Dobson 10 nebo 12 - lama dotaz

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
danecek

Příspěvek od danecek »

Projížděl jsem si fórum a nějak celkově nevím co volit za dalekohled , tak jsem nakonec se rozhodl pro dobsona a tak nějak jsem se zadrhl u toho, zdali 10" nebo 12". Rozdíl v technických je 10" - 254/1250 nebo 300/1500 zdali těch 5 cm průměru + 25 cm ohnisko má vliv poté napozorování.......
mpe

Příspěvek od mpe »

Já vidím jako největší rozdíl mezi 10" a 12" při f/5 přenositelnost. Zatímco 250/1250mm tubus na zadní sedadlo běžného auta dostanete, 300/1500mm už nikoliv. Proto jsem osobně zvolil 250mm.

Rozdíl při pozorování tu samozřejmě je. Viz třeba -

http://www.seansastronomyshop.com/help/ ... rison.html
johnik

Příspěvek od johnik »

Porovnávali jsme 300 a 350 (tedy zaclonili jsme 350/1700 na 300/1700).Bylo to znát v některých detailech mlhovin, ale byly horší podmínky.Obecně ale větší průměr=větší světelný zisk=má to cenu jít do vyššího průměru.
johnik

Příspěvek od johnik »

Tedy pokud to můžeš převážet, nebo pokud budeš mít pevné stanoviště (zahrada).
danecek

Příspěvek od danecek »

Nejde mi o převoz. Mám na střeše místo cca 20m čtverečních(udělám si tam menší kopuly) a lampy mi nějak moc extrovně nepřekáží, takže asi budu volit tu 12". Já mám právě doma jen nějaký dalekohled 4", což je dost málo a už bych chtěl něco extrovnějšího.
johnik

Příspěvek od johnik »

Když už střechu s kopulí, tak bych bych volil ještě větší průměr, tedy za předpokladu dobrých podmíněk (neznečištěné nebe).
danecek

Příspěvek od danecek »

To zas ne :o) Když si vezmu jen náklady na tu polokopuly + dalekohled, tak zase na tom moc dobře nejsem U nás je celkem v pohodě, co se týče atmosféry atp. Využívám tu klidně přiblížení 230x na planety a dokonce kolegové vedle využili 300x, máme tu jen pár lamp, které jsou podstatě bodové, takže nějak ani nebrání...... To si chci ještě k tomu pořídit motory, které my vyrobí jedna firma na toho dobsona.....
johnik

Příspěvek od johnik »

Motory na dobsona?Tak hodně zdaru, pak se pochlub jak to šlape.
danecek

Příspěvek od danecek »

Jasně :o) já jsem taky zvědav....akorát se bojím toho, že i když motory pojedou dobře, tak ty ložiška u toho dobsona se budou mlejt. Tím vznikne velká periodická chyba. Ale uvidíme moc dotoho nedávám jen 2500 Takže za tu zkoušku to stojí.....
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

No,
mám pocit, že možná ještě netušíš, čo Tě čeká. Ta montáž je Dobson - klasická ? Prostě azimutální, se svislou osou, nebo je nakloněná šikmo k nebeskému pólu ?

Pokud je totiž svisle, tak tě čeká ohromný problém, pohyb kolem OBOU os musí být NEROVNOMĚRNÝ, v závislosti na poloze objektu, zem. souřadnicích a čase. To vede na dost komplikované výpočty, které vyžadují řízení buď výkonným mikrokontrolérem, který umí počítat nejlépe v plovoucí řádové čárcce, hlavně goniometrické funkce atd... nebo rovnou přes PC. Navíc se stejně obraz v poli stáčí, i když je objekt udržován na místě. Takže na případné focení je to nepoužitelné.

Víš dočeho jdeš ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
golan

Příspěvek od golan »

Ahoj , skús tento odkaz možno Ti pomôže.
http://www.bbastrodesigns.com/cot/cot.html
johnik

Příspěvek od johnik »

Leda pak na to focení field derotator, ale ...
danecek

Příspěvek od danecek »

No je to dobson od Celestronu STAR HOPPER 12” DOBSON(www.celestron.cz). Mě ani nejde o to, fotit přes něj. Vím, že jdu do docela do šílené věci, ale zhlediska, že ty motory se budou moci ovládat(každý zvlášť, jemná regulace rychloti), tak by to nebylo úplně bláznivé, i když to určitě dá fušku to celé sladit. Ale tak, co dotoho max dám, tak je čas a ten by byl tak proč ne
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

danecek napsal: . Vím, že jdu do docela do šílené věci, ale zhlediska, že ty motory se budou moci ovládat(každý zvlášť, jemná regulace rychloti), tak by to nebylo úplně bláznivé, i když to určitě dá fušku to celé sladit. A víš, proč do toho vůbec jdeš ?
Na alt/az montáži nejde slaďovat motory, tam ja potřeba pro každou polohu výpočet posuvu v obou  souřadnicích.
(Ještě k M.Bartelsovi : podívej se, kolikátá verze SW to již je a kolik roků se to mění - pokud by to bylo jednoznačně funkční a spolehlivé, proč stálé změny?)

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

MilAN napsal:
(Ještě k M.Bartelsovi : podívej se, kolikátá verze SW to již je a kolik roků se to mění - pokud by to bylo jednoznačně funkční a spolehlivé, proč stálé změny?)

Bartelsov systém je v podstate program napísaný pre PC, ktorý má prostredníctvom rozhrania pohybovať motormi na azimutálnej montáži. Funkcií má oveľa viac (napojenie na planetáriá, nastavovanie podľa 1-n hviezd, ...). Ak si niekedy napísal takto obsiahly program, tak vieš, že absolútne bez chyby sa napísať nedá. Postupným vývojom a ladením sa chyby odstraňujú, postupným používaním sa na iné drobnosti príde. Pokiaľ by probram používal len Mel Bartels, tak by možno neprišiel na žiadnu chybu, lebo by program používal stále rovnakým spôsobom. Daj ho však do ruky stovkám alebo tisícom používateľov a objavíš netušené spôsoby používania a z toho prameniace drobné skryté chyby. Keby ten program hneď fungoval na 100%, tak predsa je vždy možnosť ako ho vylepšiť a z toho vznikajú nové verzie.
Nerobíš dobre ak na základe toho, že sa program vyvíja niekoľko rokov, ho považuješ za zlý alebo chybný. Skôr naopak.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Odpovědět