Zenit align mini - plně automatizované ustavení montáže

Otázky, rady, tipy, návody...
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: Zenit align mini - plně automatizované ustavení montáže

Příspěvek od Psion »

Měl jsem možnost se setkat s autorem HW a je to pěkný kousek. Jakmile bude k dispozici, hned objednám. Je to vlastně automatický klín s nosností 10 kg, ideální pro malou HD montáž nebo chytré dalekohledy, samozřejmě použitelné i pro vše ostatní..
Přílohy
Zenit Astronomy.jpg
Zenit Astronomy.jpg (527.54 KiB) Zobrazeno 1150 x
Jirka V.

Příspěvek od Jirka V. »

To bude celou dobu focení kontrolovat a upravovat ustavení,když třeba stativ nebude v úplné rovině?
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,Omegon Pro RC6,Asi585mc pro
Ondrad
Věk: 21

Příspěvek od Ondrad »

Jirka V. píše: 31. 05. 2026, 23:19 To bude celou dobu focení kontrolovat a upravovat ustavení,když třeba stativ nebude v úplné rovině?
Ono to bude moci korigovat nepřesnosti v ustavení během pozorování díky integrované polární kameře která bude sledovat polárku a zaznamená tak případne posuvy, které můžou vznikout díky pohybujcímu těžišti nebo větru atd...

Tohle bude funkce která se bude moci zapnout v aplikaci.
Jirka V.

Příspěvek od Jirka V. »

To bude i mobilní aplikce ? A pokud ne,bude to,jak to napsat,automatické v tom smyslu,že to jednou nastavím třeba přes PC a poté při každém zapojení ke zdroji,že to bude samo ustavovat bez nutnosti připojení k PC ?
ZWO AM3,SW Evoguide 50ED + rovnač,Samyang 135mm/f2,Omegon Pro RC6,Asi585mc pro
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Pokud mám stabilně montovanou montáž., tak ji přeci ustavuji jednou v životě, ne :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ondrad

Příspěvek od Ondrad »

Jirka V. píše: 08. 06. 2026, 08:44 To bude i mobilní aplikce ? A pokud ne,bude to,jak to napsat,automatické v tom smyslu,že to jednou nastavím třeba přes PC a poté při každém zapojení ke zdroji,že to bude samo ustavovat bez nutnosti připojení k PC ?
Ano bude ale ne hned na začátku její vývoj bude trvat nějakou dobu než bude dostupná . To ustavení je v tom smyslu že člověk rozbalí a jenom dá na stativ a poté se to zapne a začne to jet podle algoritmu a ustaví montáž bez žádného dalšího přičinění. Ono to využije nejprve gps na získání výšky a kompas na nasměrování na sever a poté to přepne na přesné ustavení s pomocí integrovaného elektronického hledáčku. Ono to nebude ani potřebovat ani na poprvé jakkoliv nastavovat tato ustavovací jednotka si zjístí všechno sama. Pokud bude chtít uživat využít jakékoliv další pokročilou funkci (Sledování ustavení během noci, kompenzace nesoosostiti osy montáže atd..) tak na to bude muset využít webovou aplikaci (Pro mobily nám bude ještě nějakou dobu trvat tu aplikaci vyvinout).
Snímek obrazovky (230).png
Snímek obrazovky (230).png (675.35 KiB) Zobrazeno 378 x
(Ukázka prostředí webové aplikace(Ještě ve vývoji))
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Chapu to spravne ze prijdu na louku, postavim stativ a je uplne jedno ze to tve zarizeni bude mirit treba na jih a po chyceni signalu GPS a podle internho kompasu se to tve samo otoci presne na sever ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Ondrad

Příspěvek od Ondrad »

biker.fm píše: 13. 06. 2026, 21:35 Chapu to spravne ze prijdu na louku, postavim stativ a je uplne jedno ze to tve zarizeni bude mirit treba na jih a po chyceni signalu GPS a podle internho kompasu se to tve samo otoci presne na sever ?
Ahoj,

Ano takto to bude fungovat. Ještě tuhle část momentálně nemáme implementovanou, a pracujeme na její implementaci. Momentálně funguje ustavení s pomocí elektronického polárního hledáčku.
Snímek obrazovky (231).png
Snímek obrazovky (231).png (227.08 KiB) Zobrazeno 338 x
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Ustaví se to i za dne podle Slunce?
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
seestar

Příspěvek od seestar »

To asi těžko, když to používá kameru a velmi pravděpodobně triangulaci na hvězdy. Ustavit přesně montáž jen podle elektronických čidel a GPS je dost problém. Řešil jsem to, když jsem sluníčkařil, ale nakonec se na časosběr bez Lusolu, nebo Hinode neobejdeš.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Mně tedy zatím tady chybí základní informace. Jaká montáž se na to bude montovat= AZ nebo paralaktika, a typově asi jak velká. Nebyla by alespoň fotografie z celkového testování = včetně montáže a teleskopu ? Tohle na fotce mi přijde jako malý modýlek pro nějakou hračkovou montáž. Jenže na malou montáž pro fotoaparát je tohle naprosto zbytečné. A ALT/AZ montáž tohle nepotřebuje- tam stačí jakákoliv vodována a někulik sekund ruční manipulace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

seestar píše: 14. 06. 2026, 09:55 Řešil jsem to, když jsem sluníčkařil, ale nakonec se na časosběr bez Lusolu, nebo Hinode neobejdeš.
Proč ? SharpCap i FireCapture umí guiding podle vybrané struktury na povrchu Slunce.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

To sice umí, ale na dlouhé časosběry mi to nefungovalo. Ne vždy se na povrchu najdou stabilní a dost kontrastní útvary. Navíc pointace Slunce je úplně jiná problematika než ustavení na polárku ve dne.
Ondrad

Příspěvek od Ondrad »

MilAN píše: 14. 06. 2026, 10:32 Mně tedy zatím tady chybí základní informace. Jaká montáž se na to bude montovat= AZ nebo paralaktika, a typově asi jak velká. Nebyla by alespoň fotografie z celkového testování = včetně montáže a teleskopu ? Tohle na fotce mi přijde jako malý modýlek pro nějakou hračkovou montáž. Jenže na malou montáž pro fotoaparát je tohle naprosto zbytečné. A ALT/AZ montáž tohle nepotřebuje- tam stačí jakákoliv vodována a někulik sekund ruční manipulace.
Ahoj,

Je to určené pro malé montáže jako se skyguider nebo star adventurer nebo i male harmonické montáže jako teeseek 11(Malé paralaktické montáže). Bude se to taky vzužít pro malé apochromáty s astronomickýma kamerama. Nemusí to nutně být jenom pro fotoaparáty + na jižní polokouli nemají polárku a to ustavení tam trvá déle (Bez pc). Samozřejmně se nejedná o náš finálni produkt vzužívající tento softwér a elektroniku co jsem vyvynuli. Ale je to spíše náš první produkt s ní.

Zde je fotka z testování (Testoval jsem to i venku ale tam nemám pěknou fotku + to vypadá stejně).
DSC_2506mini.JPG
DSC_2506mini.JPG (753.15 KiB) Zobrazeno 228 x
seestar

Příspěvek od seestar »

Něco podobného se už vyrábí : Jeden můj známý si to objednal, ale dodací doba je 4 měsíce. Je to sice krásná strojařská práce, ale i tak mi v době, kdy pomocí Asiair, nebo Stellavita ustavím montáž za 3 minuty, tohle přijde jako dost zbytečná věc. Aby to fungovalo, musí to být dokonale tuhé a bezvůlové, což je pro větší zátěž docela problém a ty malý hračky s ohniskem do 500mm se upointují i když je nastavím podle apky v mobilu.
Odpovědět