Napájení astro výbavy
Re: Napájení astro výbavy
Dobry den,
necítím se kovaný abych zrovna ja radil, ale co používám s dalekohledem a kamerou ZWO ASI 224 MC:
notebook Lenovo ThinkPad L570
nebo
miniPC MELE Quieter 4C (cpu N100, RAM 16 GB)
Oba počítače zvládají 65 fps při plném rozlišení kamery (pro snímání planet)
Použitý software:
SharpCap 4.1
Pro dlouhé expozice: oba počítače zvládají připojení druhé kamery (SV BONY 305) pro pointaci + interface pro montáž EQ6.
Použitý software:
PHD2 pro pointaci
SharpCap pro dlouhé expozice
Na počítačích běží win 10 a 11 a není problém se k nim připojovat přes vzdálenou plochu a ovládat tak vše vzdáleně.
T.
necítím se kovaný abych zrovna ja radil, ale co používám s dalekohledem a kamerou ZWO ASI 224 MC:
notebook Lenovo ThinkPad L570
nebo
miniPC MELE Quieter 4C (cpu N100, RAM 16 GB)
Oba počítače zvládají 65 fps při plném rozlišení kamery (pro snímání planet)
Použitý software:
SharpCap 4.1
Pro dlouhé expozice: oba počítače zvládají připojení druhé kamery (SV BONY 305) pro pointaci + interface pro montáž EQ6.
Použitý software:
PHD2 pro pointaci
SharpCap pro dlouhé expozice
Na počítačích běží win 10 a 11 a není problém se k nim připojovat přes vzdálenou plochu a ovládat tak vše vzdáleně.
T.
- satellite22
- Věk: 61
Hezké dopoledne,
děkuji všem za příspěvky. Dalekohled budu mít na zahradě a nb bude v chatě cca 8-10m od dalekohledu. Takže k němu mohu kdykoliv přiskočit pokud bude třeba. Jen chci mít možnost v chladných nocích koukat v teple v chatě na planety a mít možnost přes GO-TO měnit pozorovaný objekt. No a jak píšete, že u planet se nahrávají videa, tak tuto možnost mít. Pokud to chápu, tak u planet se skládají snímky (popř. vyřazují a dělají se zatemněním optiky se stejnými parametry kamery) z pořízeného videa? Tedy doma mít nb s alespoň i7 a dedik. graf. kartou? Mám předvybraný repasovaný HP Zbook Fury 15 G8. Takže bych nemusel mít minipc u montáže, ale přímo vést kabel z kamery do nb? Díky všem.
děkuji všem za příspěvky. Dalekohled budu mít na zahradě a nb bude v chatě cca 8-10m od dalekohledu. Takže k němu mohu kdykoliv přiskočit pokud bude třeba. Jen chci mít možnost v chladných nocích koukat v teple v chatě na planety a mít možnost přes GO-TO měnit pozorovaný objekt. No a jak píšete, že u planet se nahrávají videa, tak tuto možnost mít. Pokud to chápu, tak u planet se skládají snímky (popř. vyřazují a dělají se zatemněním optiky se stejnými parametry kamery) z pořízeného videa? Tedy doma mít nb s alespoň i7 a dedik. graf. kartou? Mám předvybraný repasovaný HP Zbook Fury 15 G8. Takže bych nemusel mít minipc u montáže, ale přímo vést kabel z kamery do nb? Díky všem.
Raďa
Což o to, ony existují 10m USB3 kabely, ale jejich spolehlivost je často velmi problematická.
To co ty chceš ale není focení planet, ty popisuješ EAA - elektronicky asistovanou astronomii. A tím pádem zase potřebuješ nějaké to miniPC, když už to chceš dělat na dálku.
To co ty chceš ale není focení planet, ty popisuješ EAA - elektronicky asistovanou astronomii. A tím pádem zase potřebuješ nějaké to miniPC, když už to chceš dělat na dálku.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
Jenže ono nejde jen o ovládání focení a stahování. Jde také o ovládání montáže .N ejjednodušší je pak mít 2x PC, jedno u dalekohledu a druhé v pozorovací místnosti a spojené a ovládané přes vzdálenou plochu.satellite22 píše: ↑13. 05. 2026, 11:50 Dalekohled budu mít na zahradě a nb bude v chatě cca 8-10m od dalekohledu. Takže k němu mohu kdykoliv přiskočit pokud bude třeba. Jen chci mít možnost v chladných nocích koukat v teple v chatě na planety a mít možnost přes GO-TO měnit pozorovaný objekt.
Měl jsem problém s USB3 5m kabely. 2 a 3m bez problémů, z 5m ani jeden nešel v režimu delších expozic přes ASI 432 s Sharp Capem. Zrovna tak s 5m kabelem byl problém s jinoou kamerou s bandingem, který u kratších kabelů byl v normě.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
No já používám 15 metrový optický USB 3.2. Nemám problém přes něj ovládat montáž,pointovat a stahovat snímky. Ano je dražší ,ale zatím mně nezklamal, jako běžné USB prodloužení pětimetr měl již problém.
Koncovky mají možnost přídavného napájení, ale to nepotřebuji, zvládá to i bez něho.
https://www.penta.cz/oem-premiumcord-us ... 14905.html
Koncovky mají možnost přídavného napájení, ale to nepotřebuji, zvládá to i bez něho.
https://www.penta.cz/oem-premiumcord-us ... 14905.html
SW 250/1000+EQ6 Pro, Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
- satellite22
- Věk: 61
Super, to je výborná zpráva, že něco takového nejen existuje, ale má to někdo k plné spokojenosti odzkoušené. Zároveň díky za odpověď na to, že k tomuto ovládání dalekohledu a stahovaní videí bude potřeba dedikované mini PC. Jaká je minimální konfigurace toho miniPC, aby to šlapalo?
Raďa
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Najde se nekdo kdo by reagoval na muj dotaz ? Sameho mne to zajima jestli je vubec realne ostrit video pres vzdalenou plochu a jestli se vubec da takhle spravne zaostrit.biker.fm píše: ↑10. 05. 2026, 21:52 Ja nevim, ale neni blbost pri nataceni planet resit to vzdalenou plochou ? Kdyz potrebuji zaostrit, fps z kamery bude asi rychlejsi nez fps vzdalene plochy. Jak to bude s kvalitou obrazu (komprese) doma na monitoru ? Cim vyssi kvalita obrazu ze vzdaleneho pocitace, tim pomalejsi prenos obrazu.
Ja svou sestavu ovladam na dalku, rychlost prenosu obrazu mne ale natrapi neb DSO neni o x snimcich za sekundu, ale o jednom snimku za nekolik minut.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
No, jestli chce vzdáleně pozorovat-čili EAA- (jak píše) tak je zbytečné se hnát za přehnanou rychlostí fps. A určitě bude praktičtější a jednodušší si to zaostřit na místě u dalekohledu ručně. A i tak mi pozorování planet v reálu na monitoru nepřijde jako nějaká výhra
lepší rada žádná než špatná
- midars
- Věk: 71
- Kontaktovat uživatele:
Dá se pokud použiješ automatické ostření v Sharpcap Contrast (Edge) Detection. Ale to jsme trochu mimo téma
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové