SkyPico - bezdrátové ovládání dalekohledu

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
vogo

SkyPico - bezdrátové ovládání dalekohledu

Příspěvek od vogo »

Ahoj všichni,

rád bych vám představil projekt SkyPico, kterému jsem se věnoval posledních pár týdnů. Jde o bezdrátový modul pro ovládání montáží přes WiFi, postavený na novém čipu Raspberry Pi Pico 2 (RP2350), ale plně podporuje i původní Pico W (RP2040).

Hlavní motivací bylo vytvořit řešení, které bude v terénu stoprocentně spolehlivé a nabídne uživatelský komfort srovnatelný s komerčními moduly typu SkyFi, ale s modernějším hardwarem uvnitř.

Co SkyPico nabízí:
  • Jednoduché zprovoznění: Žádné pájení ani složitá stavba. Stačí vám jen Pico W nebo Pico 2W a standardní MicroUSB/USB-C Y-OTG kabel pro napájení a připojení montáže.
  • Široká podpora USB: Díky použití TinyUSB nativně komunikuje s čipy PL2303, CH34x a dalšími USB CDC zařízeními. Stačí tedy připojit ručku nebo montáž standardním USB kabelem přímo s Picem.
  • Asynchronní dual-core architektura: Jedno jádro obsluhuje výhradně USB stack, zatímco druhé se stará o WiFi a síťovou komunikaci. Výsledkem je plynulý datový tok bez záseků.
  • SkyFi Auto Discovery: Modul emuluje originální protokol SkyFi. Aplikace jako SkySafari tak najdou zařízení v síti automaticky bez nutnosti ručního zadávání IP adres.
  • Webový dashboard s Night modem: Součástí je responzivní rozhraní pro mobil i PC. Můžete zde sledovat živé statistiky přenosu, konfigurovat parametry WiFi nebo USB (baudrate, parita atd.). Dashboard má nativní červený režim, aby nerušil adaptaci očí na tmu.
  • Režimy Wifi: SkyPico umí pracovat jako Access Point (vytvoří vlastní síť v terénu) i v režimu Station (připojí se k vaší existující domácí WiFi).
  • Robustní ochrana proti zamrznutí: Systém hlídá hardwarový watchdog a vzájemná kontrola "tepu" obou jader. Pokud by došlo k chybě v síti nebo zahlcení USB stacku, SkyPico se do 10 sekund samo zotaví. Konfigurace je v paměti jištěna CRC32 součty.
  • Praktický design: Pro Pico jsem navrhl i 3D tisknutelnou krabičku vhodnou pro použití v terénu.
  • A pár dalších drobností: Přístup přes hostname (http://skypico), volitelné zabezpečení web rozhraní (Digest Auth), DHCP/DNS server v režimu AP, mDNS, vizuální diagnostika přes LED a jednoduše použitelný recovery režim.
Při vývoji jsem kladl důraz na stabilitu a deterministické chování kódu – používám bezpečné fronty pro komunikaci mezi jádry, řízení toku dat s hysterezí (prevence ztráty paketů při kolísání WiFi) a ošetření specifických stavů, které vyžaduje SkySafari pro stabilní spojení. Cílem bylo mít zařízení typu "nastav a zapomeň", které vás uprostřed noci nenechá ve štychu kvůli chybě v softwaru. Vše potřebné k sestavení a používání najdete v podrobném README u projektu.

Kód a dokumentaci najdete na Gitlabu:
https://gitlab.com/vojta_vogo/skypico

Licence a komunita:
Projekt je Open Source, ale prosím o dodržení licence CC BY-NC-ND. Licence je trochu restriktivní, chci chránit čas, který jsem vývoji věnoval, ale zároveň nebrzdit používání v komunitě. Přidal jsem speciální 'Hobbyist Exception' – pokud budete chtít SkyPico postavit kamarádovi nebo kolegovi z fóra, můžete si nechat proplatit náklady na součástky, tisk a dopravu. Jen prosím neprodávejte zařízení jako komerční produkt na e-shopech.

Úpravy pro soukromé použití jsou samozřejmě povoleny, ale podle licence je zakázáno upravený firmware šířit dál. Chci touto cestou uchovat jednu stabilní verzi SkyPico, u které vím, že funguje, a mohu k ní případně řešit nalezené chyby bez zjišťování, zda jsou specifické pro nějaký upravený fork.

Zatím nepublikuji hotový binární soubor (release), ale v dohledné době jej připravím. Pokud máte doma Pico W nebo nové Pico 2W a chcete se zbavit kabelů, budu moc rád za vaši zpětnou vazbu!

Vojta "vogo"

skypico-enclosure.jpg
skypico-enclosure.jpg (489.51 KiB) Zobrazeno 945 x
dashboard_night.png
dashboard_night.png (65.79 KiB) Zobrazeno 945 x
dashboard_day.png
dashboard_day.png (71.18 KiB) Zobrazeno 945 x
SkyPico – DIY Open Source Wireless USB Bridge | Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX + Berlebach Report 312, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
vogo

Re: SkyPico - bezdrátové ovládání dalekohledu

Příspěvek od vogo »

Jen doplňuji, že SkyPico mám právě teď s sebou na probíhajícím MHV. Pokud jej chcete vidět v akci, nebo jej rovnou vyzkoušet, najdete mě na louce, na baru, nebo v chatce. Rozpis ubytovaných je vyvěšen u recepce :-).
SkyPico – DIY Open Source Wireless USB Bridge | Celestron NexStar Evolution 8, Celestron C6 SCT, Sky-Watcher HelioStar 76Hα, DayStar Solar Scout SS60-ds, Sky-Watcher AZ-GTiX + Berlebach Report 312, ZWO Seestar S50 a nějaké to další harampádí.
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Hezká práce :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Fester
Věk: 44

Příspěvek od Fester »

Hmm,,toto sa mi hodne lubi... :-)
Jednoduchsie (po hw stranke) uz to ani neslo, super robota.
Nahodou mam jedno Pico W doma, ak mi starsi newton zobere novu rucku V5?(s USB), urcite to skusim.
SW 150/600 (146/570), ZWO ASI2600MC DUO, HEQ-5
SW Dobson GoTo 305/1500, ZWO ASI585MC
vogo

Příspěvek od vogo »

Super! Jen pozor, Skywatcher SynScan V5 (ten co mám) používá PL2303, před komplikací ho musíš povolit, aby ho SkyPico zvládlo ovládat https://gitlab.com/vojta_vogo/skypico#c ... on-nexstar
Naposledy upravil(a) vogo dne 16. 04. 2026, 23:33, celkem upraveno 1 x.
Fester

Příspěvek od Fester »

Ok, dik za radu.
hades
Věk: 43

Příspěvek od hades »

Pěkná věcička, a myslím že bude hodně populární na ostravsku :)
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
vogo

Příspěvek od vogo »

Možná ještě více v na Karlovarsku a Ústecku... Doplnil jsem do README výslovnost /skaɪˈpiːkou̯/ – "Skájpíkou" je správně :-)
Tramvajak

Příspěvek od Tramvajak »

Dobrý den,

prosím vás jde to nějak připojit na montáž EQ6 SynTrek?

T.
vogo

Příspěvek od vogo »

Zdravím, záleží na tom, zda má USB, které je podporované tinyUSB, a zda jejím protokolem mluví po síti klientský software. SkyPico je navržené jako transparentní most. Do komunikace samotné nijak nezasahuje, funguje jako "bezdrátový kabel".
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Testoval jsem na MHV s svým Celestronem CPC, u kterého mám tu nejnovější ručku Plus, a šlape to parádně!
A díky vogově ochotě jsem si jeden kus rovnou odvezl…

Fakt super nápad a super provedení!
8-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Fester

Příspěvek od Fester »

Tak po uvodnych problemoch. ktore som si ale sposobil sam nestandardnym napajanim Pico W hlasim ze vsetko funguje ako ma a ze Vogo urobil kus peknej prace so sw a takisto dokumentaciou k celemu projektu. Pekne jednoducho spracovane, ak pouzijete standardny doporucovany USB Y kabel, sprovoznenie je otacka 5minut aj pre uplneho laika. Pouzil som pripojenie z Androidu so Stellarium+, po ustaveni montaze staci pripojit kabel a napajanie Skypico, Stellarium si nacita z teleskopu konfiguraciu a potom uz vsetko ide ako ma.
Osobne som mal trochu nestandardnu konfiguraciu, najprv som vymenil povodnu rucku V3 z GoTo dobsona 305/1500 za V4 ktora uz ma USB ale teda bolo to bez problemov,slape to aj na tejto zostave.
Trochu problemy som zaregistroval pri rucnom ovladani montaze zo Stellaria - klasika smerove sipky hore-dole,vpravo-vlavo - tu sa mi semtam stalo ze montaz aj po pusteni tlacidla pokracovala v chode, toto ale prisudzujem wifi pripojeniu, ked som umiestnil Skypico vyssie a blizsie k mobilu, zlepsilo sa to, vstavana antenka na RPi Pico W asi nebude ziadny zazrak.
Kazdopadne Vogo dakujem, pekna praca.
vogo

Příspěvek od vogo »

Díky za trpělivost při testování!

Je to tak, Raspberry Pi Pico W je extrémně háklivé na rušení. Krok jedna - vypnout v mobilu bluetooth, pokud mobil komunikuje třeba s chytrými hodinkami, dost to zarušuje tu pidi anténku, která je pasivní. Taky může vadit špatně odrušený step-up měnič v powerbance. Osvědčilo se mi, když SkyPico visí někde kus dál od jiné elektroniky. Potom to funguje spolehlivě. Zase na druhou stranu při té pořizovací ceně, jednou za hodinu kliknout na reconnect ve SkySafari nebo Stellariu není zase tak strašné :-).
Odpovědět