MHV (Mezní hvězdná velikost)
Re: MHV (Mezní hvězdná velikost)
Díky za pěkné fotky. Včera odpoledne jsem se byl podívat (oranžová mikina) a projít po louce, byla to paráda. Díky taky všem, u kterých jsem se mohl mrknout na sluníčko a prohodit pár slov.
SW ED100/f9 Pro, Celestron CG5, EQStarEQ5
Nepokoušel se včera 18.4. ve 22:28 UT navzdory prakticky totálně zatažené obloze nahrát zákryt (1999) RP145 ? Opět se ukázalo, že na zákryty stačí klíčová dírka v mracích ve správný čas a na správném místě 
Na záznamu mám vedle hlavního zákrytu cosi co vypadá jako jednobodový sekundární zákryt a potvrzení nebo zamítnutí dalším pozorovatelem by bylo velmi vítané.
Na záznamu mám vedle hlavního zákrytu cosi co vypadá jako jednobodový sekundární zákryt a potvrzení nebo zamítnutí dalším pozorovatelem by bylo velmi vítané.
GSO RC 152/1370, TS APO Quadruplet 70/350, Baader Scopos 66/400, montáž CG-5 GT ADV, ASI1600MM-C, ASI462MM, ASI220MM mini, Canon EOS600Dmod., SharpCap, PHD2, triedr Helios 7x50
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Díky organizátorům a přednášejícím za skvělé MHV, nakonec to počasí nebylo až tak špatné a užili jsme si i Slunce.
Tady jsou odkazy na mnou prezentovaný Meteogram a projekt Dithering-controller.
Tady jsou vysvětlivky ke grafů, kdy je jasná astronomická noc a kdy nastává astronomická noc.
Tady jsou odkazy na mnou prezentovaný Meteogram a projekt Dithering-controller.
Tady jsou vysvětlivky ke grafů, kdy je jasná astronomická noc a kdy nastává astronomická noc.
- Přílohy
-
- Met.png (94.65 KiB) Zobrazeno 537 x
V sobotu v podvečer nám nad areálem létali, podle přítomných odborníků, dva orli mořští. Výška to tedy byla závratná, možná i ke kilometru, využívali termiky. Omluvou kvality snímků budiž fakt, že ohnisko bylo 500mm, násobič 1.7x a ještě 1.4x takže odhadem 1200 mm. Ty další průlety byly naštěstí už níž.
A další orel, tentokrát plechový nám v pátek po obědě prolétl skoro bez povšimnutí - AN-124 Ruslan z Lipska na Blízký východ.
- Přílohy
-
- ADSC06132.jpg (403.06 KiB) Zobrazeno 333 x
-
- ADSC06105.jpg (633.84 KiB) Zobrazeno 333 x
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
- Stanislavxyz
Že jsem tak zvědavý- copak je to za zajímavý aparát na té poslední fotografii z tohoto Vašeho příspěvku?
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
To je bino domácej výroby od armichael
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- Stanislavxyz
No to jsou věci! A že se s ním ani nepochlubil v tématu "naši miláčci", nebo v nějakém podobném, např. o binokulárech.
Každopádně děkuji, že jste ho "práskl", protože kdo ví, jestli by se přiznal sám (možná tuší, že bych ho poté obtěžoval spoustou všetečných otázek).
Každopádně děkuji, že jste ho "práskl", protože kdo ví, jestli by se přiznal sám (možná tuší, že bych ho poté obtěžoval spoustou všetečných otázek).
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
No, priznal by som sa, ved to bolo k videniu na verejnej akcii 
Nemohol som sa pochvalit vopred, lebo:
1. nechcel som predcasne
2. fakt trvalo, kym som to ako-tak zbastlil a da sa povedat, ze prvy realny a pouzitelny pohlad do toho bol az na MHV
V rychlosti: Hovorim tomu "Binomentor", je to zlozene z dvoch Telementorov a Matsumoto EMS systemu. Nie je to cele moje, vlastnikom jednej rury a EMSka je Zbych.
Casom napisem viac (a do prislusneho vlakna), teraz nestiham.
Nemohol som sa pochvalit vopred, lebo:
1. nechcel som predcasne
2. fakt trvalo, kym som to ako-tak zbastlil a da sa povedat, ze prvy realny a pouzitelny pohlad do toho bol az na MHV
V rychlosti: Hovorim tomu "Binomentor", je to zlozene z dvoch Telementorov a Matsumoto EMS systemu. Nie je to cele moje, vlastnikom jednej rury a EMSka je Zbych.
Casom napisem viac (a do prislusneho vlakna), teraz nestiham.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Diky za super akcicku.
Obloha taky celkem nezklamala, hlavne ten seeing v sobotu..to byla lahudka na zaver.
Posilam par fotek z prohlidky dalekohledu ( RAR na googledisku)..
Obloha taky celkem nezklamala, hlavne ten seeing v sobotu..to byla lahudka na zaver.
Posilam par fotek z prohlidky dalekohledu ( RAR na googledisku)..
dob. SW 16" GoTo, N 254/1000 mod
Měl jsem možnost se s ním kouknout na Jupitera. Moc pěkné to bylo.Stanislavxyz píše: ↑20. 04. 2026, 14:45 No to jsou věci! A že se s ním ani nepochlubil v tématu "naši miláčci", nebo v nějakém podobném, např. o binokulárech.
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke