NGC 6888
Re: NGC 6888
Tak jsem včera s RC16, Riccardim a ASI2600M zkusil mlhovinu. Moje oblíbená C27 u mě za střechou vyleze až v jednu ráno, takže jen zkušební foto H-a / OII po hodině na F5.6. Kalibrační snímky jsem nestihnul, takže je to jen slepenec se dvou stacků z Asiair. Šlo mi spíš o míru detailů ve srovnání s N300, se kterou jsem C27 fotil dřív. Jestli počasí vydrží ta zkusím naskádat alespoň 3 hodiny na kanál a hlavně udělat kalibrační sadu.
- Přílohy
-
- C27x.jpg (2.29 MiB) Zobrazeno 846 x
Abych si ověřil rozdíl v míře detailů mezi NB a OSC, obětoval jsem hodinku na snímek C27 s ASI2600MC. Rozdíl ve výsledku je dost viditelný.
- Přílohy
-
- C27.jpg (953.17 KiB) Zobrazeno 785 x
Po delší době jsem vytáhl RASA11 s OSC ASI128MC a IDAS NBZ. Po odsatelitnění zbyly dvě hodiny dat a docela to jde.
- Přílohy
-
- ngc6888.jpg (1.57 MiB) Zobrazeno 732 x
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Před 5 lety se starou ASI071 a TEC 140, tak jsem si vyzkoušel seskládání v Astro Stacker, 30 snímků (300s), včetně vyhodnocení snímků a nastavení referenčního, debayeringu, alignmentu a seskládání za 71 sekund.
Klikni pro plnou velikost
Klikni pro plnou velikost
- Přílohy
-
- NGC_6888_TEC140.jpg (1.93 MiB) Zobrazeno 657 x
Včera jsem ještě testoval kombinaci APM140/F7 s ASI585MC a QB 3nm filtrem. Celkem 2.5 hodiny za vysoké oblačnosti navíc pěkně osvětlené měsícem. Ty filtry jsou zázrak.
- Přílohy
-
- ngc6888.jpg (2.22 MiB) Zobrazeno 600 x
Nějak se začala dost fotit tato mlhovina. Mám ji ještě z barevné kamery, tak jsem si ji zkusil úzkopásmově na nové montáži bez pointace. Shodou okolností byly dost dobré podmínky. Na některých 10min snímcích byla FWHM 1,6". Doostřoval jsem jen velice málo, spíše kosmeticky. Kompozici jsem samozřejmě nastavil tak, aby tam byla i mýdlová bublina.
Celkový čas 5.5h, Antlia 2,5nm.
Celkový čas 5.5h, Antlia 2,5nm.
- Přílohy
-
- NGC6888-Ha-33x.jpg (2.85 MiB) Zobrazeno 524 x
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Tak mám dokončenou i variantu s normálními RGB hvězdami, v plném množství, nepotlačené. K úzkopásmu přibylo 75min od každého z RGB kanálů.
A také jsem při měsíci dofotil hromadu SII, takže možná ještě bude i Hubble paleta.
Velká verze je tady:
https://hvbo.cz/data/uploads/galerie/ml ... O_full.jpg
A také jsem při měsíci dofotil hromadu SII, takže možná ještě bude i Hubble paleta.
Velká verze je tady:
https://hvbo.cz/data/uploads/galerie/ml ... O_full.jpg
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Martin, tie skoro tyrkysové hviezdy sú v poriadku? Ak boli hviezdy fotené RGB , čakal by som skôr modré.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Ahoj Martine,
snímek mlhoviny krásný...na pár místech u obálky Ti tam už trochu moc prosvítá modrá a u těch hvězd by to chtělo opravdu SCNR na zelenou . Pak to bude ,,fajntastické,,
David
snímek mlhoviny krásný...na pár místech u obálky Ti tam už trochu moc prosvítá modrá a u těch hvězd by to chtělo opravdu SCNR na zelenou . Pak to bude ,,fajntastické,,
David
Newton 200/600, NEXUS kk, ASKAR FRA 300, SW Evoguide 50ED, Starizona EvoFF, SW EQ6-R Pro, ASI 2600mm, ASI 290mm, ZWO EFW, Pegasus Falcon Rotator v2, 36mm filtry Astronomik R/G/B,CLS CCD,Ha,OIII,SII 6nm https://www.astrobin.com/users/Daveone/
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, těch drobností jsem si vědom, azurová se tam na hvězdy dostala tím že je to mix RGB a HOO, tak z té OIII. Není to tvrdý mix typu mlhovina z HOO, hěvzdy z RGB. RGB je ponecháno celé, aby se trošičku objevily i ty temné a prachové mlhoviny, a do toho je nelineárně mixnutý úzkopásmový snímek.
I o té příliš saturované modré v místech, kde je jen OIII a ne H-alfa, vím. Je to pozůstatek toho, že jsem se saturací snažil zvýraznit tu mnohem slabší modrou proti H-alfa a nedělal jsem to selektivně (obecně se při processingu vyhýbám selektivním úpravám, jak to jen jde, ono to totiž dokáže úplně změnit struktury snímku).
Ale možná do toho ještě sáhnu až budu dělat SHO.
A díky za komentáře, je dobře že vám to neuniklo, aspoň někdo tu ještě má soudné oko, při všech těch šílených patlaninách co se potulují po internetu.
I o té příliš saturované modré v místech, kde je jen OIII a ne H-alfa, vím. Je to pozůstatek toho, že jsem se saturací snažil zvýraznit tu mnohem slabší modrou proti H-alfa a nedělal jsem to selektivně (obecně se při processingu vyhýbám selektivním úpravám, jak to jen jde, ono to totiž dokáže úplně změnit struktury snímku).
Ale možná do toho ještě sáhnu až budu dělat SHO.
A díky za komentáře, je dobře že vám to neuniklo, aspoň někdo tu ještě má soudné oko, při všech těch šílených patlaninách co se potulují po internetu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Je dost těžké vkládat snímek, když jej předenou vložil Martin. Tak to zkusím. V neděli se mi podařilo na fotit 3h O3. Není to moc, ale ta emise je celkem silná. Barevnost hvězd je jen upravená funkcí SCNR. Trochu jsem to i doostřil a doufám že nepřehnal. Jeden bonus to má a to je ta mýdlová bublina. Ano, kompozici jsem tak plánoval .

SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Myslím že tá O3 je trochu prisilná a bez dynamiky. Asi to bude len tou krátkou expozíciou.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
Ahoj Dušane.
Ano, mám to měkčí než má Martin. Ta tvrdost se mi zdá už moc. Trochu tu celkovou dynamiku snižuje i více saturovaná ta O3. Zas na druhé straně jsem chtěl zdůraznit barvený kontrast mlhoviny a okolí.
Další co pozoruji, je i trend dost vysokého kontrastu snímků
.
Jak už jsem napsal výše, je to dost těžké vystavit snímek po Martinovi, každý to bude hned srovnávat.
Ano, mám to měkčí než má Martin. Ta tvrdost se mi zdá už moc. Trochu tu celkovou dynamiku snižuje i více saturovaná ta O3. Zas na druhé straně jsem chtěl zdůraznit barvený kontrast mlhoviny a okolí.
Další co pozoruji, je i trend dost vysokého kontrastu snímků
Jak už jsem napsal výše, je to dost těžké vystavit snímek po Martinovi, každý to bude hned srovnávat.
Ja sa v poslednej dobe snazim spracovavat snimky realisticky, preto som zacal pouzivat iba logaritmicky stretch - na hviezdy, a ak ma vyznam spracovavat hmlovinu separatne, tak tak isto iba logaritmicky stretch, a kedze je v tom pripade uz hmlovina bez hviezd, tak logaritmicky stretch jej da tu spravnu dynamiku....