Dobson pro skauty

Odpovědět
Culik

Dobson pro skauty

Příspěvek od Culik »

Ahoj,
Na minulem tabore jedno z vlcat prineslo teleskop z ciny a vydrzeli se koukat na nebe snad 4 hodiny. Proto me napadlo, ze bych jim mohl poridit neco vetsiho a treba u nich vzbudit vetsi zajem o hvezdy (je na to i odborka a nasivka). Sam se v tom vyznam minimalne, ale po ruznych konzultacich jsme dosli k tomu, ze by to chtelo montaz Dobsona - male deti do toho jinak drknou a neuvidi nic. Jelikoz jim to chci ale platit ze sveho, tak nove jsou uplne mimo me moznosti.
Neplanuje se nekdo zbavovat nejakeho 130 nebo 150, (typu bresser 5") ktere by jeste udelalo radost detem? Idealne do 4-5000 (vim, ze jsem naivni).
Diky, Culik
vla

Re: Dobson pro skauty

Příspěvek od vla »

Mám tady newton 130/650, ale jen tubus, montáž bys musel dodělat sám, tubus je kompletní trochu omšelý, ale optika čistá. Vyzvednutí bezpodmínečně jen Praha 6. Pro děti zdarma.
Naposledy upravil(a) vla dne 22. 04. 2026, 17:05, celkem upraveno 2 x.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
cieja

Příspěvek od cieja »

Mohu nabídnout Newtona 150/750 mm. Pouze tubus s kruhy, lištou a hledáček. Vše ve velmi dobrém stavu. Pro děcka zdarma, osobní vyzvednutí podmínkou - Opava.
Refr. 150/750, Refr. 57/800, Star Adventure GTi, SW Maksutov 90/1250, pozorovací domeček 2.2x2.3m
Culik

Příspěvek od Culik »

Vy jste neskutecni!!!! Ale prece to nejde dat uplne zadarmo... Jsme z Ceskych Budejovic, autem nebo vlakem dojedu kamkoli (klidne i do Opavy :) ). A vazne jste tu neskutecni, hned mi psal.i clovicek z Hane, ze by mi montaz vyrobil.
cieja

Příspěvek od cieja »

Možná by nebylo od věci, kdyby jste nás seznámil s aktivitami a činnostmi vaší skupiny. S Pozdravem JC.
Refr. 150/750, Refr. 57/800, Star Adventure GTi, SW Maksutov 90/1250, pozorovací domeček 2.2x2.3m
Culik

Příspěvek od Culik »

Jsme klucici chlapecky oddil z Ceskych Budejovic, "obycejni" skauti, co jezdi na vypravy a maji dvoutydenni letni tabor. Ale soustredime se i na ochranu prirody, ja sam pracuju v Mikrobiologickem ústavu AVČR, takze pres mikroskop koukáme i co nam žije v rybnících a potocích, na minule schuzce jsme cistili i soutok vltavy a malse. Snažíme se děti co nejvíc dostat od mobilů a počítačů do přírody, s astronomii mame aktualne jen minimalni zkusenosti (ale s pujcenym dobsonem jsme nasli saturn). Jeden nas skautík dostal k narozeninam nejake koukadlo z ciny, coz společně s navstevami hvezdarny (v C.B. je vazne skvela, i na Kleti) vedlo k tomu, že čekají na tmu a koukají, co na obloze najdou. Proto me napadlo trošku toho jejich aktualniho zajmu vyuzit (minimalne mi pak nebudou tvrdit, ze zeme je placata...). Existuje i skautska odborka Hvezdar https://odborky.skaut.cz/hvezdar/, do ktere se deti pustili, dalekohled k ni paradoxne prilis nepotrebuji (ono se nepredpokada, ze by skautske oddily meli k dispozici teleskop), ale pomaha nam, ze v budejovicke hvezdarne je spouta lidi co byli nebo jsou taky skauti. Na prespani u Kluka jsme meli pujcene EQ3 montaz, a ukazalo se, ze po kazdem diteti to musim znovu hledat a ostrit protoze narazily do stativu nebo se moc oprely :/ a i kdyz jsme proti stejnemu teleskopu na montazi dobsonu toho nasli sotva polovinu, tak si to deti moc uzily.
Klidne se ptejte dal, jsou tu na foru neskutecne hodni lide, nerad bych, aby si nekdo myslel, ze jen zebram o dalekohled...
vpadysak
Věk: 53

Příspěvek od vpadysak »

Ahoj, mám tu navyše vytlačené mapy oblohy Triatlas (2nd edition) na formáte A3. Ak mi do správy pošlete dáta k Zasielkovni, tak Vám to prípadne pošlem.
VP
TS-Optics 125/975 SD APO, Newton 300/1700-domoUL, APM 70-90, Achromat 90/900, EQ5, Nikon Action 10x50, Fujiyamy 25mm, 18mm, 12,5mm, Nagler 16mm, 9mm, Panoptic 24mm, APM 24mm, APM 18mm, TV 2x
Saturnax
Věk: 46

Příspěvek od Saturnax »

Ahoj,

chalanom z oddielu mozem darovat bino Celestron SkyMaster 15x70 - je vyborny na terestricke & nocne pozorovania.
Viac info napr. tu: https://www.dalekohlady.sk/dalekohlad-c ... ster-15x70
Viem poslat cez Packetu, detaily do sukromnej spravy.

MS
Odpovědět