HEQ5-R Pro

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
Tomáš Grygarčík
Věk: 37
Kontaktovat uživatele:

HEQ5-R Pro

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

Po dlouhé době jsem zavítal na stránky Sky-Watcheru a žasnu, že se to konečně stalo: modernizovaná HEQ-5 s řemenovými pohony, přepracovaným panelem konektorů a madlem pro přenášení.

https://skywatcher.com/product/heq5-r-pro/

heq5-r_remeny.jpg
heq5-r_remeny.jpg (73.33 KiB) Zobrazeno 451 x
heq5-r_panel.jpg
heq5-r_panel.jpg (56.43 KiB) Zobrazeno 451 x
heq5-r_porty.jpg
heq5-r_porty.jpg (50.92 KiB) Zobrazeno 451 x

Pár věcí mne nemile překvapilo:
  • Proč jsou konektory z panelu vyvedeny nahoru?
  • Zase obyčený DC napájecí konektor - proč nemá GX12, jako EQ6-R, AZ-EQ5 i AZ-EQ6?
  • Ani zmínka o enkoderech. Dokud ji někdo nekoupí a nezjistí skutečnost, předpokládám jejich absenci.
  • Kabeláž uvnitř - občas jsem svou HEQ-5 zkusmo protočil (bez vybavení a kabeláže), tady už bych si musel dávat pozor.
Na T-S cena ~1700€
SW 200/1000, SW 200/800, SW130/650PDS, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
MilAN
Věk: 77

Re: HEQ5-R Pro

Příspěvek od MilAN »

Podle mě je to cesta k brzkému opuštění výroby této montáže. Všechno špatné zůstalo , Držadlo je sice inovativní, ale ta vzdálenost od upnutí dalekohledu ke křížení os je neaskutečná, takže i pro malý dalekohled je potřeba velké závaží nebo alespoň daleko od osy. Řemenové převody v tomto provedení vedoui sice k tižšímu chodu při větších rychlostech, možnán truchu zmenší velikost PE, ale zase se tam "perioda" opakuje na otočku šneku 4x, takže daleko rychlejší změna a tudíž je potřeba krátké pointační expozice, aby se korekce stihla.Enkodéry, alespoň takové, jako jsou na AZ EQ6, jsou v provedení paralaktiky výrazně kontraproduktivní a pokud tam nejsou, tak jedině dobře.
A cena vede k zamyšlení, zda li už nekoupit radši HD montáž.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět