Galaxie v Panně
Re: Galaxie v Panně
Zdravim. Vcera jsem brouzdal po galaxiich a najel na M87 a M86. Koukam a jedna mela jakoby chvilema dvojite jadro bocnim pohledem. Zkousel jsem 3x mezi nima prejet. Pokazde stejny vysledek. Zvetseni 250x vzdy bocnim pohledem jadro nemelo bodovy stred jako u vsech eliptickych ale jakoby dvojity. Videl jsem to poprve takovy stred u elipticke obri galaxie. Dalekohled edgehd 8.
Nešlo spíš o tu vzdálenou galaxii, která se do hala u M86 promítá?

ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Ne byla to M87 a bylo to opravdu velmi těsné v řádech úhlových vteřin (odhad podle zvětšení), mnohem víc u sebe než na fotce. Napadla mě ještě supernova, ale to jsem nikde nezaregistroval. Splést jsem si je nespletl, nebyla v Markarianově řetízku, galaxie byla víc doleva.
V současné době u M 87 není žádná supernova. Ale tato galaxie je známá svým jasným výtryskem z jádra

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To myslíš vážně že ho viděl v 8" dalekohledu?
Petr
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Vizuální astronomie sahá dál, než si většina lidí myslí – ale jen málokdo je ochoten jít tak pomalu, systematicky a dlouho.
Výtrysk to docela určitě nebyl, je to obtížný objekt i pro půl metry pod perfektní oblohou, alespoň dle toho, co jsem četl na cloudynights.
Takový objekt určitě neuvidíte náhodou a už vůbec si to nespletete s jádrem galaxie, které je tvarem i jasem někde jinde.
Takový objekt určitě neuvidíte náhodou a už vůbec si to nespletete s jádrem galaxie, které je tvarem i jasem někde jinde.
ES 16" | GSO 10" | Omegon Nightstar 25x100 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Bavíme se o vizuálním pozorování.
Ne o focení.
Petr
Ne o focení.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Ach, moje chyba. Viděl jsem fotku a myslel, že je rozporovaná. Neuvědomil jsem si, ve kterém vlákně jsem. Omlouvám se. (ale trochu relevance můj příspěvek snad má, protože to co se dalo vyfotit tehdy tím mobilem nebylo o moc lepší, než to co se dalo v dobrých podmínkách vidět. Věřil bych , že 10" a pro zkušeného pozorovatele 8", větší zvětšení neb je fakt malinká a Beskydy by mohly na vizuál výtrysku stačit. Ale ověřené to nemám)
Zcela vážně. Zajímá mě názor ostatních zkušených pozorovatelů, jestli zkoušeli M87 také a s jakým výsledkem. Mám v plánu přístě se k ní vrátit a ověřit znova. Také mě to překvapilo, proto se ptám, ale nebyla špatná noc. V NGC 2419 byly vidět hvězdy. Howkingův snímek je dost podobný tomu co jsem zahlédl, ikdyž je mnohem jasnější než vizuálně. Ten poměr jasu by seděl, vizuálně bočním pohledem trochu slitější než fotka. Děkuji. Až se vyjasní a budu pozorovat, tak dám vědět jak jsem dopadl.
Já to zkusím ve 400-ce kterou si zacloním na průměr 200mm, pak na 300mm a pak naplno - uvidíme.
Ale teď ne, mám jiné priority pozorování, ale času je dost, jaro teprve začíná.
Pak dám vědět.
Petr
Ale teď ne, mám jiné priority pozorování, ale času je dost, jaro teprve začíná.
Pak dám vědět.
Petr
Dobson ES 400/1825
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm
Refra APM 140/980 SD APO
Refra WO 72/430 ED APO
Lunt 80mm