Fotografie IC 5067 a NGC 7000
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fotografie IC 5067 a NGC 7000
Trochu zvláštní diskuze o barvách, kdy si mohu udělat v editoru odstín barvy jaký chci
, pokud netrvám na správné Color Calibration. Samozřejmě fotit M42 přes filtr je vždy špatně, zde je spousta reflexních mlhovin, které se pak ztrácí. Řada dual band filtrů používá čistě Halfa + OIII, tento filtr používá Halfa + NII + SII + OIII + Hbeta, to je dost velký rozdíl.
Samozrejme ze v editoru ano. Ja mel namysli pouze zakladni propustnost a porovnani tech filtru, jasne m42 nejlepe bez filtru. Kdyz se vratime nazpet k te me fotce Pelikana pokousim se to nejak upravit pouze v tech krivkach ale je to boj kdyz mi sedi pozadi tak mi nesedi barvy kolem hvezd a kdyz mi zase sedi barvy kolem hvezd tak mi nesedi mlhovina. Linear fit mi nefacha nevim proc, docela to s timhle filtrem u QHY533 c vzdavam a koupim rovnou tu Antlii Triband RGB.
Askar 120 APO f7, Askar redukce 0.8x, Askar flattener 1.0x, Celestron SCT 11", Canon EOS 6Dmod., QHY 533 MC, ZWO ASI 120 mini MM, Celestron Advanced VX, Celestron CGEM, Meade LX200GPS, SW 9x50,
Mozna byla blbost se vzdavat Antlie Quand Band anti light pollution co tak ctu je to skoro ten samej filtr jak triband RGB
Askar 120 APO f7, Askar redukce 0.8x, Askar flattener 1.0x, Celestron SCT 11", Canon EOS 6Dmod., QHY 533 MC, ZWO ASI 120 mini MM, Celestron Advanced VX, Celestron CGEM, Meade LX200GPS, SW 9x50,
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ano, je to skoro podobný filtr jako RGB, ale má navíc propustnost v IR, což může u refraktorů, nebo nějakých čočkových prvků v dráze světla vést k nepěkným hvězdám a v oblasti 400 nm, má propustnost v jiném spektru, takže to taky bude mít některá optika problém. Níže porovnání filtrů

Ok, takze diky memu Askaru triplet 120 APO f/7 nakonec dobre, ze jsem ho pustil.
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Jen mala technicka. Neschopnost pochopit a dokazat odstranit problem nakupem jineho obdobneho filtru fakt neni resenim toho zakladniho problemu.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Nemam vybaveni na foceni obou objektu na jeden zaber. Tak jsem fotil objekty samostatně a pak je spojil ve photoshopu.
Celestron 6, Hyperstar 4, Asi 533, NBZ II
Detaily na astrofotkach
Celestron 6, Hyperstar 4, Asi 533, NBZ II
Detaily na astrofotkach
Jaka neschopnost?? Vzdyt jsme se vsichni shodli ze ten Optolong neni pro tu mou chlazenou kameru vhodny.. a to ze se uz spatne koriguji nejenom krivky ale i color kalibrace vubec nepomaha, resp. Nefunguje o necem svedci. Jelikoz kdyz jsem fotil s touto kamerou jeste s teleobjektivem bez filtru tak vse fungovalo jak ma.
Udelal jsem to jinak nasel jsem si konkr. Workflow na linear fit a v mem pripade jeste jinaci lepsi postup pres chatGPT ktery mi doporucil, tak to zkusim a uvidim.. ale osobne si myslim, ze "neznalost, neschopnost" ve workflow jak pise Standa zde uplne roli nehraje kdyz uz záklaf mrví nestandartní filtr pro tuto kameru. Kdyztak me opravte pokud se mylim ale kdyz uz se nafoti data s nevhodnym filtrem tezko se to potom programove dorovnava.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Existuje celá řada tutoriálů i na YouTube, kde je popsáno zpracování snímků z OSC kamery a Dual Band filtrů. Je to trochu malování, ale budiž:)
Ano to samozrejme vim, ze tech tutorialu je na youtube docela dosti oni i vysledky z chatGPT prave vychazi kolikrat i z techto tutorialu na youtube.com. Nicmene ten Triband si stejne poridim, cenove vyjde stejne jako quand band.
V OSC kamerách je matice standardních filtrů. Nejsou to žádné nestandardní filtry které mrší obraz. Jen je s nimi potřeba obraz zpracovát tak, abys ho svým zpracováním nemršil. Jak pomohou filtry 3band záleží na tom , jak jsou napasovány křivky propustnosti doplňkových filtrů na filtry v kameře. Bez této znalosti propustnosti a grafů jsou to jen laické názory podle toho, jak dobře /blbě to zpracovává autor.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jasne, tomu samozrene rozumim. Ted zavisi pouze na tom jak to spravne nastavit a aplikovat. Zde pro zajimavost prikladam z jakych zdroju nejvice vychazi chatGPT , je to Pixi a Astrobin diskuze, takze tomu bych i veril.:
- Přílohy
-
- Screenshot_20260603_105337_Chrome.jpg (505.48 KiB) Zobrazeno 212 x
-
- Screenshot_20260603_105326_Chrome.jpg (505.42 KiB) Zobrazeno 212 x
-
- Screenshot_20260603_105312_Chrome.jpg (372.9 KiB) Zobrazeno 212 x
To Milan: temi "nestandartnimi" filtry jsem mel namysli prave filtry typu Optolong dual band apod. nikoliv filtry v bayerove matici kamery, asi jsem se spatne vyjadril.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Pánové, co takhle trochu astro-fyziky. Existuje cosi jako B-V index, který udává spektrální třídu hvězdy, a z něj je známé, jaké spektrum s maximem na jaké vlnové délce ta hvězda má. Z toho se též dají , když znáš spektrální charakteristiku senzoru a filtrů, vypočítat teoretické poměry R,G,B složek.
To to se udělá na všech hvězdách v poli, a vyjdou parametry, udávající, jak musíš upravit surové hodnoty R,G,B (koeficienty pro vynásobení) aby barvy byly OK.
Celá teorie k tomu je tady: https://pixinsight.com/tutorials/PCC/
Ta teorie má ale jednu podmínku. Spektrum co snímá kamera musí být spojité (a nebo alespoň ne příliš ořízlé). Pokud ze spektra nějakým dual band nebo tri-band filtrem vyřízneš dvě nebo tři hodně úzká pásma, tak ta kalibrace prostě bude fungovat všelijak, jenom ne správně. Ty algoritmy na tohle obecně vůbec nejsou stavěné.
To samé platí o sofistikovanější verzi SPPC, která místo B-V indexu používá spektrofotometrický katalog GAIA. Problém tam je ale ale identický. Ze dvou (nebo i tří) úzkopásmových snímků nelze spolehlivě zrekonstruovat věrné RGB barvy.
Pokud to chceš udělat aby to vyšlo vždy hezky (ale ne fyzikálně dobře - to s těmihle filtry nebude nikdy) použij obyčejnou ColorCalibration, ketrá barvy vyváží tak, aby průměrná barva všech nesaturovaných hvězd byla neutrální Pak dostaneš obrázek s přirozeně barevnými hvězdami které budou většinou neutrální, a ty extrémně chladné a horké budou hezky modré a červené (s tribandem, který má i uzoučký B kanál) a nebo červenooranžové a modrozelené s dual-bandem (tam odhad jasu v modré nefunguje dobře, nemá jak, chybí tam data kolem 380-450nm).
Co se vlastního objektu týká, tak emisní mlhoviny vyjdou hezky, galaxie budou spíš naprd, ale fotit úzkopásmovými filtry galaxie je stejně pitomost.
Sice ty úzkopásmové filtry v PixInsight ve SPCC procesu na výběr jsou, ale výsledek bude prostě stejně nějaký přibližný odhad R,G,B koeficientů, nikoli realita. S dual bandem určitě. Tam nic jiného než modrozelenou a červenou nevyrobíš, a TriBandem, kde je to uzkoučké modré pásmo, by ty RGB objekty mohly už vyjít slušně, ale bude to chtít dostatek hvězd ve snímku a dobře kreslící optiku, aby nebyly moc disproporce v kresbě v jednotlivých kanálech. To tu fotometrii taky dokáže dost zblbnout.
To to se udělá na všech hvězdách v poli, a vyjdou parametry, udávající, jak musíš upravit surové hodnoty R,G,B (koeficienty pro vynásobení) aby barvy byly OK.
Celá teorie k tomu je tady: https://pixinsight.com/tutorials/PCC/
Ta teorie má ale jednu podmínku. Spektrum co snímá kamera musí být spojité (a nebo alespoň ne příliš ořízlé). Pokud ze spektra nějakým dual band nebo tri-band filtrem vyřízneš dvě nebo tři hodně úzká pásma, tak ta kalibrace prostě bude fungovat všelijak, jenom ne správně. Ty algoritmy na tohle obecně vůbec nejsou stavěné.
To samé platí o sofistikovanější verzi SPPC, která místo B-V indexu používá spektrofotometrický katalog GAIA. Problém tam je ale ale identický. Ze dvou (nebo i tří) úzkopásmových snímků nelze spolehlivě zrekonstruovat věrné RGB barvy.
Pokud to chceš udělat aby to vyšlo vždy hezky (ale ne fyzikálně dobře - to s těmihle filtry nebude nikdy) použij obyčejnou ColorCalibration, ketrá barvy vyváží tak, aby průměrná barva všech nesaturovaných hvězd byla neutrální Pak dostaneš obrázek s přirozeně barevnými hvězdami které budou většinou neutrální, a ty extrémně chladné a horké budou hezky modré a červené (s tribandem, který má i uzoučký B kanál) a nebo červenooranžové a modrozelené s dual-bandem (tam odhad jasu v modré nefunguje dobře, nemá jak, chybí tam data kolem 380-450nm).
Co se vlastního objektu týká, tak emisní mlhoviny vyjdou hezky, galaxie budou spíš naprd, ale fotit úzkopásmovými filtry galaxie je stejně pitomost.
Sice ty úzkopásmové filtry v PixInsight ve SPCC procesu na výběr jsou, ale výsledek bude prostě stejně nějaký přibližný odhad R,G,B koeficientů, nikoli realita. S dual bandem určitě. Tam nic jiného než modrozelenou a červenou nevyrobíš, a TriBandem, kde je to uzkoučké modré pásmo, by ty RGB objekty mohly už vyjít slušně, ale bude to chtít dostatek hvězd ve snímku a dobře kreslící optiku, aby nebyly moc disproporce v kresbě v jednotlivých kanálech. To tu fotometrii taky dokáže dost zblbnout.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM