Astro Stacker 2.7 - skládání astronomických snímků
Re: Astro Stacker 2.3 - skládání astronomických snímků
Vyzkoušena verze 2.4. a velká spokojenost. Vybráno 108 snímků ze 120 zpracováno, rychlé, pěkné, intuitivní.
Jediné na co jsem nepřišel, jak zadat adresáře s kalibračními snímky. Ani help moc nepomohl a tak jsem je složil nejdříve jednotlivě do kalibračních master, a MasterBIAS, MasterDARK a MasterFLAT pak vložil jako jednotlivé snímky...
Možná jen hodnoty FWHM neodpovídaly těm z ASI Air ani z PixInsight (dvojnásobek?). V 300s mono snímcích s DualBand filtrem NGC7000 to našlo jen 20-30 hvězd?
Finální kosmetika doladěna v PixInsightu.
Jediné na co jsem nepřišel, jak zadat adresáře s kalibračními snímky. Ani help moc nepomohl a tak jsem je složil nejdříve jednotlivě do kalibračních master, a MasterBIAS, MasterDARK a MasterFLAT pak vložil jako jednotlivé snímky...
Možná jen hodnoty FWHM neodpovídaly těm z ASI Air ani z PixInsight (dvojnásobek?). V 300s mono snímcích s DualBand filtrem NGC7000 to našlo jen 20-30 hvězd?
Finální kosmetika doladěna v PixInsightu.
Pavel Vabrousek
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Do adresáře se snímky se vloží adresáře Flat, Bias a Dark. Jakmile program zjistí, že tam jsou tyto adresáře, složí z nich snímky a uloží do každého adresáře Master, který pak použije ke zpracování. Takže pak ta struktura vypadá takto:
> Light
.... > Dark
.... > Flat
.... > Bias
V tom je ta jednoduchost, uživatel dá snímky jen do adresářů a vše se udělá samo, včetně, výroby Masters, kalibrace, debayeringu, vyhodnocení snímků a jejich složení. Složka Light se samozřejmě může jmenovat třeba NGC4565.
FWHM bere jen jako svou vnitřní hodnotu, neřeší výpočet na základě znalosti velikosti pixelu a ohniska Raději to pojmenuji FWHM px. Alignment je omezen jen na nejkvalitnější hvězdy, více hvězd se může objevit, pokud se vypne funkce Strict stars filtr, vlevo dole v menu.
Díky za test!
> Light
.... > Dark
.... > Flat
.... > Bias
V tom je ta jednoduchost, uživatel dá snímky jen do adresářů a vše se udělá samo, včetně, výroby Masters, kalibrace, debayeringu, vyhodnocení snímků a jejich složení. Složka Light se samozřejmě může jmenovat třeba NGC4565.
FWHM bere jen jako svou vnitřní hodnotu, neřeší výpočet na základě znalosti velikosti pixelu a ohniska Raději to pojmenuji FWHM px. Alignment je omezen jen na nejkvalitnější hvězdy, více hvězd se může objevit, pokud se vypne funkce Strict stars filtr, vlevo dole v menu.
Díky za test!
Rozumim, ale libilo by se mi kdybych si v miste kde dnes vybiram master kalibracni data, jsem mohl zadat nejen soubor ale i adresar se soubory... Nemusel bych pak menit svoje workflow a oblibenou adresarovou strukturu pro tvuj program, ale program by se prizpusobil me 
Prece nebudu palit AI tokeny, abych si to naprogramoval taky...
Jinak si program stale "vymysli" nejake barvy v pripade snimku vyhradne z MM kamery. Vylezou az pri hodne velkem presaturovani... Respektive si ty barvy "vymyslel" PixInsight, pri svém zpracovani, ale pouze protoze nacteny fits z AstroStackeru byl formalne barevny... ale to je sammozrejme pouze kosmetika...
Jinak si program stale "vymysli" nejake barvy v pripade snimku vyhradne z MM kamery. Vylezou az pri hodne velkem presaturovani... Respektive si ty barvy "vymyslel" PixInsight, pri svém zpracovani, ale pouze protoze nacteny fits z AstroStackeru byl formalne barevny... ale to je sammozrejme pouze kosmetika...
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Připravil jsem verzi 2.5, kde jsem opravil drobné chyby (např. import TIFF 16bit nebyl korektní), vylepšil ještě kalibraci a dodělal funkci odstranění gradientu, pro ty, kterým stačí si hrát jen s obrázkem v Astro Stackeru. Samozřejmě stále lze exportovat čistý FIT 32 bit. Pro odstranění hotpixelů, stop satelitů apod. jsem dodělal celkem účinnou funkci "High rejection mean" pod výběrem Stacking. Neúčinnější je s nastavením Sigma 1.
Pokud alignment algoritmus odmítne větší množství snímků, doporučuji nastavit hodnotu Max. star drift na 500 případně ještě více nebo vypnout funkci Strict stars filter. Star drift zvláště u snímků z chytrých dalekohledů hodně cestuje, nejvíce u Vespera.
Pokud alignment algoritmus odmítne větší množství snímků, doporučuji nastavit hodnotu Max. star drift na 500 případně ještě více nebo vypnout funkci Strict stars filter. Star drift zvláště u snímků z chytrých dalekohledů hodně cestuje, nejvíce u Vespera.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Mrknu na ty adresáře.Vabra píše: ↑31. 05. 2026, 23:42 Rozumim, ale libilo by se mi kdybych si v miste kde dnes vybiram master kalibracni data, jsem mohl zadat nejen soubor ale i adresar se soubory... Nemusel bych pak menit svoje workflow a oblibenou adresarovou strukturu pro tvuj program, ale program by se prizpusobil me
Pokud zadáš funkci v Bayer FIT "Mono/do not debayer", stále vyleze barevný snímek? To se mi neděje. Pošli mi prosím ten FIT z kamery.
Tentokrat jsem se zrejme pouze spolehnul na automatiku a rucne jsem Mono/Debayer nevypnul. Snimek pripadne postnu vecer az budu zase na domacim compu...
Pavel Vabrousek
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Re: Astro Stacker 2.5 - skládání astronomických snímků
Ještě jsem jednou prošel kód, automaticky se FIT debayeruje pouze tehdy, pokud hlavička obsahuje jednoznačnou masku RGGB, BGGR, GRBG nebo GBRG. Bez ní je snímek považován za monochromatický. Byla tam v minulosti chyba, ale nyní se mi všechny monochromatické snímky načítají správně. Samozřejmě při nechtěném posunu kolečkem myší se může stát, že se nastaví Bayer maska. Pokud tedy FIT 2600MM chybně neobsahuje v hlavičce Bayer není důvod, proč by ho program transformoval do RGB.
Mám 2600MC a tam je Bayer jednoznačně definován takto "BAYERPAT 'RGGB ' Bayer pattern". Spousta kamer ale má hlavičky s Bayerem označené jinak, takže program prohledává tyto klíče: "BAYERPAT", "BAYER_PATTERN", "BAYER", "CFA", "CFA_PAT", "CFA_PATTERN", "CFAPAT", "COLORTYP", "COLORTYPE", "FILTERPAT", "FILTER_PATTERN". To se dá upravit, aby to nebylo tak široké.
Mám 2600MC a tam je Bayer jednoznačně definován takto "BAYERPAT 'RGGB ' Bayer pattern". Spousta kamer ale má hlavičky s Bayerem označené jinak, takže program prohledává tyto klíče: "BAYERPAT", "BAYER_PATTERN", "BAYER", "CFA", "CFA_PAT", "CFA_PATTERN", "CFAPAT", "COLORTYP", "COLORTYPE", "FILTERPAT", "FILTER_PATTERN". To se dá upravit, aby to nebylo tak široké.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Přidal jsem možnost výběru kalibračních snímků Dark, Flat a Bias přímo v pravém panelu aplikace.
Po kliknutí na příslušné tlačítko se zobrazí dialog, ve kterém lze vybrat:
Master snímek (Master Dark, Master Flat nebo Master Bias), nebo Složku s kalibračními snímky.
Pokud je vybrána složka, aplikace po stisku tlačítka Start stacking automaticky vytvoří odpovídající Master snímek v jednotlivých složkách a následně je použije pro kalibraci. Pokud je ve vybrané složce již vytvořený Master snímek, použije se přímo bez opětovného skládání. To je výhodné zejména při opakovaném zpracování dat.
Tento způsob umožňuje uživateli organizovat kalibrační snímky podle vlastního systému ukládání obrázků a není omezen pevně danou strukturou složek v Astro Stacker.
Po kliknutí na příslušné tlačítko se zobrazí dialog, ve kterém lze vybrat:
Master snímek (Master Dark, Master Flat nebo Master Bias), nebo Složku s kalibračními snímky.
Pokud je vybrána složka, aplikace po stisku tlačítka Start stacking automaticky vytvoří odpovídající Master snímek v jednotlivých složkách a následně je použije pro kalibraci. Pokud je ve vybrané složce již vytvořený Master snímek, použije se přímo bez opětovného skládání. To je výhodné zejména při opakovaném zpracování dat.
Tento způsob umožňuje uživateli organizovat kalibrační snímky podle vlastního systému ukládání obrázků a není omezen pevně danou strukturou složek v Astro Stacker.
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2026-06-01 v 11.21.56.png (36.39 KiB) Zobrazeno 556 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Opravená verze 2.5.
- Doplněna funkce Mosaic - expand canvas. Tato funkce využije i snímky z Vespera nebo Seestar, které vytváří mozaiku a tak poskládá rozšířený snímek.
- Upravena práce s tlačítky Flat, Bias, Dark - nyní se v pravém panelu dají vkládat buď Master soubory nebo celé složky.
- Zrychlení práce v GPU módu.
- Opraveny některé drobné chyby.
Soubory jsou ke stažení nyní na Gitgub pod licencí GPL-3.0 license.
- Doplněna funkce Mosaic - expand canvas. Tato funkce využije i snímky z Vespera nebo Seestar, které vytváří mozaiku a tak poskládá rozšířený snímek.
- Upravena práce s tlačítky Flat, Bias, Dark - nyní se v pravém panelu dají vkládat buď Master soubory nebo celé složky.
- Zrychlení práce v GPU módu.
- Opraveny některé drobné chyby.
Soubory jsou ke stažení nyní na Gitgub pod licencí GPL-3.0 license.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Vabra: Kouknul jsem na ten FIT, díky Pavle, je v pořádku a Astro Stacker to správně vyhodnotí jako monochrom. Pro jistotu si stáhni poslední verzi programu.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Tady je rychlé workflow a náhled na poslední verzi 2.5. 43 snímků poskládal za 1:01 minutu a využil celkově v blocích 39 GB RAM (je to vidět pod tlačítky vlevo nahoře)
Dneska jsem si s tím chvíli hrál a vypadá to dobře.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jsem nasbíral nějaké úpravy, tak jsem to zahrnul do verze 2.6:
- vylepšený algoritmus Astro denoise, nyní lépe zvládá i barevný šum
- vylepšený Crop, nyní lze přesně vybrat rámeček ořezu
- nová funkce schovávání panelů pro lepší práci s obrázky na malé obrazovce.
Nové verze opět na Githubu.
- vylepšený algoritmus Astro denoise, nyní lépe zvládá i barevný šum
- vylepšený Crop, nyní lze přesně vybrat rámeček ořezu
- nová funkce schovávání panelů pro lepší práci s obrázky na malé obrazovce.
Nové verze opět na Githubu.
Tak jsem tu novou verzi hned otestoval na té včerejší 3/4 hodinové patlanině přes mraky s RC16 a Starizova Apex 0.65x a ASI2600MC a je to čím dál tím lepší. Hezky se s tím pracuje a v podstatě se v tom dá udělat kompletní fotka. Není to Pixi, ale je to hned a není to hrozné, ani když jsou hrozná vstupní data. Skvělý počin, tenhle SW. Ukázka výstupu jen ze stackeru a bez kaibrace.
- Přílohy
-
- stacked_result kopie.jpg (644.22 KiB) Zobrazeno 237 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Pro notebooky se dá schovat jeden z panelů, takže je více místa na fotku. Pro kvalitnější úpravy je tam ten FIT 32 bit, který lze použít i s integrací tohoto programu v PixInsight. Ještě bych pro tuto galaxii nastavil SCNR Green na 6.0, to bude vypadat lépe.