Sky-Watcher Heliostar 76 Ha
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sky-Watcher Heliostar 76 Ha
Dora: ono taky záleží, jestli chceš pozorovat disk Slunce (zde jednoznačně vítězí Heliostar) nebo tě berou protuberance, spikule (jako mne). V DS Luntu jsou okrajové části chromosféry podrobnější. Porovnával jsem to na MHV; Heliostar je prostě "3D" pecka, ale na okrajích oproti SD Luntu poměrně slušně ztrácel.
dik, chci neco na cele slunce. mam nabidku bazaroveho lunta ms60mt s b1200, hledackem a kufrem za 1725 eur. nekam se zajedu podivat na ten heliostar, ten jaem v realu jeste nevidel. diky za rady
SW ED-80, WO Fluorostar 110, WO Megrez 72, Canon EOS 450D,40D, ASI 1600MM Pro mono, tr. 10x50, Fornax LighTrack, SW EQ6, Sigma 50/1.4, Canon 300/4L, Sigma 150/2.8 DG APO, Samyang 14/2.8
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
Zdravím, mám heliostar 76 chvilku, zatím jsem nadšený, oproti malinkému Luntovi, za tu cenu, za mě super vizuální pokoukání na Slunce, ale dá se nějak odstranit to zjasnění na disku, je to dané laděním, nebo je to prostě vlastnost? astrofotky.cz/gallery.php?show=Jasnovidec/1778601962.jpg
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
To by byl první nehomogenní kus, co bych viděl. A to se mi nezdá, máš to zjevně kombinaci kamery mimo osu a špatného naladění. Stačí jen špatně, trošičku nakřivo utažený blok filtr ve výtahu, a hned je to tam, už se mi to jednou přihodilo na Heliostaru 100 . To světlé místo vpravo dole je střed Jacquinot sweet spotu, při trochu blbě naladěném etalonu (má pak světlejší střed), to tmavé okolí je první interferenční maximum, které je přesně v h-alfa čáře, a to světlé místo vlevo nahoře je zase minimum kde je to mimo pásmo.
Takže musíš udělat dvě věci. Nejprve srovnat soustavu tak, aby ten střed interferenčního obrazce (to stávající zjasnění vpravo dole) leželo ve středu senzoru kamery. Pak přesuneš obraz Slunce do toho středu, a pak jen maličko pohneš laděním, až se sweet spot roztáhne přes celý disk. Pak to bude bezvadné.
Takže musíš udělat dvě věci. Nejprve srovnat soustavu tak, aby ten střed interferenčního obrazce (to stávající zjasnění vpravo dole) leželo ve středu senzoru kamery. Pak přesuneš obraz Slunce do toho středu, a pak jen maličko pohneš laděním, až se sweet spot roztáhne přes celý disk. Pak to bude bezvadné.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Na Cloudynights už o 76 mm psali, že to někdo reportoval, ta 100vka je prý na tom lépe.
-
Jasnovidec
- Kontaktovat uživatele:
Super, díky moc, ona ta kamera je docela těžká, tak je možné, že se to celé pohlo. Byl to můj druhý pokus.MMys píše: ↑12. 05. 2026, 18:57 To by byl první nehomogenní kus, co bych viděl. A to se mi nezdá, máš to zjevně kombinaci kamery mimo osu a špatného naladění. Stačí jen špatně, trošičku nakřivo utažený blok filtr ve výtahu, a hned je to tam, už se mi to jednou přihodilo na Heliostaru 100 . To světlé místo vpravo dole je střed Jacquinot sweet spotu, při trochu blbě naladěném etalonu (má pak světlejší střed), to tmavé okolí je první interferenční maximum, které je přesně v h-alfa čáře, a to světlé místo vlevo nahoře je zase minimum kde je to mimo pásmo.
Ttriedr NIKON 16x50 CF ACTION VII. Celestron 20x80, HEQ-5, SW ED 80/600 ED, dobson SW 250/1200