takto.
Live stack nyní:
- bezpečně zařadí více současně přidaných snímků do fronty,
- zpracovává vždy pouze jeden snímek,
- zabrání novému procesu přepsat starý,
- ověřuje, že program zpracovávaný soubor skutečně dokončil.
V běžném procesu se nestane, že do adresáře kamera uloží dva snímky najednou, ale třeba někdo může fotit 2 a více kamerami najednou, to jsem už viděl. Otestoval jsem i 4 snímky najednou a nenastal problém. Program poskládá postupně i snímky, které už v adresáři jsou a pak čeká na další, takže nevznikne problém, když kamery už ukládají snímky do adresáře, ale ještě není spuštěn Live stacking.
Opravil jsem release na 2.95, abych nedělal další verzi, verzi 3.0 si ponechám na další překvapení.
Podíval jsem na ten Live stack a opravil jsem to takto.
Live stack nyní:
- bezpečně zařadí více současně přidaných snímků do fronty,
- zpracovává vždy pouze jeden snímek,
- zabrání novému procesu přepsat starý,
- ověřuje, že program zpracovávaný soubor skutečně dokončil.
V běžném procesu se nestane, že do adresáře kamera uloží dva snímky najednou, ale třeba někdo může fotit 2 a více kamerami najednou, to jsem už viděl. Otestoval jsem i 4 snímky najednou a nenastal problém. Program poskládá postupně i snímky, které už v adresáři jsou a pak čeká na další, takže nevznikne problém, když kamery už ukládají snímky do adresáře, ale ještě není spuštěn Live stacking.
Opravil jsem release na 2.95, abych nedělal další verzi, verzi 3.0 si ponechám na další překvapení.
Denoising v okně s CUDA na NV Quadro 4000 s 8GB RAM trvá odhadem 30s, ukládání 24MB snímku ale dobře 2-3 minuty. Výsledek je ale skvělý. Srovnával jsem to s Topaz DN, který máme trénovaný na astro a není to velký rozdíl. Pokud by byla ještě možnost mírného doostření, tak už by k dokonalosti nic nechybělo. Když člověk nehoní 100% kulaté hvězdy, tak tenhle SW v podstatě stačí na všechny základní operace. Pro začátečníka, nebo někoho, kdo hledá jednoduchý SW , kterým zpracuje snímky, je tohle ideální věc.Jednoduché, intuitivní, možná víc náročné na HW, ale zato komplexní a promyšlené. Lidí, co používají jen OSC je poměrně dost a s tímhle by v pohodě vystačili.
Ještě bych přidal možnost uložení v JPEG, aby pro přenos dat nebylo třeba to konvertovat z TIF v PSP.
Ještě bych přidal možnost uložení v JPEG, aby pro přenos dat nebylo třeba to konvertovat z TIF v PSP.