Já jsem stihl zpracovat tři minuty dat z Pyrenejí z 6. 4.
Myslím, že na malý AT60ED je to moc hezké. Nyní stojí připraven na nové ráno a vypadá to tu nadějně tak snad ji uvidím ješě líp, než posledně.
20260406 - 12x15s - AT60ED360mm - ASI294MCPro
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Ano v EQmodu. V AZ mi to hodně vyhazuje snímky. Mám S 50 ještě z předobjednávek tak novější kusy jedou asi lépe. Máš to krásně v uhlopříčce. Jaký je tvůj čas integrace / skutečný čas?
Vizuálně z okraje města v N150 F5 během svítání a s Měsícem nad obzorem jen náznak chvostu...
krsten píše: ↑11. 04. 2026, 10:40
Ano v EQmodu. V AZ mi to hodně vyhazuje snímky. Mám S 50 ještě z předobjednávek tak novější kusy jedou asi lépe. Máš to krásně v uhlopříčce. Jaký je tvůj čas integrace / skutečný čas?
Vizuálně z okraje města v N150 F5 během svítání a s Měsícem nad obzorem jen náznak chvostu...
I ten můj vyhazuje spoustu expozic (někdy 20% ale někdy i 50%). Zrovna u této komety to bude spíš k těm 50%, protože přes zorné pole lítá strašně moc družic. Pozoruju kometu paralelně 150 mm refraktorem a je to jedna družice za druhou. Integrační čas byl 8 min.
Ty Seestary vám to fotí parádně. Pro porovnání zde je 17 minut přes AT60ED v ohnisku 360 mm. Podle mě ty vaše jsou bez práce vůči mé snaze, na rackeru s dalekohlídkem a kamerkou, ale ok, aspoň vidím rozdíl.
Ten můj S50 se s družicemi netrápí, klidně tam nechá i letadlo. Ale já jej používám výhradně jako EAA. Tedy v pohodě. V EQ módu to vyhodí 5 max 10% a zdá se, když zrovna udělal dithering. Dnešní pokus o mozaiku ukončilo svítání....
Jan77 píše: ↑09. 04. 2026, 17:33
60x30s expozice z dnešního rána 9.4.2026 mezi 4:15 a 5:00 hod. SELČ, Dwarf3. I přes opar, vysokou oblačnost, svit Měsíce a za svítání cca 14° nad
obzorem dlouhý výrazný chvost. Škoda, že nemůžeme mít podmínky jako třeba v Kalifornii
Ve finálním snímku je vidět, že tam došlo v nějakém snímku k náhlému posunu hvězd a obrázek se dostal do registrovaných snímků, tím se také hvězdy staly elipsami, v rozích, kde je silnější zkreslení jsou už "dvojhvězdy".
Je pravda, že Dwarf těch snímků během expozice vyhazuje celkem dost a zrovna tohle tam nechá... Zkusím ještě projet jednotlivé snímky a zjistit, kolik jich bude takto "ujetých".
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Skymax 150/1800 f12, EQ5, Rysova AZ-dvojmontáž, Dwarf 3
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Kometa se už definitivně noří do oparu při obzoru. Proti úterý mi přišla vizuálně ve 150 mm refraktoru méně výrazná. Chvost stále slušně viditelný, ale kromě krátkého jetu těsně u jádra bez dalších podrobností. I v S50 se už utápí v šumu. Zitra ráno se s ní půjdu naposledy rozloučit a pak asi bude na nejakou dobu od komet útrum.
Přílohy
IMG_20260417_141718.jpg (1.15 MiB) Zobrazeno 606 x