Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
alex
Věk: 67
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie - dotazy začínajících

Příspěvek od alex »

Mithrandir86 píše: 03. 03. 2026, 13:03 2) Alignment GoTo montáže...postupuju takto:
- dám montáž do vodováhy, dalekohled vodorovně a namířený na sever
Zvisle, tubus hore :lol:
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://ameleg.webzdarma.cz
Mithrandir86

Příspěvek od Mithrandir86 »

Tak alignment jsem už vyřešil.
Návod jsem samozřejmě četl a dělal to podle něho. Problém ale byl, že v českém překladu návodu, který mi prodejce dodal k aplikaci synscan a k montáži píšou 2 rozdílný informace..."na první hvězdu se dalekohled rozjede automaticky" a v druhém návodu "zaměřte manuálně nebo pomocí šipek v aplikaci."
V anglické verzi už to píšou podrobněji a sice zvlášť pro alignment bez úvodniho nastavení do home position, s manuálním zaměřením první hvězdy a nebo north level alignment, kdy to pak přibližně najíždí i na první hvězdu samo. Já myslel, že to samo na první hvězdu najíždí i při 2 star alignment. Budu teda používát north level alignment.
SW Virtuoso GTi MAK 127/1500 WiFi Dob, ZWO ASI585MC
Nikon Aculon A211 10x50
Mithrandir86

Příspěvek od Mithrandir86 »

alex píše: 04. 03. 2026, 15:13
Mithrandir86 píše: 03. 03. 2026, 13:03 2) Alignment GoTo montáže...postupuju takto:
- dám montáž do vodováhy, dalekohled vodorovně a namířený na sever
Zvisle, tubus hore :lol:
Tak určitěé :lol:
SW Virtuoso GTi MAK 127/1500 WiFi Dob, ZWO ASI585MC
Nikon Aculon A211 10x50
surel

Příspěvek od surel »

Dobrý den. Rád bych začal s astrofotografií. Doma mám starší zrcadlovku Pentax K-r, uvažuji o zakoupení motnáže SkyWatcher Star Adventurer Gti a v současnosti vybírám sklo pro svůj Pentax. Byl jsem rozhodnut, že zakoupím bazarový objektiv Pentax DA 55-300mm f4-5.8 ED, ale při projíždění fór jsem narazil, že vhodnější by byl starší objektiv Pentax SMC Pentax-M 4/200 f/4 200mm. Jako hlavní výhoda se uvádí, že tento objektiv má ruční zaostření, které se udrží. Vím, že existují i lepší varianty objektivů, ale chci se s tím naučit teprve pracovat, tak bych chtěl požádat o vaše doporučení, co si vybrat. Předem děkuji za vaši ochotu mi pomoci.
mirkovacik
Věk: 54

Příspěvek od mirkovacik »

Urcite manualne ostrenie a pevne ohnisko. Zaostrovat treba manualne a automat na manuali sa zle ostri. Manualne ostrenie je menej citlive a pohodlnejsie na zaostrenie. Zoomy maju pohyblive casti, musi to mat nejaku volu a potom to nerobi pekne hviezdy vo vsetkych rohoch rovnako.

Ja by som doporucil Samyang 135mm f/2, mam ho, sice na Canona, ale mal by mat aj verziu na Pentax. (A dlhsie ohnisko je aj tak viac problemove.)

Ono, teraz kacirska myslienka. Ak mas ten Pentax na vseobecne fotenie, tak mozno by bolo lepsie kupit na bazosi nejaky Canon. Ja som mal Pentax a presiel som na Canon hlavne preto, ze Canon sa da ovladat z PC. A tiez na Canon je mega vacsia vybava - napr. clip filtre. Ale dobra sprava je, ze na Canon das aj Pentax objektiv (naopak nie).

Pri volbe objektivu je dobre pozriet aj na astrofoto ci astrobin, co bolo cim nafotene.
surel

Příspěvek od surel »

Na ten Samyang jsem se také díval, ale vzhledem k investici do montáže už je to momentálně mimo mé finanční možnosti. Proto jsem volil zatím z levnějších objektivů. Ale počítám, že bych do budoucna určitě nějaký lepší objektiv zakoupil. Nejprve se však chci s tím naučit pracovat a zpracovávat fotografie v počítači. Pentax jsem zvolil, proto, že nám doma zbyl. Dnes už ho nikdo k ničemu nepoužívá, protože se všechno fotí tak maximálně na mobilní telefon, ale já bych jej právě rád ještě využil. Myslím si, že i na to jak je starý to ještě není špatné železo. :-) Takže jestli správně chápu, měl bych v tuto chvíli spíše sáhnout po Pentaxu M 200 mm.
Naposledy upravil(a) surel dne 20. 03. 2026, 21:40, celkem upraveno 1 x.
vla

Příspěvek od vla »

Předpokládám, že k tělu nějaký objektiv máš. Pokud ano, zkusil bych to pro začátek s ním. Kdysi jeden kolega zkoušel fotit astro pentaxem a kvůli úrovni šumu to prakticky nešlo. Možná je tvůj model na tom lépe, ale pokud nějaký objektiv máš, tak bych do jiného objektivu zatím neinvestoval.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
surel

Příspěvek od surel »

Mám jen základní setový objektiv SMC PENTAX-DA L 18-55mm f/3,5-5,6 AL. To je asi dost slabý.
vla

Příspěvek od vla »

Zkusil bych to, vejde se ti tam např. celé souhvězdí Orion, což je docela hezká fotka s mnoha objekty. Navíc při tomto ohnisku nebudeš muset řešit pointaci. V této fázi nemá cenu řešit tvary hvězd v rohu snímku atd. Uvidíš jak půjde tyto snímky zpracovat a jestli stojí za to jít cestou Pentaxu a rozšiřovat jeho možnosti nákupem objektivů, nebo raději přejít na jinou značku.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
biker.fm
Věk: 58
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od biker.fm »

Kamarad mel Pentaxe a ja mam Canon. Pri porovnani stejnych expozic Pentax tezce prohraval (tolik sumu ze nebylo nic jineho na fotce). A proc to pisu ? Nechci tazatele odrazovat a hanit jeho fotak. Jen ho chci upozornit na realitu a at neni po foceni "prekvapeny".
@surel: Mam dotazy: Fotak mas modifikovany ? Co ted pri foceni ocekavas, co budes fotit a jake objekty jsou cilem ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
surel

Příspěvek od surel »

Já to určitě neberu jako hanění. Sbírám informace jak se nejlépe zařídit a určitě mi vaše zkušenosti a znalosti pomáhají. Ten Pentax beru pragmaticky. Je to zrcadlovka, co mi prostě leží v šuplíku. Dosud jsem astronomii provozoval jen přes teleskop, ale přes něj nejsem schopen vidět to, co zvládne fotoaparát. Rád bych se zaměřil na DSO jako hvězdokupy, mlhoviny, galaxie. Předpokládám, že fotografie rozhodně nebudou kvalitní, ale když projíždím astroforum na facebooku i tady a vidím, co se dá nafotit i nešpičkovou technikou, tak mne to prostě fascinuje. Ten Pentax není nijak upravovaný. Četl jsem, že se tam když tak sundává z chipu nějaký tuším IR filtr, ale takovou úpravu tam nemám.
mirkovacik
Věk: 54

Příspěvek od mirkovacik »

Kludne len zacni. :) zlepsovat sa mozes aj postupne. Ja som tiez zacinal s Pentaxom - K-30, a dodnes je to moj oblubeny fotak. :)

Najvacsi skok som dosiahol pri pouziti softu, co vedel odcitat svetelne pozadie. Vtedy to bol Pixinsight, ale teraz to vedia aj free softy. Tak len do toho.

Spatne - na lahkom trackeri som skoncil na f=135mm a expoziciach 20s. Dlhsie ohnisko je problem a to ani nevravim, ake tazke je najst ciel pri f=400mm bez goto.

Aj na kratsom ohnisku su pekne kompozicie a niektore sa ani dlhsim nedaju spravit.
saros
Věk: 61

Příspěvek od saros »

Hlavně se toho neboj a zkus něco vyfotit a zpracovat. Třeba tahle moje fotka https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 380770.jpg je vyloženě muzeálním objektivem Meyer Optik Orestor 2,8/135. Foťák je ale modifikovaný a před objektiv jsem použil filtr selektivní pro H-alfa a druhý, který omezil zbytkovou barevnou vadu objektivu. Montáž byla vlastní výroby.
Moje první fotka byla objektivem do promítačky a bez montáže, expozicemi tak krátkými, aby se to moc nerozmázlo. https://astrofotky.cz/gallery.php?show= ... 358473.jpg Pak už mě to chytlo, a drží mě to dodnes. Důležité je, jestli tě to bude bavit. Pak už se budeš zlepšovat v mnoha směrech najednou.
Refraktor 6" F/15 (objektiv Jaegers) , Celestron C-80ED, Newton 300/1200 GSO a 152/600 TS, Canon EOS20D, EOS650D, EOS6D modifikovaný, Triedr 20x80
Odpovědět