Hvězdárna a planetárium prof. Fr. Nušla v Jindřichově Hradci
- Stanislavxyz
Re: Hvězdárna a planetárium prof. Fr. Nušla v Jindřichově Hradci
Já sice asi bohužel na setkání nezavítám, ale děkuji za annonci. Každopádně Cassegrain i s montáží vypadá parádně! Díky za foto.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
No, není to nádherná montáž? Mosazné lakované šrouby…
- Stanislavxyz
Přiznám se, že jsem možná zcela nepochopil to Vaše "mosazné lakované", Ale jak jsem psal, celá sestava vypadá skvěle, i ten Cassegrain se mi libí (a to jsem ortodoxní refraktorián), a ta revolverová hlava v mosazi! Vážně luxus! To je ten Gajduškův 250 f 15? Kdo (a kde, případně - rámcově - za kolik) to repasoval? Zrcadla se také nově pokovovala? A ještě by někde v té malé kopuli měl být nějaký 120 mm refraktor, nebo ne?
- HonzaStr
- Věk: 49
Ano, je to ten Cassegrain. Renovaci provedl již před několika lety Vladimír Štefl (tady tenhle
viewtopic.php?p=457760#p457760), nyní dozrála konečně situace k jeho instalaci. Vláďa se bohužel instalace nemohl zúčastnit, je po úrazu doma, ale na akci (jak doufám) dorazí.
Renovace byla podle mě velice zdařilá a citlivá, Vláďa má značné zkušenosti i s renovací starých motocyklů, které propsal i do této práce (ta finta s bezbarvým lakováním vyleštěných mosazných dílů je jedna z jeho "vychytávek", předejde se tím oxidaci a "ztmavnutí" povrchu). Myslím, že pan Kozelský (který svoji montáž osobně renovoval po záchraně hvězdárny v první polovině 90. let) by z toho měl velkou radost.
Na montáži momentálně žádný další přístroj není (ten zmíněný refraktor je příležitostně používaný samostatně na terase), což odpovídá původnímu stavu po dodání v 60. letech.
Renovace byla podle mě velice zdařilá a citlivá, Vláďa má značné zkušenosti i s renovací starých motocyklů, které propsal i do této práce (ta finta s bezbarvým lakováním vyleštěných mosazných dílů je jedna z jeho "vychytávek", předejde se tím oxidaci a "ztmavnutí" povrchu). Myslím, že pan Kozelský (který svoji montáž osobně renovoval po záchraně hvězdárny v první polovině 90. let) by z toho měl velkou radost.
Na montáži momentálně žádný další přístroj není (ten zmíněný refraktor je příležitostně používaný samostatně na terase), což odpovídá původnímu stavu po dodání v 60. letech.
To přeci není žádná vychytávka, takhle se do dělá od nepaměti. Dříve zaponovým lakem, dnes polyuretany a podobně.
P.S. : moje poznámka se týká jen tohoto tvrzení autora, nikoli práce pana Štefla. Již z fotografie je vidět profesionální, řemeslný a citlivý přístup k renovaci, který si tato historie zaslouží. !!!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Parádně zrekonstruované, už jsem myslel, že to odchodem Ládi šlo k ledu. Je super, že se to nakonec povedlo do k tomu určené kopule nainstalovat.
Tak hezké pokoukání.
Tak hezké pokoukání.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Stanislavxyz
Honzo děkuji za informace! Že je renovace povedená a nedělal ji žádný fušer na koleně je zjevné i z fotografií. Budu se opakovat, ale celá sestava vypadá parádně- jednoduše, čistě i vkusně, prostě krása! Takže nezbývá než popřát, ať dobře slouží a doufám, že se někdy budu moct podívat osobně.
(Ad "lakované šrouby"- jsem vůl, vůbec mě to nenapadlo, když jsem to četl. Přitom, sám mám svou malou mosaznou AZ montáž bezbarvým lakem přestříkanou, abych ji nemusel furt leštit Sidolem... Někdy jsem tak bystrý, že bych nad sebou zaplakal!)
(Ad "lakované šrouby"- jsem vůl, vůbec mě to nenapadlo, když jsem to četl. Přitom, sám mám svou malou mosaznou AZ montáž bezbarvým lakem přestříkanou, abych ji nemusel furt leštit Sidolem... Někdy jsem tak bystrý, že bych nad sebou zaplakal!)
- Grga Pitič
- Věk: 41
Po dohodě se Zbyškem si dovolím malé okénko skrze stav a aktivity hvězdárny v JH. Pár lidí o aktuálním stavu asi ví, ale po těch ca 10 stranách děsivého čtení v tomto vlákně (bohužel opřeného o realitu) je namístě uvést aktuální stav, aby to nevypadalo, že to přetrvává.
Se změnou vedení ca 2-3 roky zpět se stav začal rychle měnit. Nový ředitel, ačkoli pod něj spadá i Muzeum fotografie a městská gobelínka se do toho docela opřel a na hvězdárně mu záleží. Třikrát týdně jede planetárium, večer se pozoruje ve středu, sobotu a v neděli přes den. Na prázdniny plus pátek. Jana i Vláďa jsou externě zpátky, Zbyšek vede kroužky pro děti, kde je jich okolo 30 v několika skupinách podle věku. Pravidelně se konají odborné přednášky pro veřejnost a návštěvnost stoupá, poslední roční byla 7000 návštěvníků. Já tam vypomáhám externě dva roky, ale už jsem vypozoroval, že se tam vytvořil vztah demonstrátor - návštěvník a mnozí se vracejí opakovaně, dokonce i lidé, co sem jezdí jednou za rok na dovolenou. Ti často říkají, že u nich v okolí domova na hvězdárně ještě nebyli (tak je tam za domácí úkol posíláme). Po chvilkách zkouším fotit přes Lunta a půlmetrového newtona, ale zatím jsou to spíš takové nepublikovatelné testíky (nejdelší expozice zatím 3 minuty bez problému). V ovzduší rezonuje i zájem o vědeckou činnost, ale to je v počátku. Před pár dny byla oficiálně zprovozněna a znovuotevřena stará kopule s cassegrainem, viz předchozí příspěvky. Technika v hlavní kopuli malinko přes zimu zlobila (dostala se tam vlhkost), ale vše už jede jak má.
Navíc k tomu před pár dny vznikl astro spolek Česká Kanada, o kterém ale poreferuje Zbyšek ve vlastním vlákně. Ukazuje se, že v regionu je dost zájemců o astronomii a koncentruje se to právě okolo hvězdárny. Mohu-li soudit, jde to skvělým směrem a to i navzdor světelnému smogu z nového nákupního centra. Když to svítí vše, je to tragické, ale už je domluveno v časech pozorování vypínání hlavního sloupu (může přímo ředitel) a obchody z větší části také zhasínají. Minulou sobotu při výročí 65 let hvězdárny jsme po třiadvacáté hodině měli skvělé podmínky, a kulovky a planétární mlhoviny, co jsme procházeli, se krásně vykreslovaly do detailu. Podmínky jsou tedy stížené, ale jde to.
Snažil jsem se moc nevypisovat, tak se omlouvám za tak zhutněný text. Považuji ale za nutné, aby to tu zaznělo. Ostatně přijeďte se podívat
Se změnou vedení ca 2-3 roky zpět se stav začal rychle měnit. Nový ředitel, ačkoli pod něj spadá i Muzeum fotografie a městská gobelínka se do toho docela opřel a na hvězdárně mu záleží. Třikrát týdně jede planetárium, večer se pozoruje ve středu, sobotu a v neděli přes den. Na prázdniny plus pátek. Jana i Vláďa jsou externě zpátky, Zbyšek vede kroužky pro děti, kde je jich okolo 30 v několika skupinách podle věku. Pravidelně se konají odborné přednášky pro veřejnost a návštěvnost stoupá, poslední roční byla 7000 návštěvníků. Já tam vypomáhám externě dva roky, ale už jsem vypozoroval, že se tam vytvořil vztah demonstrátor - návštěvník a mnozí se vracejí opakovaně, dokonce i lidé, co sem jezdí jednou za rok na dovolenou. Ti často říkají, že u nich v okolí domova na hvězdárně ještě nebyli (tak je tam za domácí úkol posíláme). Po chvilkách zkouším fotit přes Lunta a půlmetrového newtona, ale zatím jsou to spíš takové nepublikovatelné testíky (nejdelší expozice zatím 3 minuty bez problému). V ovzduší rezonuje i zájem o vědeckou činnost, ale to je v počátku. Před pár dny byla oficiálně zprovozněna a znovuotevřena stará kopule s cassegrainem, viz předchozí příspěvky. Technika v hlavní kopuli malinko přes zimu zlobila (dostala se tam vlhkost), ale vše už jede jak má.
Navíc k tomu před pár dny vznikl astro spolek Česká Kanada, o kterém ale poreferuje Zbyšek ve vlastním vlákně. Ukazuje se, že v regionu je dost zájemců o astronomii a koncentruje se to právě okolo hvězdárny. Mohu-li soudit, jde to skvělým směrem a to i navzdor světelnému smogu z nového nákupního centra. Když to svítí vše, je to tragické, ale už je domluveno v časech pozorování vypínání hlavního sloupu (může přímo ředitel) a obchody z větší části také zhasínají. Minulou sobotu při výročí 65 let hvězdárny jsme po třiadvacáté hodině měli skvělé podmínky, a kulovky a planétární mlhoviny, co jsme procházeli, se krásně vykreslovaly do detailu. Podmínky jsou tedy stížené, ale jde to.
Snažil jsem se moc nevypisovat, tak se omlouvám za tak zhutněný text. Považuji ale za nutné, aby to tu zaznělo. Ostatně přijeďte se podívat
TS 152/900 RFT refraktor + AZ4, SW dobson 10" FT, bino 20x80 a Dwarf 3 na výlety
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Krásně se to čte. Nezbývá než držet palce ať to nadšení vybuduje ještě silnější komunitu a bude to fungovat co nejlépe. Z pohledu nadšence z Liberecka, kde není žádná veřejně provozovaná hvězdárna ani planetárium (myšleno z veřejných zdrojů) je to vaše jako z říše snů. My se sice pyšníme vyšší návštěvností přes nižší kapacitu planetária a hvězdárnu v Turnově taky držíme při životě, ale kraj na to ne a ne slyšet. U nás tedy lidi jsou, ale vybavení si musíme kupovat přes mecenáše a vlastní zdroje. Díky alespoň za to.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod