Zvířetníkové světlo
Zvířetníkové světlo
Vdaka za uznanie, aj ked si tam viem predstavit niektore veci inak. V kazdom pripade je to dobra skusenost. Islo mi tam hlavne o to, ci budem vediet poskladat zabery navadzane za hviezdami so zabermi, ktore su exponovane na krajinu. Pri takejto kompozicii to nebol az taky problem. Ked prestane rusit Mesiac, vyjde pocasie a budem mat cas, mozno este nieco skusim.
- denis.marc
- denis.marc
Zvířetníkové světlo
Zvířetníkové světlo ze včera kolem 21:05 SELČ. Pozorovací stanoviště u obce Rozhovice (okr. Chrudim), na to, že je to takhle blízko u Pardubic a Chrudimi slušné, navíc ty Chvaletice s elektrárnou přímo uprostřed pod kuželem tomu taky nepomohly, ještě, že jsou aspoň 18 km daleko...
- denis.marc
Re: Zvířetníkové světlo
Včerejší večerní zvířetníkové světlo za podmínek velmi dobré dohlednosti a průzračnosti atmosféry vyfocené u obce Jezbořice, překvapivě blízko u Pardubic na ohnisko 10 mm. Ve spodní části kužele zvířetníkového světla poněkud ruší světla zejména ze vzdálené elektrárny Chvaletice, oranžová světelná čepice zcela vpravo je nad Přeloučí. A jsou tam taky docela výrazné kondenzační stopy po letadlech.

Dnes som len tak zo srandy skúšal fotiť zvieratníkové svetlo z mojej záhrady. Nejaké náznaky tam aj sú, len škoda tej riedkej oblačnosti v popredí. Jasné body nad obzorom patria Venuši a Jupiteru.
- Přílohy
-
- DSC_1771_zodiac_20230221.jpg (228.71 KiB) Zobrazeno 2284 x
Jeden pokus z Jizerky. Složeno zatím v Capture One, doupraveno v Affinity, ještě si s tím chci pohrát v Ptgui, tam se snad podaří přidat i nafocenou třetí horní řadu
Díky moc! Jen ty satelity mě tam štvou, neměl jsem sílu na to je retušovat, příště vyfotím víc expozic na jedno políčko...
Tak ještě jednou, tentokrát složeno v Affinity, přidána třetí řada. Foceno na Canon 6D mod + Rokkinon 24 f1,4, clona f2,8, ISO 6400, 15s.
Ještě lepší. Moc se mi líbí celkové pojetí, barevnost a nálada, jakou to má.
Ve druhé verzi vidím dva drobné artefakty: těsné okolí Velké Mlhoviny je poněkud tmavší, než zbytek pozadí Oriona, a také v místě zvířetníkového světla vidím pár tmavých vodorovných pruhů, které asi nebudou oblačnost (na prvním zpracování je nevidím, nebo minimálně nejsou tak výrazné). Ale to jsou jen drobnosti, které mně osobně jinak krásný celkový dojem nijak nekazí.
Ve druhé verzi vidím dva drobné artefakty: těsné okolí Velké Mlhoviny je poněkud tmavší, než zbytek pozadí Oriona, a také v místě zvířetníkového světla vidím pár tmavých vodorovných pruhů, které asi nebudou oblačnost (na prvním zpracování je nevidím, nebo minimálně nejsou tak výrazné). Ale to jsou jen drobnosti, které mně osobně jinak krásný celkový dojem nijak nekazí.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Na ty nejhorší stopy družic používám bodový retušovací štětec v Adobe PS, netrvá to dlouho, když se s ním opatrně vyhneš hvězdám.
Druhá verze s další řadou je fakt povedená, drobné detaily zmíněné výše vidím, ale neruší na první pohled.
Druhá verze s další řadou je fakt povedená, drobné detaily zmíněné výše vidím, ale neruší na první pohled.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod