Andy Lunt - metody ladění etalonů

Sluneční dalekohledy, filtry, spektroheliografy a vše ostatní k pozorování naší nejbližší hvězdy
Odpovědět
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Andy Lunt - metody ladění etalonů

Příspěvek od MMys »

Článek Andyho Lunta o různých metodách ladění etalonů. Pravděpodobně jako reakce na Skywatcher Heliostar.

https://luntsolarsystems.com/blogs/tech ... e-problems?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MiniMistr
Věk: 57

Re: Andy Lunt - metody ladění etalonů

Příspěvek od MiniMistr »

Moc zajímavé čtení.
Jsem rád, že mám Lunta.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Díky za sdílení, jsem rád že mám Coronado.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Na druhou stranu - nemyslím si, že pokud by se ten středový přítlačný element odlepil, že ho nelze zpět přitmelit.
Coronado ten systém používalo dlouho, a i dnes jsou k vidění tyto etalony, a neznám nikoho, komu by to upadlo ;)
Spíš to vnímám jako takové strašení, aby se všichni nevrhli na Heliostar.

A samozřejmě, vše v tom článku je pravda. Jsou tam jasně a pravdivě popsány všechny výhody a nevýhody jednotlivých systémů.

Mimochodem, na MHV jsem narazil na jeden Heliostar, který nešel přeladit přes celou šířku H-alfa čáry, tak jako ten můj. Do čáry samozřejmě naladit šel, ale nešel naladit na obě strany symetricky do červeného a modrého křídla čáry. Prostě i úplné zrušení přítlaku ponechalo etalon stále na kraji H-alfa čáry. Po přečtení článku už asi vím proč :-) Výrobní tolerance...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Janek
Věk: 62

Příspěvek od Janek »

SKvěle a srozumitelně popsáno. Jako by ten člověk o tom něco věděl ;) Co mě také příjemně překvapilo, to shrnující historická anabáze Lunt - Coronado - Meade - Lunt.
Na druhou stranu Heliostar je pro Lunty asi dost pohroma, pokud něco neudělají s cenou a obchodní politikou, protože cena těch prozatím uvedených modelů je násobně nižší, tudíž lze argumentovat i tím, že za jednoho Lunta mám dva Heliostary a ještě zbyde na montáž.
Navíc ten argument, že k odlepení určitě dojde, jen je to otázkou degradace spoje. Možná, že jo, možná, že ne. Jako v té staré reklamě na AntiRezin: "Maminko, až to budu natírat příště, tak VY už tady nebudete."
Z krátké praxe s Heliostary - na většině kusů, co jsem měl v ruce, ladění víceméně nebylo třeba, takže si i dokážu představit - naladit a nechat být (schovat "klíč") a tím omezit periodické namáhání spoje. Zatímco u Lunta s tlakovým laděním je prakticky pokaždé nutné alespoň zkusit, zda jsem v té nejlepší pozici. O dlouhodobějším udržení tlaku ani nemluvě.
Takže díky Andymu za shrnující a vysvětlující článek. Alespoň z jedné stránky čtení víme, kde je u každé metody zakopaný pes.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Otázka je, kam až může Lunt s cenou jít, na polovinu asi ne. Lunt 100mm Double Stack B1200 vyjde na 300 tis. Kč, nevím kdo to dnes koupí. Coronado II používá podobný systém ladění jako Sky-Watcher a dalekohledy jsou na trhu hodně dlouho a fungují, takže majitele Heliostaru moc nevystraší. Ještě dodám, že prý jejich systém Trifid je výrazně ohleduplnější k etalonu.
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Pěkný článek!
Díky za link Martine!!
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět