Po podzimním pozorování IFN jsem se chtěl vrátit "do starých kolejí" a zase pozorovat Barnardy + Hicksony o kterých píšu do CzSky.
Zároveň pro sebe mezi tím pozoruji VdB + extragalaktické objekty. Mým cílem byly tyto galaxie v Drakovi a v noci z úterý na středu
jsem tedy zamířil svým hledáčkem po mapě Deep Sky Hunteru od Malé Medvědice směrem k prvnímu NGC-čku do Draka.
Cestou jsem míjel Ursa Minor Dwarf Galaxy a v hlavě mi došlo, že jsem tuto galaxii už v minulosti určitě zkoušel pozorovat.
To že jsem ji neviděl v dobách kdy jsem přešel z Takiho atlasu na atlas Deep Sky Hunter mě nepřekvapuje. Tenkrát jsem nic nevěděl
o Barnardech ani o IFN....O pozorování Barnardů jsem se pak začal intenzivně zajímat a dost dlouho mě trvalo, než jsem se je naučil detekovat.
Dnes už je pozoruju běžně a tento trénink mě pomohl při loňském pozorování IFN které byly dalším stupínkem na mém evolučním vývoji.
Zpátky k trpasličí galaxii. V hlavě mi něco říkalo že jsem ji pozoroval nedávno, ale nemohl jsem si na to vzpomenout...
Ze 4 extragalaktických objektů v Drakovi jsem uspěl pouze u jedné galaxie - ona 400-ka je na tyto věci poměrně slabá. Ale i tak to zkouším
a občas se zadaří něco zajímavého vidět. Druhý den jsem začal na fóru pátrat po mém pozorování - a skutečně před 2 lety jsem tady pozorování
tohoto "trpaslíka" rozebíral s Ladinem. Tenkrát jsme se přeli o to, jestli je to možné nebo není. Hned jsem si vzpomněl. (ten čas strašně rychle letí).
Protože UMi dwarf má podobnou plošnou jasnost jakou mají IFN objekty, můžu na ní uplatnit stejnou pozorovací taktiku. Zkušenosti s IFN mám,
proto jsem si řekl, že další jasnou noc toto vyzkouším.
Ta noc přišla dnes. Já standartně pozoruji bez komakorektoru, přesto jsem si ho pro jistotu připravil.
Najít tuto galaxii podle mapy není nic těžkého, vykoukat ji je však jiná liga. Cca 60 minut jsem pozoroval s komakorektorem bez valného úspěchu.
Pak jsem ho vyndal a galaxie se postupně začala objevovat. Po asi 30 minutách byl vidět velice slabý ovál. Bylo to podobné jako když pozoruji IFN
a přesto jiné. Nedokážu ten pocit popsat. Pozorovací technika IFN tedy funguje, jsem zvědavý na další trpasličí galaxie.
Asi to sice budu zkoušet sám, ale i tak je to další zajímavá cesta co pozorovat....
Ještě jsem zapomněl na to, že obloha byla SQM 21,5 a okulár Panoptic 27mm.
Petr
Trpasličí galaxie vizuálně
Trpasličí galaxie vizuálně
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.