PHD2
- alex
- Věk: 67
- Kontaktovat uživatele:
Re: PHD2
Máš OAG alebo cez nejaký objektív?
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
- pedrosanchez
- Věk: 45
mam zrcadlovku v primarnim ohnisku, pointacni kamerka QHy 5 mono myslim, nevim co je OAG
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
Kgyž chceš ovládat montáž z ručky, tak přeci nepotřebuješ žádný ASCOM ani připojení montáže k NB
Máš u připojení montáže nastaveno : on camera ? A jaký je pointační dalekohled ?
Máš u připojení montáže nastaveno : on camera ? A jaký je pointační dalekohled ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- alex
- Kontaktovat uživatele:
Totiž podľa počtu hviezd v screenshote phd by som tipoval že OAG (OffAxisGuide - pointovanie vyvedením svetla hviezdy pred foťákom do CCD kamerky), takže by si mal skontrolovať, či sa Ti zrkadielko OAG neposunulo príliš mimo a preto by si mohol "vidieť" len veľmi jasné hviezdy. Podľa hlášky phd (malý posun hviezdy) by som tipoval, že pointuje na hotpixel. Ak cez OAG PHD vidí veľmi slabo, dávam na kontrolu 5-6 sekundový záber, aby som overil, či pointuje na hviezdu.
alex
alex
- pedrosanchez
Ahoj Milane, kamerku mam ve skywatcher hledacku 9x50 vlozenou. Obcas mi pointace vysla.
Jasne, mam v phd2 "on mount". Někdo mi sdělil, že když bude spojení z notebooku přímo do montáže, bude to jistější, proto jsem se ptal na ten kabel.
P.S. Je fakt, že v budoucnu bych se mohl naučit ovládat montáž skrze ascom, teď je pro mě ale primární rozchodit pointaci.
Naposledy upravil(a) pedrosanchez dne 11. 05. 2026, 11:11, celkem upraveno 1 x.
SW 203/1000, EQ6-R synscan goto, Canon EOS 450D mod., DBK 21AU618.AS, QHY-5 II, ZWO ASI 224 MC
- pedrosanchez
Ahoj Alexi, diky za informaci, ale moc tomu nerozumim. Zrcadlo OAG je co? Zkusim tedy delsi zaber a lepe vybrat hvezdu, to by me nenapadlo, ze si ve vyberu s hvezdou phd vybere hot pixel. Zkusim tedy upravit kontrast a lepe zaostrit.alex píše: ↑11. 05. 2026, 07:57 Totiž podľa počtu hviezd v screenshote phd by som tipoval že OAG (OffAxisGuide - pointovanie vyvedením svetla hviezdy pred foťákom do CCD kamerky), takže by si mal skontrolovať, či sa Ti zrkadielko OAG neposunulo príliš mimo a preto by si mohol "vidieť" len veľmi jasné hviezdy. Podľa hlášky phd (malý posun hviezdy) by som tipoval, že pointuje na hotpixel. Ak cez OAG PHD vidí veľmi slabo, dávam na kontrolu 5-6 sekundový záber, aby som overil, či pointuje na hviezdu.
alex
- alex
- Kontaktovat uživatele:
No potom máš to zaostrené? Lebo za 1.5 sec. by si v kamere na hľadáčiku mal mať plno hviezd 
Pokud máš pointaci přes PHD - ST4, je jednbo, či jedeš přes ručku nebo ASCOM. Jak z PC ASCOMu, tak i z ručky si PHD bere pouze údaj o rychlosti pointace, kterou tam máš nastavenou .
Z tvého snímku obrazovky ale je vidět, že máš určitě špatně zaostřeno nebo je s připojením kamery hnuto a je to celé vyosené . Spíše obojí.
Z tvého snímku obrazovky ale je vidět, že máš určitě špatně zaostřeno nebo je s připojením kamery hnuto a je to celé vyosené . Spíše obojí.
- pedrosanchez
Viděl jsem tam asi osm hvězd v okolí NGC 4565, většinou vybírám tu nejjasnější
- pedrosanchez
Aha, děkuji! Zkusím zaostřit lépe, většinou s tím bojuji, noťas na stolečku 1,5 m daleko, u toho rukou ostřím pointační. Jej mi není jasné "hnuto s připojením kamery", máš na mysli, že není dobře ukotvena v tom hledáčku, na křivo? Souběžně s DSLR asi je, však tam má lištu.MilAN píše: ↑11. 05. 2026, 11:35 Pokud máš pointaci přes PHD - ST4, je jednbo, či jedeš přes ručku nebo ASCOM. Jak z PC ASCOMu, tak i z ručky si PHD bere pouze údaj o rychlosti pointace, kterou tam máš nastavenou .
Jistě, jde o upevnění pointační kamery k hledáčku. A přeci není potřeba hledáček vůbec přeostřovat, mám ho stejně několik roků. Při tomhle ohnisku se nic moc neděje se zmšnou teploty. Hlavně ale, obraz je vždy symetrický, to u tvého se zdá, že absolutně není.
- pedrosanchez
To se mi tedy povedlo, jestli je to ipravdu zpusobeno tim, ze tam kamera byla nakrivo. Sice presne nevim jak je to technicky mozne, pri uchyceni sroubem, ale vyzkousim tedy lepe. Ja ji musim mit pomerne dost vysunutou ven z toho hledacku. Pak teoreticky muze vzniknout nerovnost. Obdivuji, ze dokazete tohle poznat z prilozeneho obrazku a tvaru hvezd, zrejme tedy sisateho, coz jsem prehledl. Neuvedomil jsem si, ze by to hralo roli.
ahoj, jestli jsem četl a vyhodnotil to pozorně, tak už máš příčinu ne-pointace zdůvodněnou v příspěvku 602 od MilANa (jen sis toho asi nevšiml):
Ta druhá varianta "On mount" posílá regulační pulsy v digitální podobě z PC přímo do montáže, přes ten kabel, co se chystáš teprve pořídit. Takže pokud jsi ho neměl a měl navoleno On Mount, regulace do montáže neprošla.
Dá se to snadno vyzkoušet i teď, doma za deště, když to vše propojíš jak předtím a v nástrojích PHD-2 zkusíš ruční řízení, musí ti montáž na to reagovat pohybem. Pokud ne, nedostává z PHD-2 ty regulační pulsy. Podle mě je to tím OnMount. Tak, jak to teď máš, musíš mít OnCamera.
Možnosti posílat regulační pulsy do montáže přes kameru by napovídalo tvoje zapojení (jeden kabel z kamerky do PC - přenáší do PC obraz a zpět do kamerky regulační pulsy, které jdou přes druhý kabel z kamerky přes port ST4 do montáže (nebo do ručky?), pak ale musíš mít navoleno "On camera" a ne "On mount".MilAN píše: ↑ned kvě 10, 2026 9:41 pm
Kgyž chceš ovládat montáž z ručky, tak přeci nepotřebuješ žádný ASCOM ani připojení montáže k NB
Ahoj Milane, kamerku mam ve skywatcher hledacku 9x50 vlozenou. Obcas mi pointace vysla.
Jasne, mam v phd2 "on mount". Někdo mi sdělil, že když bude spojení z notebooku přímo do montáže, bude to jistější, proto jsem se ptal na ten kabel.
P.S. Je fakt, že v budoucnu bych se mohl naučit ovládat montáž skrze ascom, teď je pro mě ale primární rozchodit pointaci.
Ta druhá varianta "On mount" posílá regulační pulsy v digitální podobě z PC přímo do montáže, přes ten kabel, co se chystáš teprve pořídit. Takže pokud jsi ho neměl a měl navoleno On Mount, regulace do montáže neprošla.
Dá se to snadno vyzkoušet i teď, doma za deště, když to vše propojíš jak předtím a v nástrojích PHD-2 zkusíš ruční řízení, musí ti montáž na to reagovat pohybem. Pokud ne, nedostává z PHD-2 ty regulační pulsy. Podle mě je to tím OnMount. Tak, jak to teď máš, musíš mít OnCamera.
Refraktor 6" F/15 (objektiv Jaegers) , Celestron C-80ED, Newton 300/1200 GSO a 152/600 TS, Canon EOS20D, EOS650D, EOS6D modifikovaný, Triedr 20x80
- pedrosanchez
děkuji, určitě se na to podívám, teď bohužel nevím, co jsem tam měl navoleno, dříve jsem pointoval, zvláštní, že by se změnilo toto nastavení, ohlidám si a uvidím
- pedrosanchez
No ted na to doma koukam a tam ani neni moznost on mount, tak jsem asi mel on camera, ted nemohu pripojit kamerku, nejsem v terenu.
Foto:
https://opu.peklo.biz/p/26/05/17/1779039495-f63b6.jpg