upravená EQ3-2
upravená EQ3-2
Zdenku, jsou tady takoví kamarádi, kteří tě "práskli", že jsi něco prováděl s EQ3-2.
Tech6 napsal: A s EQ-3-2 a tou CCD cam. by se dali dělat aspon trochu slusne DS fotky?!Psion napsal:
Tuhle montáž má "zdenek" upravenou a dle jeho měření má periodickou chybu kolem 2 úhlových vteřin. Mohl bys, prosím, prozradit, co jsi na tom vylepšil?
Tech6 napsal: A s EQ-3-2 a tou CCD cam. by se dali dělat aspon trochu slusne DS fotky?!Psion napsal:
Tuhle montáž má "zdenek" upravenou a dle jeho měření má periodickou chybu kolem 2 úhlových vteřin. Mohl bys, prosím, prozradit, co jsi na tom vylepšil?
- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
upravená EQ3-2
Psion: Mám pocit, že jsi se upsal ??? PE 2" je přeci nesmysl ? Ve špičkovém případě bych připustil u ní 20", a nebudou to spíš 2' To měla zhruba moje GS-ka.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
upravená EQ3-2
MMys napsal: Psion: Mám pocit, že jsi se upsal ??? PE 2" je přeci nesmysl ? Ve špičkovém případě bych připustil u ní 20", a nebudou to spíš 2' To měla zhruba moje GS-ka.
Pokud vím, zdenek tam vyměnil šnekový převod a použil nějaký z přesného teodolitu - tím získal tuto přesnost.
Pokud vím, zdenek tam vyměnil šnekový převod a použil nějaký z přesného teodolitu - tím získal tuto přesnost.
upravená EQ3-2
Ja bych to moc neresil, pokud bude "nosit" odpovidajici hmotnost neni problem vyfotit pri 3/4m ohnisku 5 minut bez pointace pouze s krokovym motorem v RA ose. Jen jsem nekde cetl, ze nektere casti jsou obrazne z "tvrzeneho papiru", takze je nutne i odpovidajici zachazeni (pokud se pletu - opravte mne)
Ja osobne mam s EQ3 jen ty nejlepsi zkusenosti.
ukazka bez pointace: EQ3-2, 1000mm (C4R), ISO 1600, 120sekund (APS-C - EOS10D)
HonzaS
ukazka bez pointace: EQ3-2, 1000mm (C4R), ISO 1600, 120sekund (APS-C - EOS10D)
HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
upravená EQ3-2
HonzaS napsal: Ja bych to moc neresil, pokud bude "nosit" odpovidajici hmotnost neni problem vyfotit pri 3/4m ohnisku 5 minut bez pointace pouze s krokovym motorem v RA ose. Jen jsem nekde cetl, ze nektere casti jsou obrazne z "tvrzeneho papiru", takze je nutne i odpovidajici zachazeni (pokud se pletu - opravte mne)
HonzaS
To ti věřím, že bys to neřešil - s EQ6 a Digitálním Canonem . Já ty nejlepší zkušenosti teda nemám, moje EQ3-2 má periodickou chybu asi +-30" a periodu něco pod 11 minut. Takže z té M57 bych měl za 5 minut akorát tak čmouhu. A to nemluvím o vůlích ...
Mě by se nějaké vylepšení docela šiklo.
HonzaS
To ti věřím, že bys to neřešil - s EQ6 a Digitálním Canonem . Já ty nejlepší zkušenosti teda nemám, moje EQ3-2 má periodickou chybu asi +-30" a periodu něco pod 11 minut. Takže z té M57 bych měl za 5 minut akorát tak čmouhu. A to nemluvím o vůlích ...
Mě by se nějaké vylepšení docela šiklo.
upravená EQ3-2
Opravdu je PE v radu uhlovych vterin. Cela vymena spocivala v nahrade snekoveho prevodu (sneku a jednoho oz. kola oboje z jednoho stareho nemeckeho teodolitu - zkusim se doma podivat na presny typ). Snek byl jen trosku prilesten a mech upraveno ulozeni, jinak zadne upravy nebyly delany.
Jinak musim souhlasit s HonzaS. Pokud se na ni nalozi rozumne (a to zde neni bohuzel zrovna nejvic - osobne povazuji za max. Mak127) je pomerne pouzitelna. Mam motorky v obou osach a tak ridit pripadnou opintaci by nebyl problem.
Co se tyce materialu: nevim jak jine verze/revize (urcite bude existovat vice variant), ale ta ma vnitrni prevody z kovu.
Jinak musim souhlasit s HonzaS. Pokud se na ni nalozi rozumne (a to zde neni bohuzel zrovna nejvic - osobne povazuji za max. Mak127) je pomerne pouzitelna. Mam motorky v obou osach a tak ridit pripadnou opintaci by nebyl problem.
Co se tyce materialu: nevim jak jine verze/revize (urcite bude existovat vice variant), ale ta ma vnitrni prevody z kovu.
upravená EQ3-2
zdenek napsal: Opravdu je PE v radu uhlovych vterin. To zni docela slibne. Ja zatim pouzivam EQ3-2 + Mak127 na pointaci teleobjektivu. Jak pisete, je to pouzitelne, ale potreboval bych hlavne vylepsit vuli v obou osach a klidne i PE. Nejvetsi problem mam s "nabehem": kdyz zapnu pohon, nejakou dobu trva nez si to vsechno "sedne" - asi pet minut nesmim zapinat autopointaci, jinak se mi ti cele "kousne". Potom uz to bezi celkem slusne.
upravená EQ3-2
zdenek napsal: ... Snek byl jen trosku prilesten ... Na to bych se chtěl též zeptat. Často se člověk dočte o přeleštění (lapování) ať už šneku nebo i ozubeného kola, ale už se málokdy dočte, jak se to dá udělat. To se dělá ručně nebo na nějaké lapovací mašině?
A dále jsem se chtěl zeptat - je lepší, když ozubená kolečka (nebo ozubené kolo a šnek) na montáži do sebe zapadají těsně, bez vůle nebo je lepší mít tam malou vůli. Podotýkám, že na LXD75 je funkce kompenzace vůle na osách. Jaké s tím máte zkušenosti?
Díky za radu!
A dále jsem se chtěl zeptat - je lepší, když ozubená kolečka (nebo ozubené kolo a šnek) na montáži do sebe zapadají těsně, bez vůle nebo je lepší mít tam malou vůli. Podotýkám, že na LXD75 je funkce kompenzace vůle na osách. Jaké s tím máte zkušenosti?
Díky za radu!
e-mail: vokope(at)cmail.cz
upravená EQ3-2
voko napsal:
Na to bych se chtěl též zeptat. Často se člověk dočte o přeleštění (lapování) ať už šneku nebo i ozubeného kola, ale už se málokdy dočte, jak se to dá udělat. ...Tak s tim asi moc nepomohu. Mech. upravu delali u nas v dilne. Hlavne, jak uz jsem psal slo o upravu prumeru ulozeni. To lesteni pry bylo jen velmi decentni na doladeni s koleckem. Casto se tak pry i udela vice skody jak uzitku.
Na to bych se chtěl též zeptat. Často se člověk dočte o přeleštění (lapování) ať už šneku nebo i ozubeného kola, ale už se málokdy dočte, jak se to dá udělat. ...Tak s tim asi moc nepomohu. Mech. upravu delali u nas v dilne. Hlavne, jak uz jsem psal slo o upravu prumeru ulozeni. To lesteni pry bylo jen velmi decentni na doladeni s koleckem. Casto se tak pry i udela vice skody jak uzitku.
upravená EQ3-2
Mám dotaz na majitele EQ3-2 s orig.pohonem zda použité motory jsou krokové či DC ? Na www výrobce je psáno DC.Díky
KOvář JAROslav
upravená EQ3-2
Má někdo zkušenosti s touto montáží pro Sky ED 80,
případně pro Megrez ED 80.
Jedná se mi o vizuelní pozorování, ale jestli nejsou
problémy při větších či extrémních zvětšeních.
Zdravím Jirka
případně pro Megrez ED 80.
Jedná se mi o vizuelní pozorování, ale jestli nejsou
problémy při větších či extrémních zvětšeních.
Zdravím Jirka
upravená EQ3-2
Nemam sice ED80, ale Maka127. ED80 je oproti Maku o kousek delsi, ale take o dost lehci. Pro bezne vizualni pouziti urcite vyhovi, co ale myslis tim extremnim zvetsenim? Ja pouzivam na Maku bez problemu pri pozorovani i 2D (tj 250x).
upravená EQ3-2
Myslel jsem tím extrémním zvětšením 2D a více.
Pozoroval jsem tímto dalekohledem na upravené
azimutální montáži domácí výroby(úprava foto Meopta) a zde již zvětšení přes
1,5 D bylo rozstřesené a nestabilní.
Jinak díky za informaci.
Zdravím Jirka
Pozoroval jsem tímto dalekohledem na upravené
azimutální montáži domácí výroby(úprava foto Meopta) a zde již zvětšení přes
1,5 D bylo rozstřesené a nestabilní.
Jinak díky za informaci.
Zdravím Jirka