Meade LX850 - první bezvůlová šneková montáž

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Odpovědět
seestar

Meade LX850 - první bezvůlová šneková montáž

Příspěvek od seestar »

O této montáži jsem četl na zahraničních AF vesměs samá pozitiva. Ve své době s nosností přes 40kg, hmotností 25kg a cenou cca USD 7000 neměla moc konkurentů. Elektronika a zejména systém Starlock, který měl být hlavním trumfem, ale díky úpadku MEADE nebyl zcela dokončen a byl spíš zdrojem frustrace než slibovaným přínosem, nebyla hodnocena nejlépe, ale zato mechanika montáže byla vysoce ceněna pro kvalitní zpracování a hlavně minimální vůle ve šnekových převodech.
Já jako milovník HD převodovek, které vůli neznají, jsem byl poměrně skeptický, ale když se mi ta krasavice dostala do ruky, rozhodl jsem se jí revitalizovat. Elektroniku nahradil Onstep a serva s ozubenými převody jak z Merkuru jsem vyměnil za KM s precizní planetovou převodovkou a náhon šneku vyřešil řemenicí 1:1. Celkový mechanický převod je 1:2250, což umožňuje provozovat KM v režimu 8 mikrokroků, což motory už reálně zvládají. Vymezení vůle Meade vyřešil dost netypickým způsobem jedním 6mm červíkem, který jemně naklápí celé pouzdro se šnekem a motorem.Jelikož je rameno nějakých 70mm, je citlivost nastavení dobrá. Co je ale jěště lepší, je fakt, že u obou os lze vůli vymezit do nuly. Mrtvola pochopitelně zůstane, ta se odstranit nedá, ale ta dnes ničemu nepřekáží. Jelikož montáž byla prakticky nepoužitá, bylo třeba obě osy nechat trochu zaběhnout, než se dokonale převody srovnaly, ale po zaběhnutí je chod v celém rozsahu plynulý bez cielných změn zátěže. To u šnekového převodu v komerční montáži vidím poprvé. Ani CGE, která byla udělaná velmi slušně, nešla nastavit bezvúlově. Za precizní primární převod si Meade zaslouží velké plus. KM s převodovkou do prostoru pouzdra padne jak ulitý, takže vše se dalo zvládnou za jediný den. Výsledek je precizní bezvůlová montáž s nosností 41 kg, která už může sloužit jako slušný základ pro malou hvězdárnu.
Není to žádný rychlík, KM nejsou serva, ale 2°/s točí spolehlivě. Ostatně se servy točila 3 a zvuk to byl strašný. Člověk každou chvíli čekal, že se tam něco rozsype. Ozubené převody byly provedeny velmi diletantsky. Opět velký otazník nad tím, jak nepromyšleně byly vyráběny poměrně drahé montáže. Dnes by taková koncepce neměla šanci přežít. Stačí ovšem jen velmi málo a LX850 se zase může zařadit do hry. Líbí se mi i systém dutých hřídelí. který umožňuje interní kabeláž, což je k nezaplacení. O upevnění na stativ jedním 12mm svorníkem si sice myslím své, ale zatím to snad nikdy nikomu neupadlo a dělají to tak skoro všichni. Co je ovšem krajně pitomé, je řešení spojky na obou osách pomocí tří imbusů. To je silně nepraktické, ale naštěstí do toho pasuje naše 8 klíč. Odstraněním zbytečností a odlehčením jsem jí o 3.5 kg zhubnul, takže manipulace s ní není až tak hrozná.
Foto v příloze.
Přílohy
mm2.jpg
mm2.jpg (380.25 KiB) Zobrazeno 679 x
mm1.jpg
mm1.jpg (431.36 KiB) Zobrazeno 679 x
seestar

Re: Meade LX850 - první bezvůlová šneková montáž

Příspěvek od seestar »

Tak včera prošla montáž prvním restem s RASA11 a až na výjimky, kdy fouknul silnější poryv větru a pointace zakmitla nad 2" to jelo 0.6-0.8 RMS. Ustavení na Polárku je s Asiair záležitost na 10 minut. Neměl jsem stativ ve vodováze, takže rotační pohyb způsoboval i změnu náklonu, ale dalo se to v pohodě zvládnout. Samotný mechanismus nastavovacích prvků je klasika, ale vyřešená strojařsky dobře, až na ty imbusy. Jediná věc, kde jsem narazil, bylo zjištění, že držák lišty má konečnou na 75mm a Lišta RASA11 nešla dotáhnout, takže jsem to musel upravit na standardních 74 mm. Pak už se žádné nepříjemné překvapení nekonalo. Jeden test není na celkové hodnocení, ale zdá se, že to bude bezproblémová montáž. Pokud budou podmínky, udělám ještě test se Stellavita, která pointuje od dost lépe. K montáži jsou 3 12kg závaží a 40mm závitová tyč. Vyvažování je díky závitu příjemné a přesné.Poloha se fixuje plastovou kontra maticí.
To pohodlí HD montáží ale chybí. Žádné vyvažování, žádné protizávaží, ať tam prdnu cokoli včetně RC16, jede to bez problémů. Ty klasické montáže jsou dobré do pozorovatelny, kde se často nemění sestava. Škoda, že nikdo nenabízí komerční HD montáž na min 50kg zátěže. Všichni sekají to stejné do 30 kg, jako by neexistovaly větší teleskopy.
seestar

Příspěvek od seestar »

Jestli ten hnusnej mrak, co nad náma visí celý den odtáhne, tak bude další test LX850, ale tentokrát s větší zátěží Meade 14" AFC. 3x 12kg závaží, takže tahle hračka už něco váží. Ta krabička vzadu je RPi4 s Asiair a EAF s driverem TMC2209. Tato kombinace je pak použitelná na jakékoli ostření, které má KM. Nevím jak vám, ale mě EAF na USB vžycky dělal bordel. Napájet to celé jen z USB není dobrý nápad. Já silovou část s 2209 napájím z 12V a je to naprosto pohoda.
Přílohy
md1.jpg
md1.jpg (814.68 KiB) Zobrazeno 502 x
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Paráda! Věřím, že se zadaří. Tomu M14” to vysloveně sluší.
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

seestar píše: 24. 04. 2026, 08:41 Škoda, že nikdo nenabízí komerční HD montáž na min 50kg zátěže. Všichni sekají to stejné do 30 kg, jako by neexistovaly větší teleskopy.
Rainbow RST-300, max. nosnost 50 kg. https://posec.astro.cz/index.php/clanky ... nbow-astro
seestar

Příspěvek od seestar »

Nosnost má 30 kg. Těch 50kg je s protizávažím, takže patří do kategorie 30kg montáží. Nicméně konstrukce by reálně zvládla těch 30 kg, ale rozhodně by si neporadila s RC16, nebo s čímkoli podobným. Já když na svojí HD montáž, která ale neváží 8.5kg ale 11kg, naložím RC16 s plnou výbavou, tak žádné závaží nepotřebuju. Na takovou montáž jsou potřeba HD převodovky velikosti 30, ne 25. Fyziku nikdo neokecá ani v sebelepší reklamně. Korejci měli v nabídce dokonce nosnost 60kg bez závaží, ale pro malý zájem jí přestali vyrábět. Je to o tom, co se vyplatí vyrábět, a co už ne. Tyhle montáže nad 50 kg bohužel patří do té druhé skupiny, a proto se staví na zakázku, což je činí hůře dostupnými zejména z hlediska ceny.
Přílohy
RC16.jpeg
RC16.jpeg (315.33 KiB) Zobrazeno 435 x
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Mám montáž Gemini G42+ s nosností 40 kg a na RST-300 je s 200mm refraktorem (Zerochromat) stabilnější, než na G42, ten rozdíl je značný. Dalekohled s hmotností 40kg jsem nikdy nezkoušel, ani zkoušet nebudu, standardně by člověk měl počítat na focení s nosností poloviční než uvádí výrobce. Tedy na 40 kg dalekohled bych volil 10 Micron GM 3000.
seestar

Příspěvek od seestar »

Tak hlavně nelze srovnávat HD a šnekovou montáž. Pokud je v převodech vůle, pak je stabilita o něčem jiném. HD montáž vůli nemá, proto bude vždy lepší. Výrobce by měl udávat paramery, které vycházejí z reality a ne z jeho zbožných přání. Jasně platí: převodovka vel. 17, max 10 kg, vel. 20 max 15 kg, vel. 25, max 30 kg a vel. 30 max 50 kg. Bráno 200mm od osy rotace. Dobrá montáž nic jako vizuál vs foto nerozlišuje. Buď pracuje v rozsahu nominálních parametrů a pak na focení musí vyhovět, nebo ne, a to je špatně. Je na solidnosti výrobce, co do prospektu napíše.
Odpovědět