APM UFF 18mm

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
han-shan
Věk: 51

APM UFF 18mm

Příspěvek od han-shan »

Zdravím chlapi,

Chcem vyskúšať tento okular, na CN ma pomerne slušný ohlas a láka ma aj momentálna zlava na APM za kilo eur, vidím, že tu na AF je tiež v obehu, podeli sa niekto o skúsenosti s nim?
APM ED Apo 152 f/7.9
vojtechK
Věk: 47

Re: APM UFF 18mm

Příspěvek od vojtechK »

Mohu se podělit o zkušenosti s použitím v binu APM. Používám UFF 18 a Morpheus 12.5. Mám i kratší ohniska UFF 10 a Morpheus 6.5, ale víc mě baví ty delší. Při použití ve dne UFF 18 výrazně vyhrává nad Morpheusy v komfortu pohledu. V podstatě na denní koukání jiné okuláry ani neberu. Proti Morpheusům nemají sice na úplném okraji pole takovou ostrost, ale opravdu jen na krajíčku, jinak mají UFF obraz skvělý, nemám co bych jim vytkl. Na noční oblohu mám radši širší pole i větší zvětšení Morpheusů, taky se mi do nich v noci kouká lépe než ve dne, což nevím jak vysvětlit. Ale i UFF jsou na noční oblohu výborné. Celkově za mě UFF 18 jsou skvělé okuláry, které bych se nebál doporučit.
APM 82-45 SD APO, APM UFF 18 a 10 mm, Baader Morpheus 12,5 a 6,5 mm, Sky Rover Banner Cloud 10x42 APO, Nikon EDG 8x32
han-shan

Příspěvek od han-shan »

Dik za odpoveď, tak včera už pricestoval z APM, nemôžem sa dočkať testovania, až na to, že s okulárom prišiel aj dážď :D
APM ED Apo 152 f/7.9
han-shan

Příspěvek od han-shan »

Tak mal som dnes prvé svetlo / tmu, apm kreslil hviezdy ostré ako britva v celom zornom poli, zobrazil ich o niečo ostrejšie ako môj ďalší 18mm okulár, jedine co mi vadilo, tak tych 65°, to rozhodlo, že si ponechám okulár menej ostrý, ale so širším AFOV, tvrdenia z fór CN a stargazerslongue ohladom apm uff sú pravdivé, ma ostrú kresbu v celom zornom poli
APM ED Apo 152 f/7.9
Odpovědět