PiMagic Studio
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
PiMagic Studio
Na NEAF prezentovali nástroj PiMagic Studiol tak jsem to otestoval v default nastavení. Plugin umožnuje automatické zpracování snímků, a používá sadu pluginů RC-Astro (BlurXTerminator, NoiseXTerminator a StarXTerminator). Můžete si také nainstalovat GraXpert, který použije při zpracování.
Vložil jsem standardní složený RGB obrázek ve formátu XIFS (SCA260, 10x200s na měsíční obloze Bortle 6). Celkově si s tím poradil, i když ne úplně vše zafungovalo správně (barevná kalibrace), nakonec z toho vypadl celkem použitelný JPG obrázek. Já osobně bych tolik netlačil na pilu s dekonvolucí a odšuměním, ale použitelné to je. Neproběhla správně barevná kalibrace tak jsem odstranil zelenou a trochu přibarvil, to je vše.
Vložil jsem standardní složený RGB obrázek ve formátu XIFS (SCA260, 10x200s na měsíční obloze Bortle 6). Celkově si s tím poradil, i když ne úplně vše zafungovalo správně (barevná kalibrace), nakonec z toho vypadl celkem použitelný JPG obrázek. Já osobně bych tolik netlačil na pilu s dekonvolucí a odšuměním, ale použitelné to je. Neproběhla správně barevná kalibrace tak jsem odstranil zelenou a trochu přibarvil, to je vše.
- Přílohy
-
- PiMagic_M51_final_PixInsight.jpg (184.5 KiB) Zobrazeno 852 x
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Re: PiMagic Studio
No nevím, výsledkem je čistokrevná patlanina. Vyžehlená až nechutně, dekonvoluce udělaná úplně blbě. Zcela zdeformované tvary malých galaxií, zvlněné difrakční kříže u hvězd v pravém horínm rohu (štěstí že tam nebyly žádné v poli uprostřed, dopadly by podobně). Jednoznačně přehnaná AI dekonvoluce a odšumění. To produkuje přesně tyhle nesmysly v obraze (sám jsem si zkusil a nikdy ven takový výsledek nevypustil).
Tohle není astrofotografie, to je omalovánka, s nereálnými strukturami. Každý objekt potřebuje svoje individuální zpracování, nějaké univerzální postupy budou fungovat přesně takhle blbě.
Bohužel je toho plný internet. Ti co uměli astrofotit dřív, před AI, mají ty snímky většinou i dál luxusní, většinou ještě o chlup lepší díky těm novým algoritmům. Ti, co to nikdy neuměli, nebo nechtěli odsedět ten nutný čas pod oblohou (o fyzikálních zákonech se naštěstí hlasovat nedá
) tak produkují takovéhle patlaniny.
Mě je to proti srsti. Pokud nemám dostatečný expoziční čas, je lepší přiznat realitu, zpracovat méně intenzivně a přiznat přirozenou úroveň šumu, než produkovat takovéhle výstupy.
Jde to nastavit asi tak 5x konzeravtivněji, nebo to je dané ?
Tohle není astrofotografie, to je omalovánka, s nereálnými strukturami. Každý objekt potřebuje svoje individuální zpracování, nějaké univerzální postupy budou fungovat přesně takhle blbě.
Bohužel je toho plný internet. Ti co uměli astrofotit dřív, před AI, mají ty snímky většinou i dál luxusní, většinou ještě o chlup lepší díky těm novým algoritmům. Ti, co to nikdy neuměli, nebo nechtěli odsedět ten nutný čas pod oblohou (o fyzikálních zákonech se naštěstí hlasovat nedá
Mě je to proti srsti. Pokud nemám dostatečný expoziční čas, je lepší přiznat realitu, zpracovat méně intenzivně a přiznat přirozenou úroveň šumu, než produkovat takovéhle výstupy.
Jde to nastavit asi tak 5x konzeravtivněji, nebo to je dané ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ono to má poměrně široké možnosti nastavení, v každé záložce je mnoho prvků k nastavení. V defaultním nastavení je zaškrtnuté SMART (zřejmě AI), jakmile se to odškrtne, zobrazí se lišta se záložkami, to jsem ještě nezkoušel nastavovat. Je jasné, že jinak dopadne expozice 33 minut na mizerné obloze, jinak dopadne 7 hodin v Bortle 3. Budu si s tím hrát.
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2026-04-23 v 22.22.52.png (351.01 KiB) Zobrazeno 814 x
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
To zase nevypadá špatně. Problém je, že to musí nastavit někdo, kdo to umí. V podstatě by mi to pomohlo od toho, že to musím vysedět a nastavit krok za krokem. Ale i když mám zaběhnutý způsob workflow pro různé typy objektů, stejně prostě nějaké operace dělám opakovaně, s různými parametty, dokud se mi to nelíbí. Netuším, jak bych to tady trefoval.
No možná to zkusím na nějakých solidnějších datech, ale obávám se, že úspěšnější než lidský operátor to zatím asi nebude.
No možná to zkusím na nějakých solidnějších datech, ale obávám se, že úspěšnější než lidský operátor to zatím asi nebude.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Mě zajímá, jak ta automatika funguje, je za tím kus programátorské práce, samozřejmě viděl jsem tolik špatných zpracování, že ta automatika je proti tomu ještě paráda. V podstatě to projde celý proces zpracování, debayeru, kalibrace barev atd., přes opravy hvězd, až po dekonvoluci apod. Samozřejmě zkušeného fotografa to nenahradí.
Nebude trvat dlouho a člověk cvakne fotku oblohy mobilem, zaškrtne tam objekt a řekne, Siril, udělej mi z toho fotku M51 a za 10 sekund mu vypadne fotka jak z Webba.
Bojujeme se světelným znečištěním, satelity a na to jsou ta AI udělátka OK. Jinak je to fakt jen o čase, který tomu člověk dá a taky o kvalitě filtrů.
Bojujeme se světelným znečištěním, satelity a na to jsou ta AI udělátka OK. Jinak je to fakt jen o čase, který tomu člověk dá a taky o kvalitě filtrů.
Naposledy upravil(a) seestar dne 24. 04. 2026, 10:44, celkem upraveno 1 x.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Otestoval jsem program pro úplný processing. Tedy vložil jsem adresář se soubory FIT a celý proces od debayeringu a aligmentu po výsledný snímek nechal na něm, vše jede samo po stisknutí start. Je zajímavý sledovat celý proces, jak se před očima vyrobí obrázek. Výstupem je hotová složenina galaxie ve formátu XIFS, pak TIF obrázek bez hvězd, TIF obrázek hvězd, pak upravený JPG processingem. Tedy naprosto kompletní zpracování, kdy autor může revidovat nastavení programu na složenině, nebo si to dodělat ručně sám. Test M104 jsem dělal včera při šíleném seeingu, kdy pointace lítala +/- 4", bez flat a dark frames. Byl to test procesů programu, neřeším výsledek, fotka z toho udělat nepůjde. Tohle je tzv. preview v JPG bez zásahu do procesu, expozice 15x200s v SCA260. Program si křivky nastavil sám, jen jsem zapomněl nastavit odšumění v NoiseX, zůstala tam standardní hodnota 90. Přiště zkusím i dark, flat a nastavení hodnot, které používám, v lepším seeingu.
- Přílohy
-
- Final_Preview_m104_RGB.jpg (55.26 KiB) Zobrazeno 740 x
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Chystal jsem se něco takového sám napsat v C++ a QT (multiplatformně). Prototyp jako skript v Mathematice mám na stránkách už roky, ale stále nebyl čas. No tak už se do toho nepustím, byla by to zbytečná práce.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Co mi tam chybí je, že jsem zatím nenašel způsob, jak si uložit profil nastavení. Možná je čas si zkouknout manuál 
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Na plný automat to není špatný výsledek, trochu bych ubral na odšumování, tohle vypadá dost "uměle", ale pokud je to nastavitelné, neměl by být problém. Na jednotlivé objekty typu galaxie, kde není nějaké složité pozadí a gradienty v něm při focení blízko města, to je asi použitelné.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Vypnout se dá Denoise v záložce RGB processing (viz obrázek výše), pak se dá navolit v záložce NoiseX třeba na 20% a zbytek udělat ručně. Zkoušel jsem i Flat a Bias a fungovalo to, tedy plný processing je v pohodě.
- Přílohy
-
- Snímek obrazovky 2026-04-25 v 15.39.38.png (80.92 KiB) Zobrazeno 542 x