Wanderer ETA M54 - automatický tilter pro rovnání pole

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Wanderer ETA M54 - automatický tilter pro rovnání pole

Příspěvek od Psion »

Zajímavý přístroj pro ty, co mají "rychlé" dalekohledy a bojují s křivým zorným pole kamery.

https://www.wandererastro.com/en/h-col-170.html

Obrázek

biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Re: Wanderer ETA M54 - automatický tilter pro rovnání pole

Příspěvek od biker.fm »

Dalsich 1/2kg, zbytecna paka na vytah. Neni lepsi si poradne zkolimovat dalekohled ? Dnes uz jsou dostupne nastroje pro perfektni kolimaci a programy taky. Verim ale ze sve nove majitele si tato hracka najde.

Podival jsem se na cenu (cca 32 000,-). Ono asi fakt plati, kdyz nemam v hlave tak musim platit.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Pěkná věcička. Otázka je, zda je to za tu cenu prodatelné. Věřím, že levněji to moc vyrobit nepůjde. Osobně bych asi raději občas strávil pár desítek minut laděním náklonu než do toho vrazit 850$
edit: Stando, kde jsi vzal cenu 32k?
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Nasel jsem to na ts
Ted jsem si vsiml ze ve vedlejsim krame to maji o 5k levnejsi.

Kde by jsem nejak nasel pochopeni pro to pulkilove tezitko tak to je pro dalkove ovladane robotizovane observatore bez snadneho pristupu k dalekohledu.

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

U nás to lidi používají, například Honza Eliášek. Potřebují to lidi, kteří to chtějí mít perfektní a celou techniku převáží daleko do tmy. Já jsem tilt ladil tak 2 hodiny, aby to bylo dobré. Ale nejsem porfekcionista, klidně Full Frame oříznu na APS-C :)
He

Příspěvek od He »

Mám to a je to jedna z mých nejlepších investic do astrovybavení.
S kolimací optiky to nemá nic společného. Tilt, ať už samotného senzoru v kameře nebo výtahu, vám spolehlivě znehodnotí obraz i u perfektně zkolimovaného dalekohledu. A naopak, špatnou kolimaci tímto neopravíte.
Mám dokonale zkolimovaný rychlý Newton se světelností 2,8 a ten nejlepší možný fokusér a stejně vidím, jak se tvary hvězd mění v závislosti na elevaci tubusu. Něco se prostě vždy pohne. V tu chvíli nechám v N.I.N.A. proběhnout automatické zaostření pluginem Hocus Focus, ten následně vyhodnotí náklon senzoru a pak už jen kliknu na "automaticky opravit tilt" a ETA M54 to za několik vteřin opraví. Rozdíl v kvalitě obrazu před a po je nebetyčný.
Takže ne všechno, co je drahé, je jen zbytečná hračka.
biker.fm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

A jak casto (kolikrat) delas ten hokus pokus behem foceni pres noc a jak dlouho trva cely ten jeden proces analyzy az po vyrovnani a pokracovani ve foceni ?

He

Příspěvek od He »

Jsou noci, kdy stačí jedna procedura. Někdy vidím, že zaostření z minulé noci je stále dobré a nezaostřuji znovu vůbec. Jindy, když se se třeba hodně mění teplota, nebo je dalekohled namířen v nějakém úhlu, který optice "nevyhovuje", tak koriguji třeba 3-4 x za noc.
Samotný akt narovnání tiltu trvá pár vteřin, ale předchází tomu zaostření pomocí Hocus Focus a to trvá cca 5 minut. Nejvíc času spolkne "settle time" fokuséru. Ten čas je nastaven na 1 sekundu, neboť víc není potřeba, ale program před každou expozicí, kterých udělá 11, aby stanovil hyperbolu, přesto čeká asi 20 sekund, nevím proč. Jinak to jde vše ráz naráz.
Odpovědět