Co pod zadek?

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Stanislavxyz

Re: Co pod zadek?

Příspěvek od Stanislavxyz »

Mám jednu připomínku a jeden dotaz- podle mě lepší jsou tři body na zemi než čtyři. V nerovném terénu rozhodně.

A nesjíždí sedák, když není zatížený a nechtě se o něj zavadí? Já jsem s různými "samosvory" experimentoval a pokud se dobře udělají, při zatížení je to OK. Ale když sedák zatížený není, stačí nešikovně zavadit a popojede dolů. U svých konstrukcí jsem nakonec skončil u hlubokých drážek, nebo kolíků (ze zadní strany), kdy se se stoličkou může třepat a bouchat s ní o zem a sedák zůstává ve stejné výšce.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
dvader
Věk: 59

Příspěvek od dvader »

Já v drtivé většině pozoruji na poměrně rovném terénu, takže problém se stabilitou nemám.
Zezadu je ozubený hřeben, takže sjíždění nehrozí…
.
IMG_8378.jpeg
IMG_8378.jpeg (44.72 KiB) Zobrazeno 553 x
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Stanislavxyz

Jasně, pokud máte na pozorovacím stanovišti rovný povrch, bude to OK. V terénu jsou lepší tři body- nemůžou se kývat.

Ten hřeben jsem právě viděl a zajímalo mě, jak to funguje v praxi. Takto z obrázku se mi zdály ty zoubky dost jemné a z toho vyplynula obava o sjíždění (třeba když člověk mimoděk trošku nadzvedne sedák). Ale rád věřím, že to soudruzi mají vyladěné. Ostatně za ty peníze... Tak ať slouží!
Zbych
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbych »

Mám kopii té vyšší (někteří truhláři jsou opravdu šikovní a dokonce se mi povedlo sehnat stejný pásek vroubkování na pojezd sedáku) a nemohu si ji vynachválit. V kopci jsem s ní nikdy nepozoroval (ostatně mít Dobsona v kopci taky není nic moc). Dá se na ní krásně sedět i opírat. Když zavadíš o sedák zepředu zespoda, tak sjede dolů. Což se může zdát jako nevýhoda, ale za ta léta se mi to stalo jen párkrát. Prostě je to nepodstatné.
Stanislavxyz

Zbych píše: 26. 03. 2026, 20:18 (...) Dá se na ní krásně sedět i opírat. Když zavadíš o sedák zepředu zespoda, tak sjede dolů. Což se může zdát jako nevýhoda, ale za ta léta se mi to stalo jen párkrát. Prostě je to nepodstatné.
To jsem si přesně myslel, díky za praktickou zkušenost. Na druhou stranu, pokud píšete, že se to stává takto zřídka, nebude to velký problém.

(Já momentálně vyhovující stoličku mám, ale kdybych si dělal novou, nebo někdo chtěl vyrobit, tak abych byl poučen z chyb, či úspěchů nejen vlastních, ale i cizích. Mám sice velmi funkční design, ale vždy je co vylepšovat.)
Odpovědět