rád bych vám představil projekt SkyPico, kterému jsem se věnoval posledních pár týdnů. Jde o bezdrátový modul pro ovládání montáží přes WiFi, postavený na novém čipu Raspberry Pi Pico 2 (RP2350), ale plně podporuje i původní Pico W (RP2040).
Hlavní motivací bylo vytvořit řešení, které bude v terénu stoprocentně spolehlivé a nabídne uživatelský komfort srovnatelný s komerčními moduly typu SkyFi, ale s modernějším hardwarem uvnitř.
Co SkyPico nabízí:
- Jednoduché zprovoznění: Žádné pájení ani složitá stavba. Stačí vám jen Pico W nebo Pico 2W a standardní MicroUSB/USB-C Y-OTG kabel pro napájení a připojení montáže.
- Široká podpora USB: Díky použití TinyUSB nativně komunikuje s čipy PL2303, CH34x a dalšími USB CDC zařízeními. Stačí tedy připojit ručku nebo montáž standardním USB kabelem přímo s Picem.
- Asynchronní dual-core architektura: Jedno jádro obsluhuje výhradně USB stack, zatímco druhé se stará o WiFi a síťovou komunikaci. Výsledkem je plynulý datový tok bez záseků.
- SkyFi Auto Discovery: Modul emuluje originální protokol SkyFi. Aplikace jako SkySafari tak najdou zařízení v síti automaticky bez nutnosti ručního zadávání IP adres.
- Webový dashboard s Night modem: Součástí je responzivní rozhraní pro mobil i PC. Můžete zde sledovat živé statistiky přenosu, konfigurovat parametry WiFi nebo USB (baudrate, parita atd.). Dashboard má nativní červený režim, aby nerušil adaptaci očí na tmu.
- Režimy Wifi: SkyPico umí pracovat jako Access Point (vytvoří vlastní síť v terénu) i v režimu Station (připojí se k vaší existující domácí WiFi).
- Robustní ochrana proti zamrznutí: Systém hlídá hardwarový watchdog a vzájemná kontrola "tepu" obou jader. Pokud by došlo k chybě v síti nebo zahlcení USB stacku, SkyPico se do 10 sekund samo zotaví. Konfigurace je v paměti jištěna CRC32 součty.
- Praktický design: Pro Pico jsem navrhl i 3D tisknutelnou krabičku vhodnou pro použití v terénu.
- A pár dalších drobností: Přístup přes hostname (http://skypico), volitelné zabezpečení web rozhraní (Digest Auth), DHCP/DNS server v režimu AP, mDNS, vizuální diagnostika přes LED a jednoduše použitelný recovery režim.
Kód a dokumentaci najdete na Gitlabu:
https://gitlab.com/vojta_vogo/skypico
Licence a komunita:
Projekt je Open Source, ale prosím o dodržení licence CC BY-NC-ND. Licence je trochu restriktivní, chci chránit čas, který jsem vývoji věnoval, ale zároveň nebrzdit používání v komunitě. Přidal jsem speciální 'Hobbyist Exception' – pokud budete chtít SkyPico postavit kamarádovi nebo kolegovi z fóra, můžete si nechat proplatit náklady na součástky, tisk a dopravu. Jen prosím neprodávejte zařízení jako komerční produkt na e-shopech.
Úpravy pro soukromé použití jsou samozřejmě povoleny, ale podle licence je zakázáno upravený firmware šířit dál. Chci touto cestou uchovat jednu stabilní verzi SkyPico, u které vím, že funguje, a mohu k ní případně řešit nalezené chyby bez zjišťování, zda jsou specifické pro nějaký upravený fork.
Zatím nepublikuji hotový binární soubor (release), ale v dohledné době jej připravím. Pokud máte doma Pico W nebo nové Pico 2W a chcete se zbavit kabelů, budu moc rád za vaši zpětnou vazbu!
Vojta "vogo"