V priebehu dnešného doobedného pozorovania našej dennej hviezdy prebehla v jednej z aktívnych oblastí slabšia erupcia triedy M1.3, ktorej priebeh som zaznamenal, takže sa teším na spracovanie dát pre časozber. Okrem toho som pozoroval niekoľko slnečných škvŕn, v hornej časti disku o dosť výraznejšie, v oblasti rovníka potom drobnejšie so slabými flokulovými poliami. Medzi troma regiónmi v severovýchodnej časti disku sa tiahol tenký a dlhý filament, ďalší a mohutnejší sa nachádzal v južnej časti. Niekoľko ďalších sa dalo pozorovať aj bližšie ku okraju disku. Od východu sa ku nám privracia pomerne veľká aktívna oblasť, ktorá je posiata flokulami, uvidíme, čo z nej bude neskôr. Po okraji disku boli krásne viditeľné protuberancie, na severozápadnom okraji vidno materiál, zrejme ešte pozostatky po nedávnej silnej erupcii triedy X2.5. Na juhovýchodnom okraji sa dala pozorovať ďalšia väčšia protuberancia krásnych tvarov, ďalej na východ široké ale nízke útvary. V ostatných častiach som pozoroval menšie a jednotlivé protuberancie, ktoré sú ale tiež veľmi pekné. Podmienky na pozorovanie boli mierne nadpriemerné, bezvetrie a ešte nie moc zohriatý vzduch, takže detailov je vidieť o niečo viac. V niektorých častiach okraja disku pekne vidno aj drobné spikule.
Lunt LS50THα/B600 ZWO ASI178MM
30%/2000FR (1.47ms, gain 100)
SharpCap, AS!3, imppg, Affinity Photo