Napájení astro výbavy

Otázky, rady, tipy, návody...
Naburko

Re: Napájení astro výbavy

Příspěvek od Naburko »

FunTomas píše: 07. 05. 2026, 09:09 Pri použití kamier ASI120MM na pointáciu a G3-16200 na snímanie nie je žiaden problém. Zatiaľ sa objavil iba pri kamere ASI533. Neviem prečo presne, ale tá kamera nechce fungovať s iným káblom ako so svojim plochým.
Nedávno keď Martin (MMYs) testoval ten môj navrhnutý hub tak problematická tam bola práve ZWO kamera, stará 1600. MI kamery išli stabilne. Martin by tu isto vedel popísať prípadne čím všetkým to trápil a aké boli príznaky s tou kamerou. Ale verím, že tá 533ka na tom HUBe pôjde tiež. Nemá dôvod neísť.

Ono problém zapojenia cez HUB častokrát nie je ani tak problémom zariadenia ako problémom dostupných USB hubov. Nejak si neviem predstaviť ako dokážu vyrábať 4-5 portové USB3 huby za cenu ~20€ napr taká alza, ktorá ich isto nevyrába desiatky tisíc. To je proste pri cene kvalitných komponentov nereálne.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

FunTomas píše: 07. 05. 2026, 07:42 Môžem potvrdiť, že som prepálil asi 5 poistiek, kým som prišiel na príčinu problému. Tou bol prepólovaný napájací kábel. Moja výrobná chyba, ktorá nebola odhalená kontrolou. Tak som sa týmto káblom snažil pripojiť EQ8 a vždy to v momente prestalo fungovať. Ktovie čo by sa stalo, ak by zdroj nemal poistky.
Tak pokud jsi si sám při výrobě přepóloval zdroj, tak to dává smysl tam mít pojistky. To mě by se nestalo, protože všechno 10x kontroluju, než to poprvé oživím. Proto tam nemusím mít "zbytečné" pojistky.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Naburko

Příspěvek od Naburko »

To je potom fajn. Kto si verí si tam poistky nedá, a my ostatní, ktorí si neveríme a ktorým sa to stať môže si ich tam asi kľudne dáme :D
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

hades píše: 07. 05. 2026, 10:05Proto tam nemusím mít "zbytečné" pojistky.
A drzis se hesla: Procesor shori driv aby ochranil pojistku pred jejim znicenim
:-)

Nekdy se muze stat ze treba kablik nebo neco se dostane do zkratu a pak je na problem zadelano. Jestli ale jistit kazdy samostatny vystup, to je otazka no.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

biker.fm píše: 07. 05. 2026, 15:25 ...Jestli ale jistit kazdy samostatny vystup, to je otazka no.
Na obrázku to nie je vidieť, ale kryt má označenie konektorov. Sú rôzne. Niektoré majú poistku na 2A, niektoré na 4A a niektoré na 6A. Vždy záleží, čo je napájané na danom konektore. Motor pre výťah alebo ventilátor na primár nepotrebujú vysoký prúd. Kamera G3 a montáž, si ale cucnú aj 5A. Ak by mal odber prekročiť tento limit, tak je tam tá poistka, aby som neistil procesorom v zariadení. Nie som elektrikár. Takto mi to bolo poradené odborníkmi, tak som tak spravil.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
midars
Věk: 71
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od midars »

Pak ještě:
Pojistky se dělí podle rychlosti reakce na nadproud na rychlé (F - flink) a pomalé (T - träge). Rychlé pojistky okamžitě přeruší obvod při mírném přetížení, ideální pro citlivou elektroniku. Pomalé pojistky snesou krátkodobé proudové špičky (např. při startu motorů) a přeruší obvod až při trvalejším přetížení.
Moje astro, Astrofotky , Hlucin počasí, radiace a mag.pole
Cesta je cílem, a cíl je jen konec cesty a začátek cesty nové
ok1in
Věk: 65
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ok1in »

Přidal bych Murphyho první pravidlo jištění:
Chránič zůstal uchráněn, neboť chráněný přístroj shořel dříve.
satellite22
Věk: 61

Příspěvek od satellite22 »

Budu rád, když mě jako začátečníka opravíte. Mini PC na montáži by měl umožňovat dálkové ovládání montáže (GO-TO směrování na planety apod. el. ostření, snímání hlavní kamery a odesílání foto/video na PC nebo na věstavěnou kartu či ssd disk). Případná pointační kamera se zapojuje přímo do montáže EQ -5 Pro (je nutná na planety?).
Pokud je to tak a není tu zatím vlákno (možná založím), které by to začínajícím srozumitelně vysvětlilo,jaká miniPC jsou vhodná a jsou s ním dobré zkušenosti - RPI5 -4GB/8GB, Beelink (https://www.beelink.cz/mini-kompaktni-p ... 6gb-1-5tb/), Mini PC MLLSE G3 Intel N100 (https://www.lapert.cz/mini-pc-mllse-g3- ... gILSfD_BwE). Díky za pomoc a zkušenosti. Pročítám spoustu diskuzí včetně Reddit, ale vetšinou řeší již vybraný hw.
Raďa
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Zjisti si jaky je pozadavek tveho SW na vykon pocitace (procesor, pamet perferie) a podle toho si vyber pocitac. Az budes mit neco vybraneho, pak se zeptej na konkretni vec a napis co te k tomu dotazu vede.

satellite22
Věk: 61

Příspěvek od satellite22 »

Co je na mém dotazu tak nepochopitelného. Zatím nejsem rozhodnut pro žádný SW, podle něhož budu vybírat HW. Zajímá mě jaké má kdo zkušenosti a jaká varianta je v současné době (staré příspěvky 2 roky na hw a sw patrně nejsou aktuální) nejlépe fungující. Tohle se fakt nedá nastudovat, to chce podělit se o zkušenosti.
Zde je to také již staršího data: https://www.reddit.com/r/AskAstrophotog ... _or/?tl=cs.
Snad se nějaký srdcař vyjádří i pro všechny další začínající..... Děkuji
Raďa
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Pokud pořád platí, že to chceš na focení planet (a tady možná neuškodí zmínit, že planety se nefotí tak jako DSO, pro planety se natáčí video), tak potřebuješ počítač, který zvládne ukládat proud dat (anglicky stream) na disk. Tudíž to chce něco, co má USB3 a SSD disk. Od toho bych se odpíchl. RPi5 si s tím asi neporadí, chce to plnohodnotné PC.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

@satellite22: A co je nepochopitelneho na me odpovedi ?
Tak napis o jake zkusenosti konkretne jde v jakem smeru. Hades te uz trochu nasmeroval.

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Podle mě satellite22 má jeden základní problém, koupil si montáž kterou nezná, koupil jsi dalekohled, se kterým nikdy nepracoval, chce si koupit počítač a nějaký software, který nikdy neviděl a ostření které nikdy nezkoušel a celé to dát dohromady. Mě to přijde takový šílený projekt, který se zadrhne na tom, že než to celé rozchodí, tak z toho bude zoufalý. Já bych šel touto cestou.

1. Naučil bych se pracovat s montáží a dalekohledem (alignment, tracking, kolimace, vyrovnání teploty tubusu, dew control atd.)
2. Začal bych snímání planet na notebook (SharpCap)
3. Naučil bych se zpracování snímků, alespoň do nějaké koukatelné podoby (Autostakkert!)

Po tomto kroku bych viděl, zda planetární fotografii dává smysl ovládat celé vzdáleně. Mě to moc smysl nedává, ale každý jsme jiný.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Ja nevim, ale neni blbost pri nataceni planet resit to vzdalenou plochou ? Kdyz potrebuji zaostrit, fps z kamery bude asi rychlejsi nez fps vzdalene plochy. Jak to bude s kvalitou obrazu (komprese) doma na monitoru ? Cim vyssi kvalita obrazu ze vzdaleneho pocitace, tim pomalejsi prenos obrazu.
Ja svou sestavu ovladam na dalku, rychlost prenosu obrazu mne ale natrapi neb DSO neni o x snimcich za sekundu, ale o jednom snimku za nekolik minut.

Pepa (Psion) presne popsal jak by to melo byt od zacatku, ja by jsem se s doporucenim uz jen opakoval.

Naburko

Příspěvek od Naburko »

Nebolo by jednoduchšie tu napísať "náhodný" zoznam SW a HW? Myslím že satellite22 by to uspokojilo. Či to už bude alebo nebude použiteľné je mám dojem vedľajší efekt.
Odpovědět