Kam dát dalekohled v Evropě?

Vaše tipy na místa s dobrým výhledem a především tmavou oblohou.
Odpovědět
igoru
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Kam dát dalekohled v Evropě?

Příspěvek od igoru »

Zdravím všechny.

Tak jsem si pořídil celkem slušnou sestavu a postupně mi došlo, že toho moc v Česku, resp. v Beskydech mnoho nevyfotím. Počasí většinou mizerné a když už jsou hvězdy vidět, tak i tak jsou každou druhou noc fotky bídné. Takže mi došlo, že jestli chci fotit relativně bez o mezení a super fotky tak asi musím fotit někde jinde. Nemám s tím nájmem místa pro teleskop ale vůbec žádné zkušenosti, tak bych byl vděčný za každou radu od někoho, kdo má.

Předběžně řeším https://www.pixelskiesastro.com/ protože je blízko moře i lyžování. Udělal bych si vždy týden volna a podle období bych si zajel do Španělska k moři nebo na hory a při té příležitosti bych třeba 4 x ročně navštívil svojí "observatoř". Mám to autem sice celkem daleko, ale dojet se to dá. Možná ale máte někdo dalekohled jinde a s podobnými možnostmi zábavy. Budu vděčný za každý komentář nebo doporučení k této věci.

Až si něco vyberu, tak sestavu naložím do auta a odvezu ji tam.
vla

Re: Kam dát dalekohled v Evropě?

Příspěvek od vla »

Jestli si myslíš, že 4x ročně v místě s dobrým počasím nahradí celý rok v česku, tak jsi dost vedle. Navíc zdejší fotografové mají mnohdy fotky excelentní, bez ohledu na zpravidla ne excelentní podmínky. Za mě zcestná úvaha.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
igoru
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od igoru »

Ty mi nerozumíš. Ten dalekohled by tam byl stále. jen bych se na něj dojel 4 x ročně podívat.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

To ale znamená, že jej budeš muset umístit na nějakou "astro farmu", kde bude alespoň nějaká obecná podpora a služba
Naposledy upravil(a) MilAN dne 15. 05. 2026, 10:12, celkem upraveno 1 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

igoru píše: 15. 05. 2026, 07:40 Předběžně řeším https://www.pixelskiesastro.com/
Pise ze uz neco resi s astro farmou.

Snad se igoru s nami tady podeli o zkusenosti jak z jednani tak i s pripadnymi zkusenostmi.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
vla

Příspěvek od vla »

Rozumím,ale právě proto mi to přijde jako nesmysl. Na druhou stranu je to tvoje volba, tak proč ne.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
astar
Věk: 69

Příspěvek od astar »

Zas takový problém bych to neviděl. Pokud pojedu 4x ročně na týden - samozřejmě musí být celý týden jasno, tak to je 28 nocí. No pokud to porovnám, tak tolik jasných bezměsíčných nocí u nás skoro nebude. Další je pak cena na dopravu, taky taky nájemné za dalekohled ?
Tazatel není zrovna mladý, tak za pár let bude to cestování dost zatěžující.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ja jsem to pochopil tak ze tazatel bude mit svuj dalekohled na te astro farme a bude fotit na dalku. No a treba 4x za rok pojede k mori nebo lyzovat a pri te ceste si udela i zastavku k dalekohledu.

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Možná bych tu elektroniku koupil dvakrát, ať když se něco rozbije, tam nemusíš hned letět. Já jsem kdysi zkoušel Slooh observatory a pořád tam bylo něco rozbitého, docela jsem tím byl překvapený. Než něco takového uděláš, vyzkoušej si některé podobné služby, já jsem s tím nebyl spokojený. Jednou jsem nezaostřil, jednou se sekalo filtrové kolo, jednou během focení to spadlo. Není nad to, to mít na zahradě.
borg

Příspěvek od borg »

rozbieha sa aj slovenský hosting v Španielsku, skús pozrieť https://bombol.space/
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Borg: Pokud bych žil na Slovensku, zvl. na východě ( jako kdysi před 60 roky v Humenném ), přemýšlel bych o chalupě cca severovýchodně od Humenného či Sniny v jedné z tamních zapadlých vísek a zapomněl bych na Španělsko :-). Je tam nádherně a stále ještě tma - tam bych si vybudoval astrozázemí a užíval přírodu. Takovou chalupu tam má sestřenice, ale je to žel z ruky.
borg

Příspěvek od borg »

Homer: ja som len spomenul tento hosting kvôli tomu, že je slovenský a tak by komunikácia mohla byť ľahšia a prípadné problémy by sa dali riešiť efektivenjšie. Ja radšej uprednostním svoju záhradu, svoju techniku o ktorú sa postarám, rozložím, zložím a urobím nejaké pekné fotky čo ma potešia. Astrofarmy mi zatial pripadajú také neosobné. Ale každý nech si robí podľa svojho uváženia, hlavne nech ho to baví.
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Borg: Však aj ja som iba vyslovil svoj názor, navyše sa nelíšime :-).
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Mozna nejde jen o to uprednostneni zahrady, ale i o neco jineho. A co to je to neco jineho nez zahrada ? Pocasi a pocty noci kdy se da fotit.

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mě to došlo až po testování Slooh, je to tak vzdálené, až je to virtuální, prostě mě to nebavilo.
Odpovědět