Pluto a plutoidy
Re: Pluto a plutoidy
Díky za tip. Vůbec mi nedošlo, že SDSS má takový dosah. Asi uvažuji příliš offline.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Paráda, dobrý pokus, já zatím dosáhl jen na Makemake, musím se polepšit 
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Tak jsem využil asi poslední možnost za téhle opozice na foto trpasličí planety Orcus (90482)
Ve snímku je označena oblast , kterou dále zobrazuje animovaný GIF.
Co všechno se projevilo na snímku :
- malá výška nad obzorem-během expozice až do 20°
- přecházející zbytky oblačnosti
- zákal v menší výšce nad obzorem , zvlášť v druhé polovině focení
- Měsíc, který i když je před 1/*4, je hodně vysoko a vše nasvěcuje
- no a výrazně taky čip IMX 933, který u hvězdy 4,9 mag při drastickém zpracování - provede tohle. To staré CCD neudělalo
. Na druhou stranu, ta
hvězda je skoro milionkrát jasnější než Orcus

.
Ve snímku je označena oblast , kterou dále zobrazuje animovaný GIF.
Co všechno se projevilo na snímku :
- malá výška nad obzorem-během expozice až do 20°
- přecházející zbytky oblačnosti
- zákal v menší výšce nad obzorem , zvlášť v druhé polovině focení
- Měsíc, který i když je před 1/*4, je hodně vysoko a vše nasvěcuje
- no a výrazně taky čip IMX 933, který u hvězdy 4,9 mag při drastickém zpracování - provede tohle. To staré CCD neudělalo
hvězda je skoro milionkrát jasnější než Orcus
.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Asi se ani nechci ptát na jasnost. Spíš mě zajímá, jak to vidíš s fotografovatelností dalších těchto těles, ať se mám na co těšit, když orcus už letos ne. Zatím mám jen Pluto a Makemake ED8Otkou, tak je koukám na čase si udělat radost. Určitě máš spadeno na další, dáš rychle tip?
Martin Gembec, Astronomické události
Jasnost Orcusu byla 19,1 mag.
Chybí mi ještě Sedna ( 20,7 mag), tam je potřeba snímat 2 dny za sebou,aby se dalo potvrdit, že to je ona. No a Quaoar ( 18,8 mag), ten také potřebuje 2dny , ale tam to nevidím moc pozitivně. Jednak má maximální výšku cca 20°nad obzorem, a je v husté oblast Mléčné dráhy. Jenom extinkce snižuje jasnost o cca 1 mag. A takhle slabý objekt v mléžné dráze nedává moc naprosto zapadne
Chybí mi ještě Sedna ( 20,7 mag), tam je potřeba snímat 2 dny za sebou,aby se dalo potvrdit, že to je ona. No a Quaoar ( 18,8 mag), ten také potřebuje 2dny , ale tam to nevidím moc pozitivně. Jednak má maximální výšku cca 20°nad obzorem, a je v husté oblast Mléčné dráhy. Jenom extinkce snižuje jasnost o cca 1 mag. A takhle slabý objekt v mléžné dráze nedává moc naprosto zapadne
lepší rada žádná než špatná
Zaujala ma táto téma. Preto som v rámci testovania automatizácie zadal ako jeden z objektov aj planétku 136472 Makemake. S magnitúdou 17.1 patrí medzi tie jasnejšie. Cieľom bolo zobraziť pohyb v priebehu 24h, no nasledujúcu noc sa zatiahla obloha a z druhého obrázku nebolo nič. Tak aspoň táto jedna snímka.
Fotené newtonom 300/1200, kamerou ASI533MM, 5x300s. Fúkal neuveriteľne silný nárazový vietor a pár obrázkov som musel vyhádzať.
Fotené newtonom 300/1200, kamerou ASI533MM, 5x300s. Fúkal neuveriteľne silný nárazový vietor a pár obrázkov som musel vyhádzať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com