Neznámá hvězdárna na Rabštejně

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Re: Neznámá hvězdárna na Rabštejně

Příspěvek od Cztwerec »

Mě se třeba plný tubus jako přežitek líbí moc :D
Lectorem iustus...
Homer
Věk: 71

Příspěvek od Homer »

Janek950:
ale to je běžný osud nejen hvězdáren, ale i různých dalších hobby činností když není nástupce ( typicky třeba sbírek kdečeho). Nikdo to ale nedělá primárně pro potomky, ale pro svoji radost a vyžití - ovšem uvítá, pokud se nástupce najde, o tom žádná.

Cztwerec:
mě se jako přežitek líbí nejen plný tubus ale i kopule :-).
Jirka M.
Věk: 81

Příspěvek od Jirka M. »

Dům je na prodej. Na https://reality.idnes.cz/detail/prodej/ ... a8d02ac73/ jsou fotografie interiéru, bohužel žádná z kopule.
ref TAL D100/1000, Newt SW 200/1000, apo ED 72/420, HEQ5 SynScan Pro, MGEN2, mont GS
slitless spectroscopy SA200
Homer

Příspěvek od Homer »

Podle stavu tam na údržbu už dlouho nikdo nesáhl a tak ani nechci odhadovat, kolik bude stát dát tohle do pořádku, dohnat morální zastarání a dovybavit to.
Vidím to tak na nějaké detašované pracoviště státní organizace a zde v Česku obligátní dotace.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Je to celé stavěno ve velké zahradě jako hezké sídlo. A tam bych to viděl- pro movitého celkem ideální klidné místo v atraktivní oblasti. A peníze nehrají roli-ten kdo tohle bude chtít ,ten je bude mít.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pavebo

Příspěvek od Pavebo »

Shodou okolností jsem se tam byl nedávno podívat. Podle vzrostlé trávy u vjezdu a na zarostlé zahradě s částečně popadaným plotem, tam snad nikdo v tomto roce nebyl (žádná běžná údržba není patrná, zatím co chátrání ano…). Myslím, že hlavním problémem prodeje tohoto objektu je megalomanství a nadbytečný rozsah a také problematické využití stavby. Nedovedu si představit vědce, kteří se dobrovolně odtrhnou od civilizace a budou “cosi” bádat v tomto sice překrásném, ale Bohem a lidmi téměř opuštěném městě (aby nebylo pochyb o mé zaujatosti proti místu, Rabštejn miluju od prvního okamžiku, kdy jsem jsem ho před cca 50 lety navštívil; chatu máme v ještě větší divočině vzdálené asi tak 20 km ). Možná tak přestavba na penzion (určitě hodně nákladná sranda), ale je otázka zda by se uživil (např. hotel U Mnicha je zavřeny, asi bude nějaký problém s ekonomikou místního turistického “ruchu”).

Inu škoda, něco tak zdánlivě krásného a zároveň vzhledem k ekonomice a užitnosti téměř nepoužitelného, to opravdu bolí…
Homer

Příspěvek od Homer »

No nevím, je to sice starost prodávajícího a nikoliv naše, ale je mnohem pohodlnější si v dnešním otevřeném světě koupit nemovitost na onačejším místě, třeba v horách, nebo u moře - dle libosti.
Tohle je na rozsáhlou rekonstrukci, nemluvě o provozních nákladech poté. I lidé, kteří potřebný obnos mohou bez potíží investovat, umí počítat, ba řekl bych, že lépe než většina z nás - proto ty prostředky vlastní. No a utrácí je ještě méně raději než my :-).
jantichy
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jantichy »

Jenom rychlý update, jak tohle nakonec celé dopadlo. Loni jsem jel kolem, tak jsem se tam u nich stavoval.

Hvězdárnu si původně jako soukromý barák stavěl Bohumír Mike Plaček, který plánoval, že tam bude na stará kolena za prachy pronajímat remote pozorovací čas do celého světa (viz též rozhovor https://plzensky.denik.cz/zpravy_region ... 50122.html). Ale nikdy to nedostavěl a co jsem pochopil, tak pak už došly životní síly a teď už je snad někde v nějakém pečovatelském domě.

Každopádně hvězdárna byla pár let dozadu na realitních serverech na prodej a koupila to skupina víc rodin, které se spolu úzce kamarádi a teď to chtějí dát dokupy – zatím co do bydlení. Pokud to dobře chápu, tak prostě jako svoji soukromou víkendovou a prázdninovou chatu. Nikdo z nich astronomii nedělá, ale samozřejmě po tom pošilhávají, když tam teda ta kopule je. A jeden z nich je teda pravnuk Bohumila Šternberka, ředitele Ondřejova v letech 1954–1968.

Každopádně už sondovali, nad kolik by vyšlo tu kopuli dotáhnout do podoby a astronomického vybavení, jaké tam bylo při stavbě plánované. A vyšlo jim to na 40 mega. Tak to prý zatím nemají :D. Přišlo mi to trochu přehnané, ale pak jsem se vetřel dovnitř a pochopil jsem.

Celá ta stavba je stavěná stylem „hlavně uprostřed masivní pilíř a okolo něj se prostě nějak obestaví barák, aby šlo na co položit kopuli“ :). Ta kopule je opravdu obří a ve skutečnosti nedostavěná a skoro zcela nevybavená. Podle její velikosti bych očekával, že to bylo stavěné pro něco jako tohle metrové RCčko (https://planewave.com/products/rc1000) nebo možná ještě i něco většího. Takže ten hrubý rozpočet začínám chápat.

No a to je asi vše. Prostě jak už tu někdo psal, nedotáhnutý megalomanský projekt, bez šance a budoucnosti. Víkendová chata.
Brandýs nad Labem | Praha | Planetum | Štefánikova hvězdárna | Hvězdárna Ďáblice
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář úkazů | Česká lokalizace Stellaria
jantichy
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jantichy »

Ještě k tomu původně plánovanému teleskopu, teď jsem si teprve pročetl ten odkazovaný rozhovor https://plzensky.denik.cz/zpravy_region ... 50122.html, tak to byla ještě větší megalománie (čti ambice), než jsem odhadoval:
V prvé řadě tam chce instalovat teleskop do už postavené kopule. Kromě astronomických pozorování se dalekohled bude používat dokonce k detekci Čerenkovského záření, jež je průvodním jevem výskytu neutrin velmi vysoké energie. „Přístroj se skládá ze čtyř metrových zrcadel. Každé z nich bude samostatně snímat stejné místo na obloze. Jde o takzvanou koincidenční metodu, kterou aplikuji poprvé pro astrofyzikální účely" popsal.

Další pozoruhodností je rychlost otáčení kopule. Celá konstrukce se během čtrnácti vteřin otočí o sto osmdesát stupňů. „Byl to jeden z důležitých požadavků při stavbě. Je totiž potřeba rychle zareagovat, pro zachycení spršek Čerenkovského záření, které vznikají na obloze zcela náhodně a mají velmi omezené trvání, dokud efekt na obloze panuje," vysvětlil Plzeňan.
Brandýs nad Labem | Praha | Planetum | Štefánikova hvězdárna | Hvězdárna Ďáblice
Celestron C9.25 | Sky-Watcher AZ-EQ6 | ASIAIR Plus | ZWO ASI533MC Pro | Další vybavení
Společná pozorování | Sdílený kalendář úkazů | Česká lokalizace Stellaria
Odpovědět